4 Δεκ 2010

Εκστρατεία τερματισμού του Ακρωτηριασμού Γυναικείων Σεξουαλικών Οργάνων 2

Οι Εταίροι της Εκστρατείας

Η Ευρωπαϊκή Εκστρατεία END FGM. συνεργάζεται με 12 οργανώσεις που ειδικεύονται στο θέμα του Α.Γ.Σ.Ο.. Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις εργάζονται απευθείας με γυναίκες και κορίτσια που έχουν υποστεί Α.Γ.Σ.Ο.. Οι εταίροι της συνεργασίας εργάζονται επίσης με κοινότητες όπου γίνεται Α.Γ.Σ.Ο., θρησκευτικές ηγέτιδες και ασκούν πιέσεις στις εθνικές κυβερνήσεις τις. Οι εταίροι της εκστρατείας εδρεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε 12 χώρες μέλη

Τι είναι ο Α.Γ.Σ.Ο.;
"Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων σεξουαλικών οργάνων (Α.Γ.Σ.Ο.) δηλώνει κάθε διαδικασία που περιλαμβάνει μερική ή ολική αφαίρεση των εξωτερικών σεξουαλικών οργάνων ή την πρόκληση οποιουδήποτε άλλου τραυματισμού των γυναικείων σεξουαλικών οργάνων για μη ιατρικές αιτίες".
Κοινή δήλωση των WHΟ/UNICEF/UNFPA (1997)

Ο Α.Γ.Σ.Ο. μπορεί να είναι διαφορετικού τύπου και να επιφέρει διαφορετικές συνέπειες στις γυναίκες και στα κορίτσια.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, περιλαμβάνει την εκτομή, τη ραφή ή τη μερική ή ολική αφαίρεση των εξωτερικών γυναικείων σεξουαλικών οργάνων για μη θεραπευτικές αιτίες. Ο ακρωτηριασμός υγιών τμημάτων του σώματος έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία και την ευημερία των γυναικών και των κοριτσιών. Υπάρχουν αρκετές μορφές Α.Γ.Σ.Ο., οι οποίες διαφέρουν από κοινότητα σε κοινότητα. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη κατηγοριοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) από το 2008 ορίζονται τέσσερις μορφές Α.Γ.Σ.Ο

• Μορφή I - Μερική ή ολική αφαίρεση της κλειτορίδας ή- και της ακροποσθίας της κλειτορίδας (κλειτοριδεκτομή).

• Μορφή II - Μερική ή ολική αφαίρεση της κλειτορίδας και των μικρών χειλέων, με ή χωρίς εκτομή των μεγάλων χειλέων (εκτομή).

• Μορφή III - Στένεμα του κολπικού ανοίγματος με τη δημιουργία καλύμματος και τη συρραφή των μικρών χειλέων ή - και των μεγάλων χειλέων, με ή χωρίς εκτομή της κλειτορίδας (αγκτηρια-σμός).

• Μορφή IV - Κάθε άλλη επιβλαβής για τα γυναικεία σεξουαλικά όργανα διαδικασία, η οποία γίνεται για μη ιατρικές αιτίες. Παραδείγματος χάρη, διάτρηση, τρύπημα, γδάρσιμο και καυτηριασμός

Πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι περίπου το 90% των περιπτώσεων περιλαμβάνει κλειτοριδεκτομή, εκτομή ή περιπτώσεις όπου στα σεξουαλικά όργανα των κοριτσιών πραγματοποιείται μια «εγκοπή» αλλά δεν αφαιρείται σάρκα ( Μορφή IV), και περίπου το 10% είναι αγκτηριασμοί.

ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ Ο Α.Γ.Σ.Ο.;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περίπου 100-140 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποβληθεί σε Α.Γ.Σ.Ο., και εκτιμάται ότι 3 εκατομμύρια κινδυνεύουν να υποβληθούν σε αυτόν κάθε χρονιά. Η πρακτική του Α.Γ.Σ.Ο. είναι ευρέως διαδεδομένη σε μεγάλες περιοχές της Αφρικής, σε κάποιες χώρες της Μέσης Ανατολής καθώς και σε κάποιες περιοχές της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Η πρακτική συναντάται επίσης συχνά στην Ε.Ε. σε ορισμένες κοινότητες που κατάγονται από χώρες όπου γίνεται Α.Γ.Σ.Ο.. Ο ακριβής αριθμός των γυναικών που έχουν υποστεί Α.Γ.Σ.Ο. στην Ευρώπη παραμένει άγνωστος, παρότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκτιμά ότι πλησιάζει τις 500.000 ενώ επιπλέον 180.000 γυναίκες και κορίτσια κινδυνεύουν να υποβληθούν σε αυτή την πρακτική κάθε χρονιά.

Γιατί γίνεται ο Α.Γ.Σ.Ο.;
Η πρακτική του Α.Γ.Σ.Ο. υπαγορεύεται από πληθώρα πεποιθήσεων που την προωθούν ως ωφέλιμη για την υγεία και την υγιεινή, και από θρησκευτικές αιτίες, που βασίζονται στην παράδοση ή σχετίζονται με το φύλο. Συχνά θεωρείται τελετουργικό ενηλικίωσης για τα κορίτσια, γυναίκες που επιβεβαιώνει τη θέση τις και ότι πληρούν πλέον τις προϋποθέσεις για να παντρευτούν στους κόλπους της κοινότητας. Η απόφαση να υποβληθεί το κορίτσι σε ακρωτηριασμό των σεξουαλικών του οργάνων συνήθως λαμβάνεται από την στενή οικογένεια- γονείς ή από την ευρύτερη οικογένεια - συγγενείς. Η επιλογή να μην υποβληθεί η γυναίκα, κορίτσι σε ακρωτηριασμό των σεξουαλικών της οργάνων συχνά συναντά την έντονη αντίδραση της κοινότητας καθώς ο Α.Γ.Σ.Ο. είναι μια βαθιά ριζωμένη παράδοση στις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές δομές. Για να σταματήσει ο Α.Γ.Σ.Ο., απαιτείται η συλλογική απόφαση από μία κοινότητα ώστε τοι γυναίκες, κορίτσια που δεν θα υποβληθούν σε Α.Γ.Σ.Ο. και οι οικογένειές τις να μην ντρέπονται και να μην αποξενωθούν. Πρόκειται για μια κοινωνικο-οικονομική αλλαγή που πρέπει να τύχει υποστήριξης σε εθνικό επίπεδο και προϋποθέτει τη συνεργασία με τα ΜΜΕ, την κυβέρνηση, το κοινοβούλιο και την κοινωνία των πολιτισών. Καθώς η πρακτική δεν γνωρίζει σύνορα, απαιτεί διασυνοριακή προσέγγιση όσον αφορά τη συνεργασία των εμπλεκομένων μερών. Δηλαδή, οργανώσεων που διαδραματίζουν συνδετικό ρόλο, ηγέτιδες-ες κοινοτήτων, επαγγελματίες του κλάδου της υγείας και αντιπροσώπισες-ους των κυβερνήσεων.

Ο Α.Γ.Σ.Ο. ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
‘Όλες οι μορφές του Α.Γ.Σ.Ο. αναγνωρίζονται διεθνώς ως κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών. Η πρακτική αυτή στερεί από τις γυναίκες και τα κορίτσια το δικαίωμα:

• Στη σωματική και διανοητική ακεραιότητα

• Στην ελευθερία από τη βία

• Στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας

• Στην ελευθερία από τη διάκριση για λόγους φύλου

• Στην ελευθερία από βασανιστήρια, σκληρή,απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση

• Στη ζωή (όταν η πρακτική καταλήγει στο θάνατο)

Τα δικαιώματα αυτά προστατεύονται σε διάφορα διεθνή έγγραφα, συνθήκες και έγγραφα συναίνεσης, συμπεριλαμβανομένων:

• Της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων και Άλλης Σκληρής, Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας

• Του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα

• Του Διεθνούς Συμφώνου για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Μορφωτικά Δικαιώματα

• Της Σύμβασης για την Εξάλειψη κάθε Μορφής Διάκρισης κατά των Γυναικών

• Της Σύμβασης Δικαιωμάτων του Παιδιού

• Της Σύμβασης για το Καθεστώς των Προσφυγισών και του Πρωτοκόλλου της για το Καθεστώς των Προσφυγισών

• Της Χάρτας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αφρικής και των Λαών (η Χάρτα της Μπαντζούλ) και του Πρωτοκόλλου Γυναικείων Δικαιωμάτων στην Αφρική (Πρωτόκολλο Μαπούτο)

• Της Αφρικανικής Χάρτας Δικαιωμάτων και Ευημερίας των Παιδιών

• Της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία τωνΑνθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών

• Της Χάρτας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων

• Της Διακήρυξης του Πεκίνου και της Πλατφόρμας Δράσης που εγκρίθηκε από την Τέταρτη Παγκόσμια Διάσκεψη Γυναικών

• Της Διακήρυξης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

• Του Προγράμματος Δράσης της Διεθνούς Διάσκεψης για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη

• Της Οικουμενικής Διακήρυξης της UNESCO για την Πολιτισμική Ποικιλομορφία