19 Ιαν 2011

Ο Αρχιεπίσκοπος Stefan και ο Επίσκοπος Peter είναι λεσβοφοβικοί

Ακτιβίστριες προσφεύγουν δικαστικά κατά της Εκκλησίας της Μακεδονίας για δηλώσεις κατά των Lbtiq

Ακτιβίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Μακεδόνας θα μηνύσουν τις κυριότερες θρησκευτικές ομάδες της χώρας, της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μακεδονίας, για διάδοση λόγου μίσους εις βάρος των Lbtiq.

Ο Συνασπισμός των ΜΚΟ για την Προστασία των Δικαιωμάτων των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων εξέφρασε την οργή με τις τελευταίες αντι-λεσβιακές δηλώσεις του επικεφαλής της Εκκλησίας, Αρχιεπισκόπου Stefan, και Επισκόπου Peter της επισκοπής Pelagonija-Prespa.

Ο Slavcho Dimitrov, εκπρόσωπος του Συνασπισμού των ΜΚΟ που σχεδιάζουν τη δίκη είπε πως οι δηλώσεις ήταν ένα "σαφές παράδειγμα των δηλώσεων μίσους", προσθέτοντας ότι η Μακεδονία είναι μια κοσμική χώρα που ενθαρρύνει τη διαφορετικότητα και την ανεκτικότητα. Κατά τη διάρκεια των εορτασμών για τα Ορθόδοξα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου, κληρικοί συνέδεσαν το γάμο των λεσβιών με την καταστροφή της ανθρωπότητας. "Φανταστείτε αν ο Θεός δημιουργούσε μόνο δύο γυναίκες ή δύο άνδρες ... Σε αυτή την περίπτωση η ιστορία θα ήταν πολύ σύντομη," δήλωσε ο Stefan σε τοπικά ΜΜΕ.

Ξεχωριστή δήλωση του Petar στα ΜΜΕ προκάλεσε ακόμα περισσότερο θυμό στην Lgbtiq κοινότητα. "Αν επιτρέψουμε γάμους μεταξύ δύο γυναικών ή ανδρών, τότε πρέπει επίσης να επιτραπούν οι γάμοι μεταξύ προβάτων, αγελάδων και όλων των ζώων. Αυτό θα μας οδηγήσει προς το τέλος του κόσμου", είπε ο Petar. "Δεν πρέπει να καταστρέψουμε την ηθική του συνόλου μόνο και μόνο για να ευχαριστηθούν μια χούφτα άνθρωποι". Οι επικεφαλής των πέντε κύριων θρησκειών της χώρας τον περασμένο μήνα ξεκίνησαν μια πρωτοβουλία ώστε να προστεθεί μια τροποποίηση του συντάγματος στον ορισμό του γάμου ως ένωση μιας γυναίκας και ενός άνδρα και την απαγόρευση των Lgbtiq ζευγαριών από την παιδοθεσία.

“Λυπάμαι που η κύρια αιτία ενότητας των κύριων θρησκειών [στη Μακεδονία] ήταν το μίσος αντί της αγάπης και υποστήριξης, η οποία είναι τόσο αναγκαία σε αυτούς τους καιρούς”, δήλωσε ο Dimitrov. Μερικές ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν ανοιχτά πως οι συνταγματικές αλλαγές ωθούνται σε συντονισμό με την κυβέρνηση του συντηρητικού κόμματος VMRO DPMNE. Η κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει τις προτεινόμενες τροποποιήσεις σχετικά με τις εικασίες των μέσων ενημέρωσης ότι οι βουλευτίνες του κυβερνώντος κόμματος άσκησαν πιέσεις στη συνέλευση υπέρ της τροπολογίας.


Την είδηση την βρήκαμε στις 14.1.11 και την μεταφράσαμε από την Balkan Insight στην http://www.balkaninsight.com/en/article/human-rights-activists-to-sue-macedonian-orthodox-church