28 Ιαν 2011

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το γάμο των λεσβιών

Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Lgbtiq δικαιώματα

Η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου της Γαλλίας σχετικά με τον γάμο των λεσβιών αναμένεται αργότερα σήμερα.

Υπάρχουν πολλές υποθέσεις και αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τα δικαιώματα των Lgbtiq.

Επί του παρόντος έξι από τα σαράντα επτά χώρες μέλη χορηγούν στα λεσβιακά ζευγάρια ίση πρόσβαση στο γάμο, συγκεκριμένα το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Σουηδία.

Επιπλέον, υπάρχουν δεκατρείς χώρες μέλη, οι οποίες δεν παρέχουν στα λεσβιακά ζευγάρια πρόσβαση σε γάμο, αλλά έχουν περάσει κάποια νομοθεσία που επιτρέπει στα λεσβιακά ζευγάρια να καταχωρήσουν τις σχέσεις τους: Ανδόρα, Αυστρία, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Ελβετία και Αγγλία. Εν ολίγοις, υπάρχουν δεκαεννέα χώρες μέλη, στις οποίες τα λεσβιακά ζευγάρια φύλου είτε έχουν τη δυνατότητα να νυμφευθούν ή να εισέλθουν σε μια σύμφωνο συμβίωσης (καταχωρημένη συντροφική σχέση) (βλέπε επίσης την επισκόπηση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά Ηνωμένου Βασιλείου [GC], αριθ. 13378/05, § 26 , ΕΔΑΔ 2008).

Σε δύο χώρες μέλη, και συγκεκριμένα στην Ιρλανδία και το Λιχτενστάιν, θα γίνουν μεταρρυθμίσεις που προτίθενται να δώσουν στα λεσβιακά ζευγάρια πρόσβαση σε κάποια μορφή συμφώνου συμβίωσης εκκρεμούν ή προγραμματίζονται. Επιπλέον, η Κροατία έχει νόμο για το Σύμφωνο Συμβίωσης των λεσβιών ο οποίος αναγνωρίζει την συμβίωση των λεσβιακών ζευγαριών για ορισμένους σκοπούς, αλλά δεν τις προσφέρει τη δυνατότητα καταχώρησης.


Την είδηση την βρήκαμε στις 28.1.11 και την μεταφράσαμε από την Human Rights Europe στην http://www.humanrightseurope.org/2011/01/homosexual-rights/

Το γεγονός πως το σύμφωνο συμβίωσης προστατεύει διαφορετικά δικαιώματα σε κάθε χώρα, σε μια πολλά και σε άλλη πολύ λιγότερα, είναι ο βασικότερος λόγος που πρέπει να ισχύσει ο γάμος σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες