30 Δεκ 2010

Νέα όπλα στη μάχη κατά του δουλεμπορίου

Νέα όπλα στη μάχη κατά του "τράφικινγκ"

* Σκληρότερες ποινές για τις-τους δουλεμπόρους, αυξημένη προστασία για τα θύματα
* Ομόφωνη υιοθέτηση της πρότασης οδηγίας από τις επιτροπές Πολιτικών Ελευθεριών και Δικαιωμάτων των Γυναικών του Ευρ. Κοινοβουλείου

Σε εκατοντάδες χιλιάδων ανέρχονται κάθε χρόνο τα θύματα του σύγχρονου δουλεμπορίου ή τράφικινγκ προς την Ευρώπη ή και εντός αυτής. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, το Ε.Κ θα ψηφίσει την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου για νέα ακόμα πιο δρακόντεια μέτρα καταπολέμησης του φαινομένου με ακόμα σκληρότερες ποινές για τις-τους δουλεμπόρους και αυξημένη πρόληψη και προστασία για τα θύματα.

Εισηγήτριες του Ευρ. Κοινοβουλίου είναι, για μεν την επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών η Anna Hedh (Σοσιαλίστρια, Σουηδία) και για την επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών η Edit Bauer (ΕΛΚ, Σλοβακία). Οι δύο επιτροπές ενέκριναν τις προτάσεις στις 29 Νοεμβρίου.

Όπως είχε εξηγήσει στην κοινή συνεδρίαση των δύο επιτροπών η Anna Hedh, η συμφωνία που επετεύχθη στο Συμβούλιο "είναι πολύ καλύτερη από ότι περίμενα". Τόνισε δε ότι το σημαντικότερο είναι η πολιτική βούληση να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, να μην κλείνει ο κόσμος τα μάτια σε μία πολύ πραγματική παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και "να δημιουργείται σε όλες-ους η προσδοκία τιμωρίας των δραστριών-ων και προστασίας των θυμάτων".

Συνολικά, κατέληξε, "μπορέσαμε να βελτιώσουμε την οδηγία σε σημαντικά σημεία της, με έμφαση στα δικαιώματα, την αυξημένη προστασία των παιδιών και την αποσαφήνιση των ρόλων των δύο φύλων".

Από την πλευρά της, η κ. Bauer σημείωσε ότι τα θύματα θα πρέπει να έχουν αρωγή πριν κατά τη διάρκεια και, για ένα διάστημα, μετά τα δικαστήρια και τόνισε ότι η συνδρομή αυτή δεν πρέπει να συνδέεται με το κατά πόσον το θύμα συναινεί ή όχι να συνεργασθεί με τη δίωξη της-του θύτη". Κεντρικό σημείο της πρότασης είναι επίσης η σαφής απαίτηση να μην υπάρχει καμία ποινή για τα θύματα του τράφικινγκ.

Σκληρότερες ποινές

Οι στόχοι του τράφικινγκ είναι πολλαπλοί, από τη σεξουαλική εκμετάλλευση μέχρι την υποχρεωτική εργασία, το λαθρεμπόριο οργάνων ή και την παράνομη παιδοθεσία, που όλοι καλύπτονται από τη νέα νομοθεσία.

Ως επιχείρηση το δουλεμπόριο είναι, φυσικά, ιδιαίτερα κερδοφόρα, το δεύτερο πιο κερδοφόρο είδος λαθρεμπορίου μετά το λαθρεμπόριο όπλων, με τα ναρκωτικά μόλις στην τρίτη θέση και μέχρι τώρα ο κίνδυνος που διατρέχουν οι δουλέμποροι είναι αρκετά περιορισμένος.

"Οι νέοι κανόνες πονάνε περισσότερο" δηλώνει η Hedh, "είναι πολύ καλύτεροι από τους προηγούμενους καθώς και οι ποινές είναι βαρύτερες και προβλέπεται η κατάσχεση της περιουσίας" των εμπλεκομένων.

Συμπλήρωσε δε η Bauer ότι "οι χώρες μέλη ενθαρρύνονται να αξιοποιήσουν τα έσοδα από τις περιουσίες που κατάσχουν για την παροχή προστασίας και βοήθειας στα θύματα, την αποζημίωσή τις-τους και τη χρηματοδότηση διασυνοριακών αστυνομικών επιχειρήσεων σε επίπεδο ΕΕ".

Οι ποινές ανέρχονται σε μέχρι και δεκαετή κάθειρξη για φυσικά πρόσωπα ενώ για τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται, η Bauer εξήγησε ότι θα πρέπει οι ποινές να περιλαμβάνουν πρόστιμα αλλά και τον αποκλεισμό από κάθε δημόσια επιδότηση, την αφαίρεση, προσωρινή ή μόνιμη, της άδειας λειτουργίας ή ακόμα το προσωρινό ή και μόνιμο λουκέτο".

Καταπολέμηση της ζήτησης

Η κ. Lidh δήλωσε επίσης ότι θεωρεί κεντρικής σημασίας την ποινικοποίηση, όπως στη Σουηδία, όχι μόνο της προσφοράς αλλά και της ζήτησης με τη δίωξη όχι μόνο της-του "δουλεμπόρου" αλλά και των πελατισών-ων του καθώς όπως το έθεσε "η ζήτηση είναι η ρίζα του κακού".

Έτσι, με δική της πρωτοβουλία μια πλειοψηφία ευρωβουλευτίνων-ων στήριξε την ποινικοποίηση της απασχόλησης, καθ' οιονδήποτε τρόπο, θυμάτων του τράφικινγκ, ωστόσο τελικά το κείμενο όπως υιοθετήθηκε από τις επιτροπές στις 29 Νοεμβρίου ευθυγραμμίζεται με τη θέση του Συμβουλίου που απλώς "παροτρύνει" τις χώρες μέλη να προχωρήσουν σε ποινικοποίηση.

Συνολικά, η πρόταση υιοθετήθηκε από τις δύο επιτροπές με 51 ψήφους, χωρίς αρνητικές ψήφους ή αποχές. Στην ολομέλεια θα ψηφισθεί τον Δεκέμβριο και οι χώρες μέλη θα έχουν διορία δύο ετών να την ενσωματώσουν στο εθνικό τις δίκαιο. Η Βρετανία και η Δανία δεν έχουν καμία υποχρέωση σχετικά.


Την είδηση την βρήκαμε στις 13.12.10 στην http://www.europarl.europa.eu/news/public/story_page/015-102169-333-11-49-902-20101129STO01989-2010-29-11-2010/default_el.htm