25 Νοε 2010

Τα Ηνωμένα Έθνη, παίρνουν θέση κατά της λεσβοφοβίας

Ηνωμένα Έθνη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Παίρνοντας θέση κατά της λεσβοφοβίας

Η Ύπατη Αρμόστρια του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Navi Pillay χρησιμοποίησε την ευρέως δημοσιευμένη διατύπωση για να καταγγείλει την λεσβοφοβία και την έκκληση για συντονισμένη δράση για την καλύτερη προστασία των προσώπων από τη βία και τις διακρίσεις με βάση το σεξουαλικό τις προσανατολισμό ή την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου. Στο άρθρο, το οποίο έχει εμφανιστεί στις εφημερίδες αν την υφήλιο, η Ύπατη Αρμόστρια αναφέρεται στις πρόσφατες εκθέσεις του LGBTφοβικού εκφοβισμού και άλλες πρόσφατες επιθέσεις για να τονίσει την κλίμακα και τον επείγοντα χαρακτήρα του προβλήματος:

"Τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί έξαρση των επιθέσεων κατά των ανθρώπων που θεωρούνται ότι είναι λεσβίες, αμφισεξουαλικές, γκέι και τρανς. Στη Νέα Υόρκη, στις 3 Οκτωβρίου, τρεις νεαροί άνδρες, που πιστεύεται ότι είναι γκέι, απήχθησαν, μεταφέρθηκαν σε κενό διαμέρισμα στο Bronx και υποβλήθηκαν σε απάνθρωπα βασανιστήρια και κακοποίηση. Στο Βελιγράδι στις 10 Οκτωβρίου, μια ομάδα διαδηλωτών έβριζαν, πέταξαν βόμβες μολότοφ και χειροβομβίδες αναισθητοποίησης στην ειρηνική Παρέλαση Υπερηφάνειας, τραυματίζοντας 150 άτομα. Στη Νότια Αφρική, στις 25 Σεπτεμβρίου, μια μεγάλης κλίμακας διαδήλωση στο Σοβέτο επέστησε την προσοχή στον ευρέως διαδεδομένο βιασμό των λεσβιών στους δήμους, επιθέσεις όπου οι δράστρες συχνά προσπαθούν να δικαιολογήσουν ως μια προσπάθεια «διόρθωσης» της σεξουαλικότητας των λεσβιών θυμάτων.

"Ο Seth Walsh τον περασμένο μήνα και κρεμάστηκε. Ήταν μόλις 13. Πριν πάρει την τραγική απόφαση να τερματίσει τη ζωή του, είχε υποστεί χρόνια χλευασμού και κακοποίησης από συμμαθήτριες-ες του στο σχολείο και στη γειτονιά του.

“Η λεσβοφοβία, όπως ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, υπάρχει σε διάφορους βαθμούς σε όλες τις κοινωνίες. Κάθε μέρα, σε κάθε χώρα, πρόσωπα διώκονται, διασύρονται ή δέχονται βίαια επίθεση, ακόμη και σκοτώνονται εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και της ταυτότητας του κοινωνικού φύλου. Κρυφή ή απροκάλυπτη λεσβοφοβική βία προκαλεί τεράστιο πόνο που συχνά συσκωτίστηκε-συγκαλύφθηκε με σιωπή και υπόμενε την απομόνωση".

"Είναι καιρός όλες μας να μιλήσουμε για αυτό. Μολονότι την ευθύνη για τα εγκλήματα μίσους φέρουν οι δράστες, όλες συμμεριζόμαστε την υποχρέωση για την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας και των προκαταλήψεων και την αξίωση οι επιτιθέμενες-οι να λογοδοτήσουν".

Η πρώτη προτεραιότητα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, είναι να πιέσει για την αποποινικοποίηση του λεσβιασμού, ομοερωτισμού σε περισσότερες από 70 χώρες, όπου πρόσωπα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ποινικές κυρώσεις με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό τις-τους.

"Οι εν λόγω νόμοι εκθέτουν τις ενδιαφερόμενες σε διαρκή κίνδυνο σύλληψης, κράτησης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, βασανιστηρίων ή ακόμη και εκτέλεσης. Επίσης διαιωνίζουν το στίγμα και να συμβάλουν σε ένα κλίμα μισαλλοδοξίας και βίας", λέει.

Η κα. Pillay προειδοποιεί, ωστόσο, ότι, "Όσο σημαντική είναι η αποποινικοποίηση, είναι μόνο ένα πρώτο βήμα. Γνωρίζουμε από την εμπειρία στις χώρες εκείνες που έχουν αφαιρεθεί οι ποινικές κυρώσεις οι οποίες είναι μεγαλύτερες οι συντονισμένες προσπάθειες για την καταπολέμηση των διακρίσεων και της λεσβοφοβίας, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών και εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών".

Η Ύπατη Αρμόστρια κάλεσε εκείνες που κατέχουν θέσεις εξουσίας και επιρροής, όπως οι πολιτικίνες, οι ηγέτιδες της κοινότητας, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τις δημοσιογράφισες-ους να αναγνωρίσουν ότι έχουν μία ιδιαίτερα σημαντική αποστολή, να χρησιμοποιήσουν τα λόγια τις με σύνεση. Εκείνη επέστησε την προσοχή σε ένα περιστατικό στην Ουγκάντα, όπου μια εφημερίδα δημοσίευσε αρχική σελίδα τον Οκτώβριο "Δημοσιοποίησε" 100 πρόσωπα που προσδιόρισε ως λεσβίες, γκέι στην Ουγκάντα με παράθεση των φωτογραφιών τις με τον τίτλο “Κρεμάστε τις".

"Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως τέτοια" δημοσιογραφία ": προτρέπει σε μίσος και βία", λέει η κα. Pillay.

“Οι υποψήφιες-οι για δημόσια αξιώματα οι οποίες-οι, παρά την έκκληση για ανοχή, κάνουν περιστασιακά σχόλια υποτιμητικά τις ανθρώπους με βάση τη σεξουαλικότητά τις, μπορεί να το κάνουν με την πεποίθηση πως η ίδια ή ο ίδιος επιδίδεται σε αβλαβή λαϊκισμό - αλλά το αποτέλεσμα είναι να νομιμοποιούν την λεσβοφοβία”, γράφει.

Η Ύπατη Επιτρόπισα αναφέρθηκε στο κύριο άρθρο σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην οποία μίλησε, στη Γενεύη, το Σεπτέμβριο 2010, για την αποποινικοποίηση του λεσβιασμού, ομοερωτισμού. Η εκδήλωση χρηματοδοτήθηκε από μια ομάδα από 14 χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, της Νότιας Αμερικής και της Ασίας.

"Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ο Ομότιμος Αρχιεπίσκοπος Desmond Tutu πρόσφερε την υποστήριξή του και μίλησε για τα μαθήματα από το απαρτχάιντ και τη πρόκληση της διασφάλισης ίσων δικαιωμάτων για όλες. "Όταν μία ομάδα ανθρώπων αντιμετωπίζεται ως κατώτερη από μια άλλη, το μίσος και η μισαλλοδοξία θα θριαμβεύσει", είπε. Δεν θα πρέπει να συμβούν εκατοντάδες περισσότεροι θάνατοι και ξυλοδαρμοί για να μας πείσουν για αυτήν την αλήθεια. Είναι στο χέρι όλων μας να απαιτήσουμε την ισότητα για όλες μας, τις συνανθρώπους, ανεξάρτητα από το σεξουαλικό τις προσανατολισμό ή την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου".


Την είδηση την βρήκαμε στις 24.11.10 και την μεταφράσαμε από τα Ηνωμένα Έθνη στην http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/TakingAStandAgainstHomophobia.aspx