15 Δεκ 2010

Παιδιά που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη

Διαχωρισμένα, παιδιά ζητούν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (έκθεση FRA)

Κάθε χρονιά, χιλιάδες παιδιά που φθάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίζονται από τις γονείς τους ή τις κηδεμόνες τις, που συχνά ζητούν άσυλο. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα παιδιά έχουν εγκαταλείψει τη χώρα καταγωγής τους εκτοπισμένα από τον πόλεμο, τις ένοπλες συγκρούσεις, για το φόβο της δίωξης ή για να ξεφύγουν από καταχρηστικά περιβάλλοντα ή ακραία φτώχεια. Μπορεί επίσης να έχουν πέσει θύματα εμπορίας σεξουαλικής ή εργασιακής εκμετάλλευσης. Μερικές φορές, ξεκινούν το ταξίδι τους μόνα ή μπορεί να έχουν χωριστεί από την οικογένειά τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Η επισφαλής κατάσταση τους τα καθιστά ευάλωτα σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθιστά την προστασία τους κριτική. Αυτό αποτελεί σοβαρή πρόκληση για όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αρχές των χωρών μελών της, οι οποίες έχουν καθήκον να προστατεύσουν και να φροντίσουν τα παιδιά αυτά. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε τον επείγοντα χαρακτήρα του προβλήματος αυτού στο Πρόγραμμα της Στοκχόλμης σημειώνοντας ότι "θα δοθεί προτεραιότητα στις ανάγκες της διεθνούς προστασίας και υποδοχής των ασυνόδευτων ανηλίκων". Τον Ιούνιο του 2010, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει κατά πόσον η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με τα ασυνόδευτα παιδιά παρέχει επαρκή προστασία και συμφώνησαν να ζητήσουν από τις χώρες μέλη να παρακολουθούν την ποιότητα της φροντίδας για αυτά.

Το 2009, η FRA διερεύνησε τις συνθήκες ζωής και τις εμπειρίες με τις νομικές διαδικασίες των διαχωρισμένων παιδιών, που ζητούν άσυλο, άμεση συνεργασία μαζί τους, καθώς και με τις ενήλικες υπεύθυνες για τη φροντίδα τους. Αντλώντας στοιχεία από συνεντεύξεις με 336 παιδιά και 302 ενήλικες, η παρούσα έκθεση έχει ως στόχο να δώσει μια εικόνα της κατάστασης "επί τόπου " των διαχωρισμένων παιδιών, που ζητούν άσυλο στις 12 χώρες μέλη της Ένωσης.

Η έκθεση συμπληρώνει της έκθεσης FRA σχετικά με την εμπορία παιδιών και εφαρμόζει τους δείκτες των δικαιωμάτων του παιδιού της FRA. Η έρευνα διαπίστωσε ότι πολλά από τα δικαιώματα αυτών των παιδιών, τα οποία συχνά δεν αντικατοπτρίζεται σαφώς στις νομοθετικές διατάξεις της ΕΕ, δεν πληρούνται πάντοτε. Αν και υπό κρατική μέριμνα, τα παιδιά αυτά μπορούν να ζουν σε καταλύματα που δεν είναι κατάλληα γι 'αυτά - ορισμένες φορές βρίσκονται υπό κράτηση ή υπό αυστηρούς κανόνες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, ακόμη και αν δεν έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα, τα καταλύματα δεν είναι πάντοτε εφοδιασμένα με ποιοτική ιατρική περίθαλψη και τα παιδιά δεν απολαμβάνουν πάντα πρόσβαση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση που είναι κατάλληλη για αυτά. Επιπλέον, οι θρησκευτικές τις-τους ανάγκες δεν γίνονται πάντοτε σεβαστές, μπορεί να είναι θύματα διακρίσεων ή ακόμη και κακομεταχείρισης με ελάχιστες ευκαιρίες για θεραπεία-επανόρθωση.

Συχνά είναι επαρκώς ενημερωμένα για νομικές διαδικασίες και ευκαιρίες που τις-τους παρέχονται, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον τις-τους, σε τομείς όπως η εκπαίδευση. Οι απόψεις τις-τους συχνά δεν λαμβάνονται υπόψη, ενώ το μέλλον τις-τους εξαρτάται από τις αποφάσεις, οι οποίες συχνά μετά από μακρές και επίπονες διαδικασίες κάνουν τα παιδιά αισθάνονται ανασφαλή και απροστάτευτα. Λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις σε διάφορα μέρη της υφηλίου και της συνεχιζόμενης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, παιδιά που διαχωρίζονται, και ζητούν άσυλο θα εξακολουθούν να φτάνουν στην Ευρώπη. Η πρόκληση για την ΕΕ και τις χώρες μέλη της θα είναι να ασχοληθούν με το θέμα αυτό αποτελεσματικά, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και να ενεργούν προς το συμφέρον των παιδιών.

Morten Kjærum, Director EU Fundamental Rights Agency-FRA


Την είδηση την βρήκαμε στις 7.12.10 και την μεταφράσαμε από την http://fra.europa.eu/fraWebsite/news_and_events/infocus10_0712_en.htm