23 Νοε 2010

Αναγνώριση των υπαρχόντων γάμων και συμφώνων συμβίωσης στην ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει οι χώρες της ΕΕ να αναγνωρίσουν τους υπάρχοντες γάμους - σύμφωνα συμβίωσης στα λεσβιακά ζευγάρια

Στις 23.11.10 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαίωσε ότι τα αποτελέσματα των δημοσίων εγγράφων (πιστοποιητικά γεννήσεως και θανάτου, ληξιαρχικές πράξεις γάμου, κλπ.) πρέπει να παραμείνουν ίδια σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό συνεπάγεται ότι όλα τα ζευγάρια, περιλαμβανομένων των λεσβιακών ζευγαριών που έχουν συνάψει γάμους ή σύμφωνα συμβίωσης πρέπει να διατηρήσουν τα δικαιώματά τους σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επί του παρόντος, τα λεσβιακά ζευγάρια συχνά χάνουν τα δικαιώματα που παρέχονται από τον υφιστάμενο γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης, όταν ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενέκρινε την έκθεση-αναφορά του με τα ζητήματα του αστικού, εμπορικού, οικογενειακού και ιδιωτικού διεθνούς δικαίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «υποστηρίζει σθεναρά τα σχέδια να καταστεί δυνατή η αμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσμάτων των πιστοποιητικών οικογενειακής καταστάσεως», και «υπογραμμίζει την ανάγκη να εξασφαλισθεί η αμοιβαία αναγνώριση» αυτού του είδους εγγράφων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό συνεπάγεται την αναγνώριση των επιπτώσεων όλων υπαρχόντων γάμων και συμφώνων συμβίωσης, όταν οι πολίτισες μετακινούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά από αυτή την ψηφοφορία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει τρόπους για να καταστεί δυνατή η αναγνώριση των επιπτώσεων των γάμων και των συμφώνων συμβίωσης σε ολόκληρη την ΕΕ, ανεξάρτητα από το αν θα ενωθούν λεσβιακά ή ετερό ζευγάρια.

Η Ulrike Lunacek ευρωβουλευτίνα, Συμπροεδρίνα της Διακομματικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα LGBT δικαιώματα, είπε: "Αυτό είναι μια μεγάλη εξέλιξη για τα πολλά ζευγάρια και οικογένειες που βλέπουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τις να μειώνονται καθημερινά κατά τη διέλευση των συνόρων εντός της ΕΕ. Είναι μια ψήφος για την ισότητα: η καθεμία θα πρέπει να διατηρεί τα δικαιώματα της όταν ταξιδεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

Ο Michael Cashman ευρωβουλευτής, ο άλλος Συμπρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας για τα LGBT δικαιώματα, πρόσθεσε: "Επομένως, ο ισχυρισμός της Επιτροπής τον Σεπτέμβριο ότι η ελεύθερη κυκλοφορία πρέπει να εξασφαλίζεται για όλες τους πολίτισες, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Που ισχυρίστηκε ότι η αμοιβαία αναγνώριση θα «υπονομεύσει την εθνική κυριαρχία", είναι απλά λάθος. Δεν θα επηρεάσει τις εθνικές νομοθεσίες για τον γάμο ή το σύμφωνο συμβίωσης, αλλά απλώς θα αναγνωρίζουν τους γάμους ή τα σύμφωνα συμβίωσης που υπάρχουν ήδη "

Συντηρητικές ομάδες συβούλεψαν κατά της θετικής ψήφου, υποστηρίζοντας ότι υπήρχε κίνδυνος υπονόμευσης της εθνικής κυριαρχίας.

Το μέτρο αυτό ενισχύει την οικουμενικότητα των θεμελιωδών δικαιωμάτων των κατοίκων της ΕΕ και πέρα από τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν αλλάζει τις εθνικές νομοθεσίες σχετικά με τους γάμους και τα σύμφωνα συμβίωσης, τα οποία παραμένουν στην εθνική αρμοδιότητα.


Την είδηση την βρήκαμε στις 23.11.10 και την μεταφράσαμε από Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην http://www.lgbt-ep.eu/press-releases/european-parliament-wants-eu-countries-to-recognise-existing-same-sex-unions/