24 Ιαν 2011

Gabi Calleja, Σεξουαλικός προσανατολισμός και γονεϊκότητα

Σεξουαλικός προσανατολισμός και καλή ανατροφή των παιδιών (γονεϊκότητα)

Gabi Calleja, συντονίστρια, της Mosta, Κίνημα Lgbtiq Δικαιωμάτων της Μάλτας

Σε μια επιστολή από τον Joseph A. Muscat, *Α που δημοσιεύθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2011 και μία άλλη από τον Fr. Victor Victor Enriquez, *Β που δημοσιεύθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2011, έγινε αναφορά στην απροθυμία σχετικά με την παιδοθεσία από λεσβιακά ζευγάρια.

Παρά το ότι για περισσότερες από τρεις δεκαετίες η σύγχρονη έρευνα αποδεικνύει ότι η ψυχολογική προσαρμογή των παιδιών είναι άσχετη με τον σεξουαλικό προσανατολισμό των γονιών τις, η νομιμότητα των λεσβιών βιολογικών γονέων, η ανατροφή και η γονεϊκότητα μέσω παιδοθεσίας είναι ακόμα υπό έλεγχο. Από τις επιστολές συνάγεται ότι οι λεσβίες γονείς δεν είναι προς το συμφέρον του παιδιού, στη μία επιστολή, λόγω του ότι η ανατροφή των παιδιών από λεσβίες γονείς αντιπροσωπεύει μια ανώμαλη κατάσταση και στην άλλη επιστολή, λόγω της έλλειψης της μητέρας - ή, στην περίπτωση ενός λεσβιακού ζευγαριού θα έλειπε η πατρική αγάπη.

Η έρευνα σε λεσβίες γονείς έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα τη συγκριτική έλλειψη σχέσεως του σεξουαλικού προσανατολισμού και φύλου στην αποτελεσματική ανατροφή των παιδιών.

Για να αναφέρω ένα πρόσφατο παράδειγμα, στη διαχρονική μελέτη της Gartrell και της Bos (2010), οι 17χρονες κόρες και γιοι των λεσβιών μητέρων έχουν σημαντικά υψηλότερη βαθμολογία στην προσαρμογή στην κοινωνία, στο σχολείο στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση και συνολική επάρκεια με σημαντικά χαμηλότερη βαθμολογία σε κοινωνικά προβλήματα, σπάσιμο των κανόνων, επιθετική συμπεριφορά και εξωτερίκευση προβληματικής συμπεριφοράς συγκρινόμενες με συνομίλικες τις από ετερό οικογένειες.

Στα μικρά παιδιά, η προσαρμογή καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη λειτουργία της οικογένειας, ανεξάρτητα από το φύλο των γονέων ή του σεξουαλικού προσανατολισμού. Τα παιδιά πηγαίνουν καλύτερα όταν οι γονείς ταιριάζουν, μοιράζονται τις ευθύνες, την οικονομική σταθερότητα και έχουν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, οι σχέσεις του ζευγαριού αποκτούν μεγαλύτερη σημασία καθώς οι έφηβες αναπτύσσουν μια αίσθηση ταυτότητας, μια βαθύτερη εκτίμηση των δια-προσωπικών διαφορών και ένα έντονο κλίμα συνειδητοποίησης της κατάστασης των μειονοτήτων.

Στο σημερινό κόσμο οι άνθρωποι έχουν παιδιά μέσα και έξω από το γάμο και ζουν τη ζωή τις σε όλα τα είδη των οικογενειών με ή χωρίς τις συντρόφισες-συζύγους και με ή χωρίς άλλα συστήματα υποστήριξης. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η αποτελεσματική ανατροφή των παιδιών σε ένα σύστημα αγάπης και φροντίδας είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη υπεύθυνων ενηλίκων. Όσο πιο γρήγορα
το συνειδητοποιήσουν αυτό όσες χαράζουν πολιτική και το νομοθετικό σώμα, τόσο καλύτερα εμείς και ιδιαίτερα τα παιδιά μας θα είναι. Αυτό που θα πρέπει να ανησυχεί δεν είναι ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή η ταυτότητα κοινωνικού φύλου των γονέων, αλλά πώς να προωθηθεί η αποτελεσματική ανατροφή των παιδιών από γυναίκες ή και άνδρες στο σύνολο των οικογενειακών δομών στη σύγχρονη κοινωνία.


Την είδηση την βρήκαμε στις 24.1.11 και την μεταφράσαμε από την Times of Malta στην http://www.timesofmalta.com/articles/view/20110124/letters/sexual-orientation-and-good-parenting

*Α Αρχηγός του εργατικού κόμματος της Μάλτας
*Β Αιδεσιμότατος της Μάλτας