11 Δεκ 2010

Δημιουργία γυναικείων σπερματοζωαρίων και ανδρικών ωαρίων

Επιστημόνισες δημιούργησαν σπερματοζωάρια από γυναικεία βλαστοκύτταρα

Μια ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Newcastle δημιούργησε σπερματοζωάρια από γυναικεία εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα.

Η σημαντική ανακάλυψη οδηγηγεί στο να παράγουν παιδιά τα λεσβιακά ζευγάρια με τα δικά τις γονίδια.

Ο Karim Nayernia, Καθηγητής Βιολογίας Βλαστικών Κυττάρων στο Newcastle University, δήλωσε στο ιατρικό περιοδικό New Scientist: "Νομίζω ότι, κατ 'αρχήν, είναι επιστημονικά δυνατό".

Ο ίδιος και η ερευνητική ομάδα θα υποβάλουν αίτηση για άδεια από το πανεπιστήμιο ώστε να προσπαθήσουν να μετατρέψουν το μυελό των οστών των γυναικών σε σπερματοζωάριο, μια πιο πρακτική μέθοδο από το χειρισμό εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων.
Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλες οι επιστημόνισες πως η δημιουργία βιώσιμων απογόνων από το γυναικείο σπερματοζωάριο και τα ωάρια θα είναι δυνατή.

"Η παρουσία των δύο Χ χρωμοσωμάτων, είναι ασυμβίβαστη με αυτή," είπε ο Δρ Robin Lovell-Badge, ειδικός σε θέματα βλαστοκυττάρων στο Εθνικό Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών του Λονδίνου, στην Daily Telegraph.

"Επιπλέον, χρειάζονται γονίδια από το χρωμόσωμα Υ να περάσουν μέσω της κυτταρικής μείωσης (αντιγραφή του DNA που ακολουθείται από δύο γύρους διαίρεσης). Έτσι αυτά είναι τουλάχιστον διπλά-καταδικασμένα".

Το χρωμόσωμο Υ υπάρχει μόνο σε άνδρες.

Το νομοσχέδιο Ανθρώπινη Γονιμοποίηση και Εμβρυολογία βρίσκεται ενώπιον της Βουλής των Λόρδων.
Η κυβέρνηση μπορεί να επαναφέρει μια ρήτρα που θα επέτρεπε τη χρήση ωαριίων και σπερματοζωαρίων που δημιουργήθηκαν από βλαστικά κύτταρα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ήδη τη δυνατότητα δύο λεσβίες συντρόφισες να αποτελούν νομικά τις γονείς ενός παιδιού που δημιουργήθηκε μέσα από δωρεά ωαρίων, σπέρματος ή εμβρύων.

Αυτή τη στιγμή, αν ένα ζευγάρι λεσβιών έχει ένα μωρό, η μια συντρόφισα πρέπει παιδοθετήσει το παιδί για να αναγνωρισθεί επίσημα ως γονέας, ακόμα και αν το παιδί έχει προέλθει από κλινική γονιμότητας.

Η νέα νομοθεσία σημαίνει ότι οι συντρόφισες ή οι σύζυγοι θα γίνονται αυτόματα οι νομικές γονείς του παιδιού, ακόμα και αν το παιδί έχει προέλθει, «ανεπισήμως» δηλαδή: όχι από κλινική γονιμοποίησης.

Οι δύο γυναίκες που αναφέρονται στο πιστοποιητικό γέννησης θα έχουν επίσης τη νομική ευθύνη του παιδιού.
Με τη διάλυση του γάμου ή του συμφώνου συμβίωσης η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει στα δικαστήρια να εξετάσουν τις πληρωμές διατροφής για το παιδί.

Η DIY δωρεά σπέρματος, θα εξακολουθεί να είναι νόμιμη, αλλά σύμφωνα με την προτεινόμενη νομοθεσία η κοινωνική μητέρα που δεν έχει νυμφευθεί ή δεν έχει σύμφωνο συμβίωσης με την μητέρα που γέννησε το παιδί, δεν θα μπορεί να υπάρχει στο πιστοποιητικό γεννήσεως κι άρα δεν αναγνωρίζεται ως κοινωνική μητέρα.

---- --- ---- ---- ----- -----

Οι επιστημόνισες δημιούργησαν ποντίκια με δύο διαφορετικά "ανδρικά ωάρια", γεγονός που υποδηλώνει ότι η τεχνολογία θα μπορούσε μια ημέρα να χρησιμοποιηθεί για να επιτρέψει σε δυο άντρες να αποκτήσουν παιδιά με γονίδια από την μητέρα και από τους δύο δότες.
Ερευνήτριες του MD Anderson Cancer Centre στο Τέξας χρησιμοποίησαν μια σειρά βημάτων για να δημιουργήσουν τα ποντίκια.
Επεξεργάστηκαν τροποποιημένα βλαστικά κύτταρα από ένα αρσενικό ποντίκι (δότης γονέας Α) για να δημιουργήσουν "ανδιρκά ωάρια" χωρίς το αρσενικό χρωμόσωμα Υ. Στη συνέχεια τα τοποθέτησαν σε έμβρυα και τα μεταμόσχευσαν στην υποκατάστατη ποντικίνα γονέα.

Προέκυψαν αποκλειστικά ποντικίνες, που είχαν γενετικό υλικό και από τους δύο άνδρες δότες γονείς, από τον δότη-γονέα Α, και από τα έμβρυα που είχαν τα "ανδρικά ωάρια" του δότη γονέα Β και τα ωάρια της γονέα. Μερικά από τα ωάρια που παράχθηκαν είχαν μόνο γενετικό υλικό από την γονέα και από τον δότη γονέα Α.

Στη συνέχεια, τα ζευγάρωσαν με τα "ανδρικά ωάρια" του δότη γονέα Β και οι απόγονοι που προέκυψαν, ήταν ποντίκια και των δύο φύλων, που περιείχαν γενετικό υλικό μόνο από τον δότη Α και τον δότη Β.

Οι ερευνήτριες παραδέχθηκαν ότι η διαδικασία ήταν περίπλοκη, αλλά είπαν ότι αν ήταν και εξευγενισμένη, "κάποια μέρα δύο γυναίκες ή δυο άνδρες θα μπορούσαν να παράγουν με το δικό τις γενετικό κόρες και γιους".

Η μέθοδος θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί στις λεσβίες για να αποκτήσουν παιδιά.
"Μπορεί επίσης να είναι δυνατή η δημιουργία σπερματοζωαρίου από γυναίκα δότρια και η παραγωγή βιώσιμων γυναικών και ανδρών απογόνων με δύο μητέρες", είπαν οι ερευνήτριες.

Μια άλλη χρησιμότητα της μεθόδου θα μπορούσε να είναι η διατήρηση απειλούμενων ειδών, όπου δεν υπάρχουν πλέον γυναικεία ωάρια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα στο περιοδικό Βιολογία της Αναπαραγωγής.

Το 2008, ερευνήτριες στο Πανεπιστήμιο του Newcastle δημιούργησαν πρωτόγονα σπερματοζωάρια από γυναικεία εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα.


Την πρώτη είδηση την βρήκαμε στις 31.1.08 και την μεταφράσαμε από την Pink News στην
http://www.pinknews.co.uk/news/articles/2005-6725.html/

Την δεύτερη είδηση την βρήκαμε στις 10.12.10 και την μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/12/10/scientists-breed-mice-with-two-fathers/


Το θέμα είναι τα παιδιά να μπορούν να μεγαλώσουν και με Lgbtiq, ανεξάρτητα αν αυτά τα παιδιά έχουν το γενετικό υλικό όσων τα μεγαλώνουν.