3 Νοε 2010

Δήλωση της Catherine Ashton για την κα Sakineh Mohammadi-Ashtiani

Ευρωπαϊκή Ένωση Βρυξέλες A 220/10

Δήλωση της εκπροσώπισας τύπου της Ύπατης Εκπροσώπισας της ΕΕ Catherine Ashton σχετικά με την πιθανή εκτέλεση της κας. Sakineh Mohammadi-Ashtiani

Η εκπροσώπισα της Catherine Ashton, την Ύπατη Εκπροσώπισα της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπροεδρίνας της Επιτροπής, προέβη στην ακόλουθη δήλωση σήμερα:

"Η κα. Catherine Ashton ανησυχεί βαθύτατα για τις αναφορές πως η εκτέλεση της κας Sakineh Mohammadi-Ashtiani μπορεί να είναι επικείμενη. Απαιτεί από το Ιράν να σταματήσει την εκτέλεση και να μετατρέψει την ποινή της.

Η κα. Mohammadi-Ashtiani υπάρχει κίνδυνος να εκτελεστεί δια λιθοβολισμού για μοιχεία, μια ιδιαίτερα σκληρή μέθοδο εκτέλεσης που ανέρχεται σε απαράδεκτο βασανιστήριο. Η ΕΕ ενώθηκε μαζί με πολλές άλλες χώρες και οργανώσεις ώστε να καταδικάσουν αυτή τη πρόταση, όπως αυτή την σαφή παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων του Ιράν στο πλαίσιο του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

Ενώ οι ιρανικές αρχές διαβεβαίωσαν ότι η κα Ashtiani δεν θα θανατώνονταν με λιθοβολισμό, αντιμετώπισε κατηγορίες για την υποτιθέμενη συνενοχή στη δολοφονία του συζύγου της και μπορεί να εκτελεστεί με απαγχονισμό. Καμιά πρόταση δεν γίνεται αποδεκτή.

Η κα. Catherine Ashton ανησυχεί επίσης ότι η κα Ashtiani δεν είχε μια δίκαιη δίκη, αν μη τι άλλο ενόψει της κράτησης του δικηγόρου της, κ. Javid Houtan Kian, (και του γιου της, ο οποίος έκανε εκστρατεία για την απελευθέρωσή της).

Υπό αυτές τις συνθήκες, η κα. Catherine Ashton επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς το Ιράν να σταματήσει την εκτέλεση της κας Ashtiani και να μετατρέψει την ποινή της.

Η κα. Catherine Ashton επιβεβαιώνει την αντίθεση της ΕΕ στη θανατική ποινή υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και καλεί το Ιράν να εξετάσει το ενδεχόμενο αναστολής των εκτελέσεων που εκκρεμούν, την κατάργηση της θανατικής ποινής, σύμφωνα με τα ψηφίσματα της Συνέλευσης του ΟΗΕ 62/149 και 63/168.

Υπενθυμίζει επίσης την αποδοχή του Ιράν, κατά τη διάρκεια της Οικουμενικής Περιοδικής Αναθεώρησης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, να τηρεί τουλάχιστον τα ελάχιστα πρότυπα και τις διατάξεις της Διεθνούς Συμφωνίας Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων-ΔΣΑΠΔ- ICCPR και της Επιτροπής Ατομικών Δικαιωμάτων- CRC σχετικά με τη θανατική ποινή, για όσο χρονικό διάστημα θα διατηρηθεί αυτή".

Όσες θέλετε μπορείτε να υπογράψετε ώστε να μην εκτελεσθεί η κα.
Sakineh Mohammadi-Ashtiani εδώ


Την είδηση την βρήκαμε στις 2.11.10 και την μεταφράσαμε από την http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_Data/docs/pressdata/EN/foraff/117531.pdf