7 Δεκ 2010

Ακροαματική διαδικασία για το γάμο των λεσβιακών ζευγαριών

Ην. Πολιτείες, το Δικαστήριο Ninth Circuit δέχεται προφορικώς τα επιχειρήματα υπέρ του πολιτικού γάμου λεσβιακών ζευγαριών-Prop 8, η Lambda Legal έθεσε μια σειρά ζητημάτων.

"Οι μόνες άνθρωποι που επηρεάζονται άμεσα είναι τα ζευγάρια των λεσβιών που επιθυμούν να νυμφευθούν στην Καλιφόρνια".

(Λος Άντζελες, 6 Δεκεμβρίου, 2010) – Απάντησε σε προφορικά επιχειρήματα στη σημερινή προσφυγή μιας ομοσπονδιακής υπόθεσης κατά της Πρότασης 8 στη Καλιφόρνια, η Διευθύντρια του Εθνικού Προγράμματος του Γάμου της Lambda Legal, Jennifer C. Pizer εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
"Σήμερα τα επιχειρήματα επικεντρώθηκαν στο πως στο δικαστήριο θα πρέπει να ισχύουν δύο βασικές αρχές της ομοσπονδιακής νομοθεσίας: Πρώτον, τα ομοσπονδιακά δικαστήρια έχουν περιορισμένη μόνο εξουσία και μπορούν να αποφασίσουν μόνο όταν το ερώτημα έχει υποβληθεί από κάποιαν που πλήτεται άμεσα και όχι από κάποια που απλά πιστεύει ακράδαντα σχετικά με την απόφαση. Δεύτερον, τα ομοσπονδιακά όρια του Συντάγματος, οι ψηφοφόροι τι είδους νόμους σε μια Πολιτεία μπορούν να περάσουν.

Το ζήτημα αν τα λεσβιακά ζευγάρια έχουν το δικαίωμα να νυμφεύονται σε όλες τις Πολιτείες είναι μικρότερης αξίας από το γιατί, στην Καλιφόρνια, θα πρέπει να στερηθούν την ιδιότητα και την ένταξη που παρέχονται από τη λέξη «γάμος» όταν αυτή η Πολιτεία παρέχει σε αυτές και τις οικογένειές τις όλα τα δικαιώματα και τις ευθύνες του γάμου μέσω του συμφώνου συμβίωσης. Το τριμελές δικαστήριο φάνηκε ικανοποιημένο με τις εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Cooper, εκ μέρους των υποστηρικτριών της Prop 8.

Όσον αφορά το ζήτημα του κατά πόσον οι υποστηρήκτριες έχουν έννομο δικαίωμα να κάνουν αυτήν την έφεση, το δικαστήριο φάνηκε να επικεντρώθηκε στην πραγματικότητα ότι ορισμένες φορές η αντιδικία δεν μπορεί να συνεχιστεί ακόμη και αν πολλές θα το ήθελαν, και ότι ίσως δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης έλεγχος του κατώτερου δικαστηρίου που αποφαίνεται σε αυτή την υπόθεση, διότι αυτές που θέλουν να την συνεχίσουν απλά δεν επηρεάζονται άμεσα από την Πρόταση 8 Prop 8. Οι μόνες άνθρωποι που επηρεάζονται άμεσα είναι τα Lgbtiq ζευγάρια που επιθυμούν να νυμφευθούν και οι οικογένειές τις, που πλήττονται άμεσα και προσωπικά κάθε μέρα επειδή στερούνται αυτό το βασικό δικαίωμα που απολαμβάνουν όλες οι άλλες στη Πολιτεία.

Ο Δικαστής Hawkins έθεσε νωρίς το επιχείρημα στο προσκήνιο το πρόβλημα της ισότητας, όταν ρώτησε αν οι ψηφοφόροι της Καλιφόρνια θα μπορούσαν με μια εκ νέου πρωτοβουλία να διαχωρίσουν τα δημόσια σχολεία με βάση τη φυλή. Η δύναμη των ανθρώπων να τροποποιήσουν το σύνταγμά τις πάντα περιορίζεται από την ομοσπονδιακή εγγύηση ότι όλες μας πρέπει να έχουμε τα ίδια δικαιώματα και ελευθερίες. Το δικαίωμα ψήφου δεν πρέπει να περιλαμβάνει την εξουσία για την εξάλειψη των δικαιωμάτων των άλλων, αλλά μάλλον νοείται «ισότιμη προστασία» καθώς κάθε μία από εμάς οφείλει να αντιμετωπίζει τις άλλες όπως θα αντιμετωπίζαμε εμείς εμάς τις ίδιες, τουλάχιστον κατά την ψηφοφορία σχετικά με το πεδίο εφαρμογής των νομικών δικαιωμάτων".


Την είδηση την βρήκαμε στις 6.12.10 και την μεταφράσαμε από την Lambda legal γραμμένη από την Jennifer C. Pizer, δικηγορίνα Διευθύντρια του Εθνικού Προγράμματος για τον Γάμο στην http://www.lambdalegal.org/news/pr/ca_20101206_us-ninth-circuit-hears-prop.html