3 Ιαν 2011

Η Sakineh Mohammadi Ashtiani, θα μηνύσει δύο δημοσιογράφους

Η Ιρανή κα. Ashtiani καταδικασμένη σε λιθοβολισμό θα μηνύσει Γερμανούς δημοσιογράφους

Μια Ιρανή που έχει καταδικαστεί για μοιχεία και πως βοήθησε στη δολοφονία του συζύγου της από τον εραστή της είπε ότι σκοπεύει να μηνύσει δύο Γερμανούς δημοσιογράφους που συνελήφθησαν μετά από συνέντευξη με τον γιο της.

Ο Sakineh Mohammadi Ashtiani δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως οι δημοσιογράφοι της προκάλεσαν «αμηχανία», χωρίς επεξεργασία.
Ανέφερε πως της επετράπει να βγει από τη φυλακή για να γευματίσει με το γιο και την κόρη της.

Ο γιος της είχε βγει με εγγύηση αφ' ότου συνελήφθη με τους δύο δημοσιογράφους, τον Οκτώβριο.

Στην πρώτη δημόσια συνάντηση του με τους δημοσιογράφους, ο Sajjad Ghaderzadeh ζήτησε από τις ιρανικές αρχές να καταλάβουν την Ashtiani, λέγοντας ότι η οικογένειά του είχε χάσει τον πατέρα, και δεν ήθελε να χάσει τη μητέρα.

Η ποινή της σε θάνατο δια λιθοβολισμού το 2006 μετατράπηκε σε καταδίκη για μοιχεία, τον Ιούλιο 2010. Αλλά από εκθέσεις-αναφορές προέκυψε το Σεπτέμβριο ότι τα ιρανικά δικαστήρια εξέταζαν να την κρεμάσουν για τη δολοφονία του συζύγου της.

«Καταγγελία»
Οι δύο Γερμανοί δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στη βορειοδυτική πόλη Ταμπρίζ τον Οκτώβριο μετά από αναφορές, της συνέντευξης του κ. Ghaderzadeh.

Η Τεχεράνη λέει ότι το ζευγάρι – δεν είχε δηλωθεί ως δημοσιογράφος και φωτογράφος – παραβιάζοντας τους νόμους του Ιράν.

"Έχω ένα παράπονο σχετικά με τους δύο Γερμανούς που με έφεραν σε αμηχανία”, είπε η κα Ashtiani σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους στο Ταμπρίζ. "Γιατί ήρθαν εδώ; Γιατί έρχονται εδώ και μπλοφάρουν ως δημοσιογράφοι;"

"Έχω πει στον Sajjad ... να μηνύσει αυτούς που έχουν ντροπιάσει μένα και τη χώρα», είπε.
Νωρίτερα, η 43χρονη μητέρα των δύο επιτράπηκε αυτό που υπάλληλοι αποκάλεσαν "εκτός φυλακής επίσκεψη” στην οικογένειά της.

Οι δημοσιογράφοι έδειξαν ένα φιλμ στο οποίο παρατηρήθηκε η Ashtiani σε ξενώνα να τρώει δείπνο και να κουβεντιάζει ήσυχα με τον γιο της, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.
Είπε, επίσης, σε δημοσιογράφους ότι δεν βασανίστηκε στη φυλακή, λέγοντας: «Αυτά είναι όλα φήμες».
"Ό, τι συνέντευξη έχω δώσει μέχρι τώρα, την έχω δώσει οικειοθελώς. Καμιά δεν με ανάγκασε. μίλησα με τη θέλησή μου», είπε.

---- -------- ------------------

Μια Ιρανή γυναίκα που έχει καταδικαστεί σε λιθοβολισμό σκοπεύει να μηνύσει Γερμανούς δημοσιογράφους

Μια Ιρανή που καταδικάσθηκε σε θάνατο για μοιχεία, δήλωσε στις 3.1.11 πως σκοπεύει να μηνύσει δύο φυλακισμένους Γερμανούς δημοσιογράφους που πήραν συνέντευξη από τον γιο της.

Η Sakineh Mohammadi Ashtiani, της οποίας η υπόθεση έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, είπε ότι οι δύο δημοσιογράφοι δεν θα πρέπει να απελευθερωθούν.

Πάνω από 100 γερμανικές επιχειρήσεις και πολιτικές ηγέτιδες, συμπεριλαμβανομένων πολλών υπουργίνων, χθες δημοσίευσαν μια 15-σέλιδη έφεση στην γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag, η οποία αναφέρεται στους δύο φυλακισμένους δημοσιογράφους.

Ο γιος της Sakineh Mohammadi Ashtiani, ο Sajjad Ghaderzadeh, κατηγορείται για παράνομη συνάντηση με δύο δημοσιογράφους, που κρατούνται μετά από έρευνα σχετικά με τις θεωρήσεις-visas των επισκεπτών στην Τεχεράνη και των οποίων τα ονόματα δεν έχουν αποκαλυφθεί.

"Έχω μια καταγγελία κατά των δύο Γερμανών που με έφεραν σε αμηχανία, γιατί έρχονται εδώ; Γιατί έρχονται εδώ που μπλοφάρουν ως δημοσιογράφοι; ", είπε η κα. Ashtiani στην κρατική τηλεόραση.

Υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι έκανε τις δηλώσεις αυτές κάτω από πίεση.

"Κατά τη γνώμη μου η κ. Ashtiani βρίσκεται υπό τεράστια πίεση (από το ισλαμικό καθεστώς) και έκανε τη δήλωση αυτή γιατί πιστεύει ότι αυτή είναι που θα επιτραπεί να δημοσιευθεί". δήλωσε η Mini Ahadi, μέλος της Διεθνούς Επιτροπής κατά του λιθοβολισμού.

Η κα Ashtiani επρόκειτο να λιθοβοληθεί μέχρι θανάτου μετά τη φυλάκισή της το 2006 για το ότι βοήθησε τον εραστή της να σκοτώσει τον άντρα της.

Η καταδίκη σε απαγχονισμό για την εμπλοκή στη δολοφονία του συζύγου της μετατράπηκε τη περασμένη χρονιά. Θα μπορούσε, ωστόσο, να λιθοβολιθεί για μοιχεία.

Τον περασμένο μήνα ομολόγησε τη συμμετοχή στη δολοφονία κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης, ακόμα και όταν συμμετείχε σε μια νέα τηλεοπτική αναπαράσταση του εγκλήματος.


Τις ειδήσεις τις βρήκαμε την 1.1.11 στην BBC στην http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-12103639 και την δεύτερη στις 3.1.11 στην http://www.euronews.net/2011/01/03/iran-stoning-woman-plans-to-sue-german-reporters/