19 Ιαν 2011

Λεσβοφοβία σε Σουηδή εφημέρια

Σε Σουηδή λεσβία εφημέρια αρνήθκαν θέση εργασίας επειδή είναι "μία από αυτές"

Μια Σουηδή λεσβία εφημέρια η οποία είχε κερδίσει μια θέση εργασίας σε μια μητρόπολη στην κεντρική Σουηδία έχει κατηγορήσει το τοπικό εφημέριο για διακρίσεις.

Η 39χρονη εφημέρια είχε υποβάλλει αίτηση για μια προσωρινή θέση στην επισκοπή Strängnäs, η οποία προς το παρόν έχει πληρωθεί από ένα 70χρονο εφημέριο.

Ενώ στην αρχή ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό στην υποβολή αίτησης από την εφημέρια, τον Ιούνιο, ο εφημέριος είπε στη συνέχεια, σε έναν συνάδελφο εργαζόμενο στην επισκοπή ότι γνώριζε πως η αιτούσα ήταν "μία από αυτές".

Όταν ο εργαζόμενος ρώτησε αν ο εφημέριος αναφερόταν στο σεξουαλικό προσανατολισμό της αιτούσης εφημέριας, πρόσθεσε πως ο ίδιος είχε υποσχεθεί ότι η επισκοπή ηγεσία δεν θα επιτρέψει σε καμία από "αυτές" να ενταχθεί στην επισκοπή.

Ο ίδιος εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με το να υπάρχει μια λεσβία εφημέρια που με την συντρόφισά της, ζουν στην ενορία και το να έχει επιβεβαιώσει την ταξινόμησή της στις εκκλησιαστικές τάξεις.

Στις αρχές Αυγούστου, η εφημέρια επικοινώνησε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ένα άλλο μέλος του προσωπικού στην επισκοπή ρωτώντας σχετικά με την κατάσταση της αίτησής της, αλλά έλαβε ως απάντηση πως ο υπεύθυνος ήταν σε διακοπές.

Στο μήνυμα, αμφισβήτησε γιατί η ενορία να επιλέξει να έχει ένα συνταξιούχο εφημέριο από μια νεώτερη άνεργη εφημέρια.

Λίγο αργότερα, ο εφημέριος έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στην 39χρονη εφημέρια λέγοντάς της ότι οι υπηρεσίες της δεν ήταν χρήσιμες πλέον στην επισκοπή, και ότι ο ηλικιωμένος εφημέριος θα συνεχίσει να κρατά τη θέση.

Δύο εβδομάδες μετά την παραλαβή απόρριψης από τον εφημέριο, η λεσβία εφημέρια έλαβε μια απάντηση από τον υπάλληλο που αρχικά είχε αποστείλει μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αναφέροντας την προτίμηση της ενορίας για τις ηλικιωμένες-ους εφημέριες ως λανθάνουσα μορφή διάκρισης.

Εκείνη την εποχή, η αιτούσα εφημέρια θεώρησε πως το e-mail αυτό αναφερόταν σε διακρίσεις λόγω ηλικίας.

Τον Σεπτέμβριο, όμως, έμαθε για τις προηγούμενες δηλώσεις του εφημέριου για το σεξουαλικό προσανατολισμό της και συνειδητοποίησε ότι είχε απορριφθεί από την θέση εργασίας λόγω του ότι ήταν λεσβία.

"Πρόκειται για μια σημαντική υπόθεση, διότι αφορά ακριβώς το είδος των πραγμάτων που θεωρούμε πως δεν πρέπει να επιτραπεί να συμβαίνουν”, είπε η Vida Paridad, μια δικηγορίνα μαζί με την Örebro Rättighetscenter, μια οργάνωση κατά των διακρίσεων η οποία βοήθησε την εφημέρια στην υπόθεσή της.

"Δηλαδή, να αρνηθούν σε κάποια μια θέση εργασίας, όχι επειδή στερείται των κατάλληλων δεξιοτήτων και ικανοτήτων, αλλά λόγω του σεξουαλικού της προσανατολισμού", εξήγησε.

Σύμφωνα με την κα. Paridad, η οργάνωση της προσπαθεί γενικά να πάρει τα μέρη που εμπλέκονται σε περιπτώσεις διακρίσεων και να καθίσουν να συζητήσουν το θέμα, προκειμένου να επιτευχθεί μια κοινή συμφωνία.

Αφ' ότου ο εφημέριος αρνήθηκε τις επανειλημμένες προσπάθειες για μια συνάντηση ώστε να συζητήσουν το θέμα, η ομάδα δικαιωμάτων υπέβαλε καταγγελία εξ' ονόματος της στην Διαμεσολαβήτρια της Ισότητας της Σουηδίας (Diskrimineringsombudsmannen - DO), κατά του εφημέριου.

Ενώ η απόδειξη της διάκρισης στο χώρο εργασίας είναι πάντα δύσκολη, η οργάνωση της κα. Paridad ήταν βέβαιη για την υπόθεση της λεσβίας εφημέριας.

"Είναι σπάνιο να έχετε μία ανεξάρτητη μάρτυρα που μπορεί να βεβαιώσει πως έχουν διαπραχθεί διακρίσεις. Αλλά, στην προκειμένη περίπτωση έχουμε κάποιον και αυτό την κάνει μια πολύ ισχυρή υπόθεση", είπε.

Όταν αναζητήθηκε για να σχολιάσει στην εφημερίδα Svenska Dagbladet (SVD), ο εφημέριος, ο οποίος τώρα εργάζεται σε άλλη ενορία, αρνήθηκε να σχολιάσει.


Την είδηση την βρήκαμε στις 18.1.11 και την μεταφράσαμε από την The local στην http://www.thelocal.se/31506/20110118/