5 Δεκ 2010

250.000 παιδιά στις Ην. Πολιτείες ζουν με λεσβίες γονείς

NEW YORK (Reuters Life!) - Το να μεγαλώσει ένα παιδί με δύο μητέρες δεν παρεμποδίζει την υγιή ψυχολογική ανάπτυξη, σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε με την πρώτη γεννιά παιδιών που γεννήθηκαν από λεσβίες που έγινε 18 ετών πια.

Στην πραγματικότητα, οι μητέρες λεσβίες εκτίμησαν για τα 17χρονα παιδιά τις πως είχαν υψηλότερα ποσοστά στις κοινωνικές και ακαδημαϊκές δεξιότητες, και χαμηλότερα ποσοστά στο να σπάζουν τους κανόνες και στην επιθετικότητα, από ότι δήλωσαν οι ετερό μητέρες των εφήβων που είχαν επίσης πατέρα.

Ωστόσο, οι έφηβες των οποίων οι μητέρες δήλωσαν πως είχαν βιώσει λεσβοφοβία και εκφοβισμό ήταν περισσότερο ανήσυχες και είχαν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης από τις συμμαθήτριες τις, αν και δεν ήταν σαφές αν το άγχος είναι προϊόν εκφοβισμού ή άλλων σχετικών συμπεριφορών.

Η μελέτη των Ην. Πολιτειών, η οποία εμφανίζεται στο περιοδικό Pediatrics, είναι η πρώτη που παρακολούθησε τα παιδιά από ζευγάρια λεσβιών από τη σύλληψη έως την εφηβεία. "Υπάρχουν τόσα πολλά μέρη στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τα λεσβιακά ζευγάρια δεν έχουν τη δυνατότητα να παιδοθετήσουν ή να ανατρέφουν παιδιά που το έχουν ανάγκη", είπε η Δρ Nanette Gartrell του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, η οποία ξεκίνησε το "Εθνική Μακροχρόνια Μελέτη Λεσβιακής Οικογένειας σε όλες τις Ην. Πολιτείες" το 1986.

"(Όμως) δεν υπάρχει ούτε μία μελέτη που να έδειξε ότι υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά την ψυχολογική προσαρμογή (των παιδιών)".
Η Δόκτωρ Gartrell είπε πως όσες αντιτίθενται στο γονικό ρόλο των λεσβιών ή των λεσβιακών ζευγαριών αναφέρουν συχνά πολιτιστικές ή θρησκευτικές αξίες, ορισμένες υποστηρίζουν επίσης πως το να μεγαλώνουν τα παιδιά με δύο μητέρες, δεν μπορεί να είναι υγιές για αυτά.
Αλλά δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία πως οι λεσβίες γονείς είναι χειρότερες ή καλύτερες από τις ετετό συμβατικές αντίστοιχές τις, σύμφωνα με την Δόκτωρα Gartrell, που έχει σύμφωνο συμβίωσης με την συντρόφισά της.

"Τα πράγματα που γνωρίζουμε πως κάνουν καλό στην ανατροφή των παιδιών είναι η αγάπη, οι οικονομικοί πόροι και το να εμπλέκεστε πολύ στην ζωή των παιδιών σας”, είπε. Τα συμπεράσματα είναι βασισμένα σε 77 οικογένειες κοριτσιών και αγοριών. Οι ερευνήτριες πήραν συνέντευξη από λεσβίες μητέρες για τα παιδιά τις και, στη συνέχεια, με ονομαστική λίστα αξιολογήθηκαν οι έφηβες, ο έλεγχος της συμπεριφοράς των παιδιών έγινε, με μια τυποποιημένη αξιολόγηση που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες.

Κάθε έφηβη επίσης συμπλήρωσε ένα διαδικτυακό ψυχολογικό ερωτηματολόγιο.

Κατά τη σύγκριση των αποτελεσμάτων για το πώς οι ετερό μητέρες που ζουν σε συμβατικές οικογένειες εκτίμησαν-βαθμολόγησαν τα παιδιά τις, τα παιδιά από λεσβιακά ζευγάρια ήταν ικανότερα στο σχολείο, είχαν λιγότερα κοινωνικά προβλήματα, παρέβησαν λιγότερο τους κανόνες και ήταν λιγότερο επιθετικά.

Με βάση το πώς τα ίδια τα παιδιά αυτοπροσδιορίστηκαν, τα κατάφεραν το ίδιο καλά, έστω και αν δεν γνώριζαν την ταυτότητα του βιολογικού πατέρα.


Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, περίπου 250.000 παιδιά στις Ην. Πολιτείες ζουν με λεσβίες γονείς.
Είναι ασαφές γιατί τα παιδιά από λεσβιακά ζευγάρια ήταν σε καλύτερη ψυχολογική κατάσταση από εκείνα των ετερό γονέων.
Αλλά η Δόκτωρ Gartrell είπε πως μια από τις αιτίες είναι ότι οι λεσβίες μητέρες είχαν προγραμματίσει την γονεϊκότητα τις προσεκτικά και ήταν έτοιμες να βοηθήσουν τα παιδιά τις από κάθε διάκριση που μπορεί να αντιμετώπιζαν.
"Αυτά τα παιδιά έχουν επιλεγεί, δεν ήταν ατυχήματα", είπε η Δρ. Gartrell.


Την είδηση την βρήκαμε στις 7.6.10 και την μεταφράσαμε από την Reuters γραμμένη από τηνGoldsmith Belinda, Joelving Frederik στην http://www.reuters.com/article/idUSTRE65706720100608