23 Νοε 2010

Η Dalia Grybauskaitė, αντιστέκεται στην Λιθουανία

Η Προεδρίνα της Λιθουανίας επικρίνει την πρόταση για ποινικοποίηση στη "δημόσια προβολή-προώθηση των λεσβιακών σχέσεων".

Η Dalia Grybauskaitė, Προεδρίνα της Λιθουανίας, σήμερα σχολίασε τη νομοθετική πρόταση για την ποινικοποίηση της "δημόσιας προβολής-προώθησης των λεσβιακών σχέσεων", που πρόκειται να συζητηθεί από το κοινοβούλιο της Λιθουανίας εντός των προσεχών εβδομάδων.

Είπε ότι η εν λόγω πρόταση βλάπτει την εικόνα της Λιθουανίας και παρουσιάζει τη χώρα ως λεσβοφοβική και επιθετική. Είπε επίσης ότι αυτό δεν είναι ένα «σήμα» η χώρα πρέπει να έχει. Συνέχισε: "Κάθε φορά που πηγαίνω στην έδρα είμαι αντιμέτωπη με ένα μεγάλο αριθμό ερωτήσεων, την πίεση και τις επιθέσεις. Δεν είναι το μόνο σήμα που η χώρα πρέπει να εμφανίζεται στον κόσμο".

Οι Λιθουανές βουλευτίνες πρέπει να έχουν δύο ψήφους για να εγκριθεί ο νόμος που καθιερώνει ποινή για μεταξύ 2000 και 10 000 λιθουανικές Λίτας που ισούνται με 580 έως 2900 Ευρώ για τη "δημόσια προβολή - προώθηση των λεσβιακών σχέσεων".

Οι επικρίτριες αυτής της πρότασης νόμου λένε, πως εάν εγκριθεί, ο νόμος θα περιορίσει τις εκδηλώσεις για την προώθηση των Lgbtiq δικαιωμάτων.

"Δεν μπορούμε να παραβιάζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ποινικοποίηση των απόψεων - οπτικών δεν επιτρέπεται. Καμιά δεν πρόκειται να προβάλει - προωθήσει τίποτα", είπε η κα. Grybauskaitė.


Την είδηση την βρήκαμε στις 22.11.10 και την μετεφράσαμε από την ILGA στην http://ilga-europe.org/home/guide/country_by_country/lithuania/lithuanian_president_criticises_proposal_to_criminalise_public_promotion_of_homosexual_relationships