7 Δεκ 2010

Δήλωση της Viviane Reding για την αμοιβαία αναγνώριση του Γάμου στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έκανε σαφή δήλωση σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση των λεσβιακών ζευγαριών την 1 Δεκέμβρη 2010

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε μια σαφή δήλωση, την 1η Δεκεμβρίου, εξηγώντας ότι η αμοιβαία αναγνώριση των υφιστάμενων γάμων και συμφώνων συμβίωσης μεταξύ λεσβιακών ζευγαριών ήταν πράγματι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά την συζήτηση σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση των λεσβιακών ζευγαριών του γάμου ή του συμφώνου συμβίωσης τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο ακροδεξιός βουλευτής Oreste Rossi (Ιταλία, EFD) έθεσε μια ερώτηση προς την Επιτροπή. Διαβεβαίωσε ότι η αμοιβαία αναγνώριση των υφιστάμενων γάμων και συμφώνου συμβίωσης μεταξύ λεσβιακών ζευγαριών απειλεί την "κοινωνική και πολιτιστική αρμονία" των χωρών μελών, και ήταν ασυμβίβαστη με το σύνθημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «Ενωμένες στην διαφορετικότητα».

Στην απάντησή της (DOC), η Επιτρόπισα για τη Δικαιοσύνη, τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και την Ιθαγένεια Viviane Reding εξηγεί γιατί η αναγνώριση των επιπτώσεων των υφιστάμενων γάμων και συμφώνων συμβίωσης είναι θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
Δεν θίγει το οικογενειακό δίκαιο των εθνικών νομοθεσιών, οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού στην εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας από τις χώρες μέλη απαγορεύονται βάση του άρθρου 21 της Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Οι χώρες μέλη εφαρμόζουν το δίκαιο της Ένωσης, για παράδειγμα, κατά την εφαρμογή των διατάξεων περί ελεύθερης κυκλοφορίας στις πολίτισες της Ένωσης και των μελών των οικογενειών τις που επιθυμούν να μετακινηθούν από τη μια χώρα μέλος στην άλλη.

[...] Η άσκηση από τις πολίτισες της ΕΕ των δικαιωμάτων τις για ελεύθερη διακίνηση και διαμονή, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία της ΕΕ, πρέπει να τηρούνται από τις χώρες μέλη και δεν απαιτεί οι χώρες μέλη να προβλέπουν στην εσωτερική έννομη τάξη τον γάμο ή το σύμφωνο συμβίωσης για τα λεσβιακά ζευγάρια.

Η συζήτηση για την αμοιβαία αναγνώριση βρίσκεται σε εξέλιξη.


Την είδηση την βρήκαμε στις 7.12.10 και την μεταφράσαμε από την http://www.lgbt-ep.eu/parliamentary-work/ec-issues-clear-statement-on-mutual-recognition/