2 Δεκ 2010

Οι λεσβίες Dilsa και Pari πρόκειται να απελαθούν από την Σουηδία

Η Σουηδία απελαύνει λεσβιακό ζευγάρι στον αποκαλούμενο «βέβαιο θάνατο»

Ένα λεσβιακό ζευγάρι Κούρδισες αντιμετωπίζει την απέλαση από τη Σουηδία αυτή την εβδομάδα και φοβούνται πως θα κινδυνέψει η ζωή τις στο Ιράκ.

Το ζευγάρι - Pari και Dilsa – θεωρούν πως θα συλληφθούν στο εμπόλεμο καθεστώς, όπου ο λεσβιασμός τιμωρείται με θάνατο.
Η απέλαση από το Υπουργείο Μετανάστευσης της Σουηδίας μπορεί να συμβεί μέσα στην εβδομάδα.

Η Αγγλία έχει πρόσφατα κατηγορηθεί για τη μεταχείριση της στις Lgbtiq αιτούσες άσυλο, αλλά δεν είναι η μόνη χώρα που φαίνεται να παραβιάζει τους κανόνες στον τομέα αυτό.

Το Δικαστήριο Μετανάστευσης της Σουηδίας αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα ότι το ζευγάρι θα πρέπει να απελαθεί μέσα σε επτά ημέρες.

Αλλά οι οδηγίες του Υπουργείου Μετανάστευσης αναφέρουν, πως ένα πρόσωπο που ενδέχεται να διώκεται λόγω του σεξουαλικού τις προσανατολισμού πρέπει να τυγχάνει προστασίας.

Η Σουηδή βουλευτίνα Amineh Kakabaveh - η οποία δημιούργησε μια ομάδα υποστήριξης του ζευγαριού στο Facebook – λέει πως απέλαση του λεσβιακού ζευγαριού θα είναι ως «να τις αποστέλουν κατ 'ευθείαν στο νεκροταφείο».

Ο εκπρόσωπος Τύπου John Rahm είπε στην Lezgetreal.com δεν θα μπορούσε να αιτιολογήσει την απόφασή που οφείλεται σε θέματα ιδιωτικής ζωής.

Οι συνεύντευξεις δείχνουν ότι οι δύο 30χρονες λεσβίες, ανησυχούν. Μιλώντας στην Lezgetreal.com, η Dilsa δήλωσε: «Είμαστε τόσο φοβισμένες που κοιμόμαστε και τρώμε ελάχιστα».

Οι δύο λεσβίες ερωτεύθηκαν στο Ιράκ πριν από πέντε χρόνια, αλλά έκρυψαν τη σχέση τις από το φόβο πως θα διωχθούν.

Μετά από την άρνηση ενός εξαναγκαστικού γάμου με έναν συγγενή, η Pari αποκάλυψε την λεσβιακή σχέση της με την Dilsa.

Η οικογένειά της - μια από τις πιο ισχυρές μουσολμανικές φυλές στη χώρα - εξέδωσε καταδίκες σε θάνατο για το ζευγάρι το 2006, αλλά η Pari γλύτωσε την εκτέλεση με τη διαφυγή της στη Σουηδία.

Παρά τη διατήρηση χαμηλού προφίλ στο Ιράκ, η Dilsa έμεινε έγκυος μετά τον βιασμό της στο σπίτι όπου έμενε.

Τρεις μήνες αργότερα, μετά την Pari, η Dilsa εγκατέλειψε το Ιράκ, ώστε οι γυναίκες θα μπορούσαν να επανενωθούν στη Σουηδία. Το ζευγάρι προσπάθησε να νυμφευτεί, αλλά ενημερώθηκαν πως πρέπει να αποκτήσουν τα Ιρακινά διαβατήρια τις οι σουηδικές αρχές.

Ο αδελφός της Dilsa στο Ιράκ πιστεύεται ότι έχει δολοφονηθεί αφ' ότου της έστειλε το διαβατήριο της.

Η κα Kabavah επέφερε βαρύ πλήγμα στο Υπουργείο Μετανάστευσης μέσω Facebook. Δήλωσε:

"Ο αδελφός μιας από τις δύο λεσβίες έχει ήδη σκοτωθεί επειδή βοήθησε την αδελφή του για να ξεφύγει από έναν καταναγκαστικό γάμο. Η άλλη ανήκει σε μια ισχυρή οικογένεια φατριών. Το να είσαι λεσβία και γυναίκα είναι προφανές πως δεν είναι ικανή αιτία για να πάρεις άσυλο, παρά το γεγονός ότι κάθε μέρα δολοφονούνται γυναίκες και κορίτσια [sic] σε διάφορα μέρη της Μέσης Ανατολής (και ιδιαίτερα στο Ιράκ)".


Την είδηση την βρήκαμε στις 30.11.10 και την μεταφράσαμε από την Diva magazine.uk στην http://www.divamag.co.uk/diva/update.asp#7720

Στην φωτογραφία η Βουλευτίνα κα Amineh Kabavah