4 Δεκ 2010

Εκστρατεία τερματισμού του Ακρωτηριασμού Γυναικείων Σεξουαλικών Οργάνων 1

ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΜΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Η ομάδα της εκστρατείας Τέλος στο Ακρωτηριασμό Γυναικείων Σεξουαλικών Οργάνων Α.Γ.Σ.Ο END FGM. θα ήθελε να ευχαριστήσει τις ακόλουθες συμβούλους της εκστρατείας για τα χρήσιμα σχόλιά τις:

Κα Sofia Branco, δημοσιογράφο, Πορτογαλία

Κα Khady Koita, ιδρύτρια του Euronet-FGM, στη Γαλλία και το Βέλγιο

Την Δόκτωρα Els Leye, Ερευνήτρια στο Διεθνές Κέντρο για την Αναπαραγωγική Υγεία, Βέλγιο

Την Δόκτωρα Comfort Momoh, ειδικευμένη μαιευτήρα και ιδρύτρια της Κλινικής African Well Woman’s, Αγγλία

Την κα Ulrika Sandberg, δικηγορίνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Σουηδία

Την κα. Celine Verbrouck, δικηγορίνα, Βέλγιο

Την κα. Leyla Hussein, Σύμβουλο Προσέγγισης Νεολαίας, Υπηρεσία African Well Woman’s, Αγγλία

Η Ευρωπαϊκή Εκστρατεία ΤΕΛΟΣ στον ΑΓΣΟ- END FGM ευγνομωνεί τη συμβολή της Ομάδας για το Φύλο, το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, Γενεύη.

Η ομάδα της εκστρατείας ευχαριστεί τις συναδέλφισές της στα τμήματα της Διεθνούς Αμνηστίας, της Διεθνούς Γραμματείας και του Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ε.Ε. για τη συμβολή και την υποστήριξή τις στην ανάπτυξη αυτής της στρατηγικής.

FGM-HILFE AUSTRIA © END FGM - European Campaign.

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Η παρούσα έκδοση αποτελεί προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας αλλά μπορεί να αναπαραχθεί με οποιαδήποτε μέθοδο χωρίς αμοιβή για συμβουλευτικούς, προωθητικούς και διδακτικούς σκοπούς αλλά όχι για επαναπώληση.

Στο λογότυπο της εκστρατείας END FGM χρησιμοποιείται το τριαντάφυλλο για να συμβολίσει τον αγκτηριασμό, την πιο επώδυνη μορφή ακρωτηριασμού των γυναικείων σεξουαλικών οργάνων (Α.Γ.Σ.Ο.) κατά την οποία τα σεξουαλικά όργανα ράβονται.

Τα κίτρινα αστέρια της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμβολίζουν την προσπάθεια της εκστρατείας END FGM να διασφαλίσει ότι η Ε.Ε. θα προστατεύει τις γυναίκες από τον Α.Γ.Σ.Ο. εντός και εκτός της Ευρώπης.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΜΙΑ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Η Ευρωπαϊκή Εκστρατεία END FGM 2

Εταίροι της Εκστρατείας 3

Τι είναι ο Α.Γ.Σ.Ο.; 4

Πού συμβαίνει Α.Γ.Σ.Ο.; 4

Γιατί συμβαίνει ο Α.Γ.Σ.Ο.; 5

Βασική Διάσταση # 1: Συλλογή Δεδομένων 6

Βασική Διάσταση # 2: Υγεία 8

Βασική Διάσταση # 3: Βία κατά γυναικών 10
και κοριτσιών

Βασική Διάσταση # 4: Άσυλο 12

Βασική Διάσταση # 5: Ανάπτυξη συνεργασίας στην Ε.Ε.


Η Ευρωπαϊκή εκστρατεία END FGM
Η εκστρατεία END FGM (Τέλος στον Ακρωτηριασμό των Γυναικείων Σεξουαλικών Οργάνων ) είναι μια ευρωπαϊκή εκστρατεία της οποίας ηγείται η Διεθνής Αμνηστία της Ιρλανδίας, σε συνεργασία με διάφορες οργανώσεις στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Στόχος της εκστρατείας είναι να θέσει τον ακρωτηριασμό των γυναικείων σεξοαυλικών οργάνων (Α.Γ.Σ.Ο.) ψηλά στην πολιτική ατζέντα της Ε.Ε. και να ακουστεί η φωνή των γυναικών και των κοριτσιών που έχουν υποστεί Α.Γ.Σ.Ο. και όσων κινδυνεύουν από αυτό. Η εκστρατεία υποστηρίζει την αναγνώριση των δικαιωμάτων της ανθρώπου και ασκεί πιέσεις στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Ε.Ε. θα υιοθετήσει μία ολοκληρωμένη και συνεκτική προσέγγιση για να σταματήσει ο Α.Γ.Σ.Ο.

Η εκστρατεία βασίζεται και υποστηρίζει την αναγνώριση των αρχών μιας προσέγγισης που θα βασίζεται στα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Human Rights Based Approach). Η προσέγγιση αυτή θεωρεί τον Α.Γ.Σ.Ο. παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στοχεύει στην ενίσχυση των κατεχουσών δικαιωμάτων (γυναικών και κοριτσιών που έχουν υποστεί ή ζουν με τον κίνδυνο να υποστούν Α.Γ.Σ.Ο.) και επιζητά την ενεργή και ουσιώδη συμμετοχή όσων επηρεάζονται άμεσα από την πρακτική αυτή. Η ενεργή συμμετοχή των κατεχουσών δικαιωμάτων στην ανάπτυξη πολιτικών που θα επηρεάζουν τις ίδιες και την κοινότητά τις, είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία όποιων μέτρων προταθούν σε επίπεδο Ε.Ε.

Αν και η εκστρατεία επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση του προβλήματος του Α.Γ.Σ.Ο. και την προάσπιση των δικαιωμάτων που παραβιάζονται από αυτή την πρακτική, εγγράφεται σε ένα ευρύτερο διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα θεμελιώδη δικαιώματα, που λαμβάνει χώρα στην Ε.Ε. και σε τρίτες χώρες. Ο Α.Γ.Σ.Ο. είναι μια εκδήλωση έμφυλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που στόχο έχει να ελέγξει τη σεξουαλικότητα και την αυτονομία των γυναικών, στοιχεία κοινά σε όλους τους πολιτισμούς. Παρότι προκαλεί τα βλέμματα λόγω της σοβαρότητας και της κλίμακας του, ο Α.Γ.Σ.Ο. δεν μπορεί να εξεταστεί μεμονωμένα. Η εκστρατεία END FGM συμβάλει στη συνέχιση ενός ευρύτερου φάσματος των δικαιωμάτων των κοριτσιών και των γυναικών. Η πρακτική του Α.Γ.Σ.Ο. συνδέεται στενά με την άρνηση του δικαιώματος στην υγεία. Ο τερματισμός του Α.Γ.Γ.Ο. περιλαμβάνει την προστασία κατά της βίας, κατά των διωγμών και των διακρίσεων.
Συνεπώς, περιλαμβάνει τη μείωση του ποσοστού μητρικής θνησιμότητας, της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών και την έμφυλη και ηλικιακή διάκριση. Η αυξημένη αναγνώριση του Α.Γ.Σ.Ο. ως αιτία για αίτηση ασύλου θα συμβάλει στην προστασία των κοριτσιών και των γυναικών έναντι στην έμφυλη βία από μη κρατικούς φορείς.

Η εκστρατεία αυτή συμβάλει σε μία διεθνή κίνηση κινητοποίησης που αναγνωρίζει την αναγκαιότητα σύμπραξης για να σταματήσει ο Α.Γ.Σ.Ο. Η διεθνής αυτή αποφασιστικότητα εκφράζεται από την έγκριση της διυπηρεσιακής δήλωσης των Ηνωμένων Εθνών (το 2008), την οδηγία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τις Πρόσφυγες (UNHCR) για τον Α.Γ.Σ.Ο. (το 2009), αρκετές εκκλήσεις από τις Ειδικές Διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών και από όργανα ελέγχου εφαρμογής των συνθηκών. Η δημιουργία της Ομάδας Εργασίας των Δωρητών για τον Α.Γ.Σ.Ο., στην οποία συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμβάλει σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια. Η κινητοποίηση αυτή γίνεται επίσης σε εθνικό επίπεδο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ανάπτυξη Εθνικών Σχεδίων Δράσης για τον Α.Γ.Γ.Ο. σε αρκετά κράτη μέλη.

Τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόοδο της προσπάθειας για να σταματήσει ο Α.Γ.Σ.Ο. στην Ε.Ε. και στις τρίτες χώρες. Ήδη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει από το Συμβούλιο και τα Χώρες Μέλη να κάνουν θετικά βήματα για να σταματήσει ο Α.Γ.Σ.Ο. Η Επιτροπή έχει χρηματοδοτήσει προγράμματα σχετικά με τον Α.Γ.Σ.Ο. στην Ε.Ε. και έχει στηρίξει τις προσπάθειες για να σταματήσει η πρακτική αυτή σε τρίτες χώρες. Ο Α.Γ.Σ.Ο. αναφέρεται στις συμφωνίες εταιρικής σχέσης, στις οδηγίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και στις πολιτικές της Ε.Ε. Ωστόσο, τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. έχουν κι άλλες δυνατότητες για να συμβάλουν στη διεθνή πρόοδο της προσπάθειας να σταματήσει η πρακτική αυτή. Κάποιες από αυτές τις δυνατότητες αναπτύσσονται ως σημαντικές διαστάσεις στο παρόν έγγραφο.

1 Τα σχέδια δράσης αναπτύχθηκαν ως μέρος του σχεδίου Daphne, που χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συντόνισε το Euronet-FGM και παρουσίασαν ΜΚΟ στις χώρες μέλη της Ε.Ε. και τη Νορβηγία το 2008-2009. Νέα σχέδια δράσης αναπτύχθηκαν σε οκτώ χώρες: Αυστρία, Δανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο βασίλειο, Γερμανία και Ιταλία. Τέσσερις χώρες ήδη είχαν σχέδια (Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία, Νορβηγία) αλλά κατόρθωσαν να ανοίξουν το θέμα του Α.Γ.Σ.Ο. με επιτυχία ή να προσθέσουν νέα στοιχεία στο υπάρχον σχέδιο (Ολλανδία). Στο τελικό στάδιο του σχεδίου (τέλη Μαΐου 2009), η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι θα ανέπτυσσε ένα εθνικό σχέδιο δράσης για να εμποδίσει τον Α.Γ.Σ.Ο. Αν και η Σουηδία είχε παλαιότερα σχέδιο δράσης, αυτό έχει πλέον εκπνεύσει και δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα νέο