11 Νοε 2010

Το Ιράν δεν θα συμμετάσχει στον φορέα "Γυναίκες Ηνωμένων Εθνών"

To Ιράν απέτυχε να λάβει μια έδρα στον οργανισμό "Γυναίκες Ηνωμένων Εθνών" για τα δικαιώματα των γυναικών

Το Ιράν απέτυχε να λάβει μια έδρα στο διοικητικό συμβούλιο του νέου υπερ-οργανισμού του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών, μετά από την έντονη αντίδραση των ακτιβιστριών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Ην. Πολιτειών.

Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία, η οποία επίσης αντιμετώπισε διαμαρτυρίες από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξασφάλισε μια έδρα.

Στο Ιράν είχε αρχικά κατατεθεί εγγύηση για μια έδρα καθώς δεν υπήρχαν ανταγωνίστριες χώρες, αλλά το Ανατολικό Τιμόρ που αυτο-προτάθηκε αργότερα, κέρδισε τη θέση αντί του Ιράν.

Η νέα υπηρεσία, γνωστή ως Γυναίκες Ηνωμένων Εθνών, ενοποιεί τέσσερις υφιστάμενους φορείς.

Η Human Rights Watch είχε πει ότι παραδέχεται πως τόσο το Ιράν όσο και η Σαουδική Αραβία θα έστελναν λάθος μήνυμα στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο λόγω κακών καταγραφών τις στα δικαιώματά.

Η Ιρανή, Shirin Ebadi, κάτοχος Νομπέλ Ειρήνης δήλωσε πως η ένταξη χωρών όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία στη διοίκηση ήταν «σαν ένα αστείο».

Το Ιράν υπέστει την διεθνή καταδίκη πρόσφατα μετά την καταδίκη γυναικών σε θάνατο διά λιθοβολισμού για μοιχεία.

Και ένα ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης τη περασμένη χρονιά υπογράμισε την "βαθιά ανησυχία" για την αύξηση της χρήσης των εκτελέσεων, των βασανιστηρίων, την μαστίγωση, των ακρωτηριασμών, και των διακρίσεων κατά των μειονοτήτων στο Ιράν.

Εν τω μεταξύ, ακτιβίστριες υπογράμμισαν πως στη Σαουδική Αραβία, οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να οδηγούν και να αποκλείονται από πολλά κτήρια υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται από τους άνδρες.

«Λιγότερο
αξισημείωτες-διακεκριμένες»
Η Λιβύη και το Κονγκό δέχτηκαν επίσης την κριτική από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετά τη νίκη αμφισβητούμενων εδρών στο διοικητικό συμβούλιο.

Η Πρέσβειρα των Ην. Πολιτειών Susan Rice δήλωσε ότι οι Ην. Πολιτείες ήταν ικανοποιημένες με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας όπου το Ιράν έχασε την έδρα.

"Δεν πρόκειται να αρνηθώ ότι υπήρξαν πολλές χώρες που πρόκειται να συμμετάσχουν στο συμβούλιο-διοιηκιτικό των Γυναίκών Ηνωμένων Εθνών που έχουν λιγότερο από αξισημείωτες-διακεκριμένες καταγραφές σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών, και μάλιστα και στα ανθρώπινα δικαιώματα", πρόσθεσε.

Κατά την εκλογή των -54 εθνών στο Οικοινομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών, το Ιράν έλαβε το χαμηλότερο αριθμό ψήφων των 11 χωρών, οι οποίες συναγωνίζονταν για τις 10 έδρες.

Το Ιράν συγκέντρωσε 19 ψήφους έναντι των 36 του Ανατολικού Τιμόρ.

Η ψηφορία της Γενικής Συνέλευσης ενέκρινε τον Ιούλιο 2010 να συγκεντρωθούν τα τέσσερα όργανα του ΟΗΕ που ασχολούνται με τα θέματα των γυναικών σε ένα για τη βελτίωση της ισότητας των γυναικών.


Την είδηση την βρήκαμε 10.11.10 και την μεταφράσαμε από την BBC στην http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-11729848