19 Ιαν 2011

Το 61% των ανδρών δεν θεωρεί την καταναγκαστική σεξουαλική επαφή ως βιασμό

Μελέτη: το 61% των ανδρών δεν θεωρεί την καταναγκαστική σεξουαλική επαφή ως βιασμό

Στην ερώτηση αν θεωρούν το καταναγκαστικό σεξ με τον σύζυγο ως βιασμό, μόνο το 8,5% των γυναικών και 7,3% των ανδρών είπαν ναι.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε το περασμένο φθινόπωρο από την Δόκτωρα Avigail Moor, κλινική ψυχολόγο που ειδικεύεται στη θεραπεία θυμάτων σεξουαλικής βίας.

Η Moor έθεσε στις ερωτηθήσες-ντες της δύο βασικά ερωτήματα: Το πρώτο ήταν αν πίστευαν πως, το να εξαναγκάζονται σε σεξουαλική επαφή με έναν γνωστό τις συνιστά βιασμό και η δεύτερη ήταν εάν θεωρούσαν πως η εξαναναγκαστκή σεξουαλική επαφή με έναν ξένο, συνιστά βιασμό. Οι ερωτηθήσες-ντες κλήθηκαν να απαντήσουν με ένα απλό ναι ή οχι.

Αυτό που η Δοκτώρισα Moor ανακάλυψε είναι πως πολλές-οι από τις ερωτηθήσες-ντες είδαν αυτές τις δύο περιπτώσεις πολύ διαφορετικά. Ενώ το 41% των γυναικών και 61% των ανδρών είπαν ότι δεν θεωρούν την καταναγκαστική σεξουαλική επαφή με έναν γνωστό ως βιασμό, οι 9 στις 10 ερωτηθήσες-ντες και των δύο φύλων, δήλωσαν ότι η καταναγκαστική σεξουαλική επαφή με έναν άγνωστο είναι βιασμός.

Στην ερώτηση αν θεωρούν το να αναγκαστούν να κάνουν σεξ με τον σύζυγο είναι βιασμός, μόνο το 8,5% των γυναικών και το 7,3% των ανδρών είπαν ναι.
Η έρευνα που περιλαμβάνει 160 γυναίκες και 159 άνδρες οι οποίες αποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού ηλικίας 18 έως 69.

"Το πιο σημαντικό στη μελέτη είναι ότι τα έγγραφα της εμπειρίας δείχνουν ανεκτική στάση του πληθυσμού απέναντι στο βιασμό από έναν γνωστό, η οποία είναι η πιο συνήθης μορφή της σεξουαλικής επίθεσης", δήλωσε η δοκτώρισα Moor. "Σε αντίθεση με τη νομοθεσία - η οποία δεν κάνει διάκριση μεταξύ των βιασμών στις οποίες ο δράστης γνωρίζει τη γυναίκα θύμα και το βιασμό στον οποίο ο δράστης είναι ένας άγνωστος - το κοινό δεν θεωρεί το εξαναγκαστικό σεξ από έναν πρώην γνωστό, ως βιασμό από κάθε άποψη, και ελαχιστοποιεί τη σοβαρότητά του.

"Κατά συνέπεια, το σύστημα δικαιοσύνης, και μερικές φορές ακόμη και οι ίδιες οι γυναίκες θύματα, έχουν πρόβλημα προσδιορισμού μιας κατάστασης, όπως ο βιασμός, και, συνεπώς, ως έγκλημα ... για το οποίο ο ένοχος πρέπει να τιμωρηθεί”, συνέχισε. "Ως αποτέλεσμα αυτής της άποψης, οι γυναίκες που βιάζονται από έναν γνωστό έχουν πρόβλημα να το υποστηρίξουν ως έγκλημα ... ακόμη και όταν κατηγορούνται για τη δημιουργία των συνθηκών για να συμβεί ο βιασμός, ενώ δεν δεν καταγγέλουν τους δράστες κι αυτοί δεν τιμωρούνται”.

Όταν η Δοκτώρισα Moor ρώτησε τις ερωτηθήσες-ντες, αν μια γυναίκα θα πρέπει να καταγγέλει στην αστυνομία το βιασμό από έναν άγνωστο, το 54% των γυναικών και το 52% των ανδρών είπαν ναι. Όταν ρωτήθηκαν για το βιασμό από έναν γνωστό, μόλις το 38% των γυναικών και το 20% των ανδρών θεωρεί ότι η γυναίκα θύμα πρέπει να τον καταγγείλει στην αστυνομία.


Την είδηση την βρήκαμε στις 18.1.11 στην Haaretz.com γραμμένη από την Dana Weiler-Polak στην http://www.haaretz.com/print-edition/news/study-61-of-men-don-t-see-forced-sex-with-acquaintance-as-rape-1.337637

Η φωτογραφία είναι της Moti Kimche από την πορεία γυναικών που μεταφέρουν συμβολικά κάσες, διαμαρτυρόμενες στο Tel Aviv στις 25.11.10, Διεθνής Ημέρα Εξάλλειψης της Βίας κατά των γυναικών.