31 Δεκ 2010

Πρωτοβουλία των Πολιτισών, Ευρ. Κοινοβούλιο

Η Πρωτοβουλία των Πολιτών: ένα απλό, χρήσιμο εργαλείο στην υπηρεσία της Δημοκρατίας
Συνταγματικές υποθέσεις

* Ψηφίσθηκε η επίσημη θέση της επιτροπής συνταγματικών Υποθέσεων του ΕΚ για την Πρωτοβουλία των Πολιτισών
* Αισιοδοξία ότι το σύστημα θα λειτουργήσει πλήρως στο τέλος της ερχόμενης χρονιάς

Τις προτάσεις της για την Πρωτοβουλία των Πολιτισών υιοθέτησε η επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρ. Κοινοβουλίου και, εφ' όσον αυτές εγκριθούν από την ολομέλεια και από τις κυβερνήσεις της Ένωσης, τότε η πρώτη πρωτοβουλία των πολιτισών μπορεί να βρίσκεται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επεξεργασία ήδη από τη νέα χρονιά τέτοια εποχή. Η Πρωτοβουλία προβλέπει ότι με τη συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών, οι Ευρωπαίες θα μπορούν να ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να νομοθετήσει για συγκεκριμένο ζήτημα.

Η επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων υιοθέτησε την επίσημη θέση της για την Πρωτοβουλία των Πολιτισών στις 30 Νοεμβρίου, με στόχο να είναι η διαδικασία συλλογής των υπογραφών και κατάθεσης της κάθε πρότασης όσο το δυνατόν πιο απλή.

Κυριότερα σημεία της θέσης της επιτροπής είναι η παροχή διορίας μίας χρονιάς για τη συλλογή υπογραφών για κάθε πρωτοβουλία, η μείωση των χωρών από τα οποία πρέπει να προέρχονται από το ένα τέταρτο των χωρών μελών που προβλέπει η αρχική πρόταση, στο ένα πέμπτο και η κατάργηση της υποχρέωσης να συνοδεύεται κάθε υπογραφή από τα στοιχεία ταυτότητας της υπογράφουσας.

Όπως σημείωσε στη συζήτηση η Ουγγαρέζα Ευρωβουλευτίνα Σοσιαλίστρια, Zita Gurmai, στόχος είναι "να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότερες" πρωτοβουλίες. Με το Ευρ. Κοινβούλιο και τη Βελγική προεδρία να επιθυμούν να έχει ολοκληρωθεί η νομοθετική διαδικασία πριν από το τέλος της χρονιάς, η έκθεση αναμένεται να ψηφισθεί από την ολομέλεια στη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο, εφ' όσον έχει επιτευχθεί συμφωνία με τις κυβερνήσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στη συνέχεια οι χώρες μέλη θα έχουν διάστημα 12 μηνών για να τη θέσουν σε εφαρμογή.


Την είδηση την βρήκαμε την 1.12.10 στην http://www.europarl.europa.eu/news/public/story_page/001-102228-333-11-49-901-20101129STO02030-2010-29-11-2010/default_el.htm