27 Φεβ 2011

Γυναίκες στην επιστήμη - 2011

Γυναίκες στην επιστήμη - 2011
Πέντε ερευνήτριες απ΄ όλες τις γωνιές της υφηλίου τιμήθηκαν με τα βραβεία «L΄Οreal- UΝΕSCΟ» επειδή «φώτισαν» τον κόσμο μας με τα επιτεύγματά τις στις φυσικές επιστήμες


Η Χημεία έχει εφέτος την τιμητική της. Οχι μόνο επειδή ο ΟΗΕ έχει ορίσει το 2011 ως Διεθνή Χρονιά Χημείας, αλλά και επειδή εφέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απονομή του βραβείου Νομπέλ Χημείας στη Μαρία Κιουρί. Η μεγάλη επιστημόνισα παραμένει το ιδανικό πρότυπο για όλες τις γυναίκες που αποφασίζουν να ασχοληθούν με τις φυσικές επιστήμες- κλάδος που παραμένει ανδροκρατούμενος ακόμη και σήμερα. Το παράδειγμα της Κιουρί ακολουθούν οι πέντε διαπρεπείς ερευνήτριες που θα μοιραστούν την ερχόμενη Πέμπτη στο Παρίσι τα βραβεία «L΄Οreal- UΝΕSCΟ: Για τις γυναίκες στην επιστήμη». Εφέτος τα βραβεία απονέμονται σε γυναίκες από τον κλάδο των φυσικών επιστημών.

AΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
Φαϊζά αλ Χαράφι (Κουβέιτ)
Πιο «καθαρή» βενζίνη

Είναι η πρώτη γυναίκα στον αραβικό κόσμο που έγινε προεδρίνα ενός μεγάλου πανεπιστημίου. Εκτός όμως από αυτό, η καθηγήτρια Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Κουβέιτ βραβεύεται επειδή μαζί με την ομάδα της ανακάλυψε μια νέα κατηγορία καταλυτών με βάση το μολυβδένιο, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση του δείκτη οκτανίων της βενζίνης χωρίς τις βλαβερές συνέπειες από τη χρήση της πλατίνας. Πρόκειται για μια επανάσταση στη βιομηχανία της διύλισης, αφού η πλατίνα, που είναι η πιο συνηθισμένη καταλύτης, παράγει βενζόλιο, μια ιδιαίτερα καρκινογόνο ουσία, ενώ η μέθοδος της κουβεϊτιανής χημικού στηρίζεται στο λιγότερο τοξικό μολυβδαίνιο. Με αυτόν τον τρόπο η διύλιση γίνεται με οικονομικότερο και ασφαλέστερο (για τις εργαζόμενες και το περιβάλλον) τρόπο. Επιπλέον αυτή η νέα κατηγορία καταλυτών μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην επεξεργασία του νερού και στον καθαρισμό του από βλαβερές ουσίες.

ΛΑΤΙΝΙΚΗ AΜΕΡΙΚΗ
Σίλβια Τόρες -Πάιμπερτ (Μεξικό)
Τα νεφελώματα δείχνουν το μέλλον του Σύμπαντος

Η μεξικανή καθηγήτρια Αστρονομίας αφιέρωσε την καριέρα της στα νεφελώματα, από τη σύσταση των οποίων μαθαίνουμε περισσότερα για την προέλευση των αστεριών και κατά συνέπεια για την εξέλιξη του Σύμπαντος. Η νεαρή απόφοιτος του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού (UΝΑΜ) και κάτοχος διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ ενδιαφέρθηκε από πολύ νωρίς για το νεφέλωμα του Ωρίωνος, λόγω της ιδιότητάς του να συγκεντρώνει εκατοντάδες αστέρια σε διαφορετικά στάδια εξέλιξης. Με τον Ωρίωνα απέδειξε τη χημική ομοιότητα του νεφελώματος με τον Ηλιο του γαλαξία μας. Η καθηγήτρια ήταν η πρώτη που προσδιόρισε τις διαφορές στην ποσότητα του ηλίου στα νεφελώματα των διαφόρων γαλαξιών. Το γεγονός ότι η ποσότητα αυτή αυξήθηκε κατά την εξέλιξη του Σύμπαντος μπορεί να μας διαφωτίσει ως προς το μέλλον του.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Τζίλιαν Μπάνφιλντ (ΗΠΑ)
Υπάρχει ζωή εκεί όπου δεν τη φανταζόμαστε

Η αυστραλέζα καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ μελετά τη δράση των βακτηρίων για την αποσύνθεση των πετρωδών υλικών στην εξωτερική στοιβάδα της Γης. Απέδειξε ότι οι μικροοργανισμοί έχουν την ιδιότητα να επηρεάζουν γεωλογικές διαδικασίες μεγάλης κλίμακας, όπως η διάβρωση, και έδειξε πώς προσαρμόστηκαν τα μικρόβια σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες. Αποσαφήνισε τους μηχανισμούς μέσω των οποίων παράγουν ενέργεια αυτοί οι μικροοργανισμοί και λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία από θειούχα μέταλλα. Επιπλέον απέδειξε ότι η διαδικασία οξίνισης στα ορυχεία οφείλεται στην πραγματικότητα στη δράση αυτών των βακτηρίων, ενώ έως σήμερα πιστεύαμε ότι οφείλεται σε αυθόρμητες χημικές αντιδράσεις. Οι εργασίες της μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε καλύτερα πώς μπορεί να διατηρείται η ζωή ακόμη και στο πιο αντίξοο περιβάλλον.

ΑΣΙΑ
Βίβιαν Γουίνγκ Βα Γιαμ (Κίνα)
Υψηλότερη ενεργειακή απόδοση για τον Ηλιο

Η κινέζα καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ ανακάλυψε υλικά που παρουσιάζουν μοναδικές ιδιότητες απορρόφησης του φωτός, γεγονός που χρησιμεύει στη συλλογή ηλιακής ενέργειας. Κατάφερε να δημιουργήσει υλικά που έχουν την ικανότητα να απορροφούν τη φωτεινή ενέργεια και να τη μετατρέπουν στη συνέχεια σε ηλεκτρική. Με αυτόν τον τρόπο έδωσε λύση στο πρόβλημα της χαμηλής απόδοσης των ηλιακών κυψελών με βάση το πυρίτιο, που μετατρέπουν σε ενέργεια μόνο το 30% της ηλιακής ενέργειας που απορροφούν. Τα λεγόμενα πολυδύναμα φωτοευαίσθητα υλικά μπορούν να απορροφούν και να εκπέμπουν φως σε διάφορα μήκη κύματος και με διαφορετική αποτελεσματικότητα. Τα φωτοευαίσθητα υλικά βρίσκουν επίσης εφαρμογές στην ανίχνευση περιβαλλοντικών κινδύνων (π.χ. πετρελαιοκηλίδες ή ραδιενεργή μόλυνση), ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και ως χημικοί αισθητήρες για να ανιχνεύεται η γλυκόζη στο αίμα ή η ύπαρξη καρκινικών κυττάρων.

ΕΥΡΩΠΗ
Αν Λ΄Ουιγέ (Σουηδία)
Το πιο γρήγορο διάφραγμα στον κόσμο

Η γαλλικής καταγωγής καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Λουντ της Σουηδίας κατασκεύασε την πιο γρήγορη φωτογραφική μηχανή στον κόσμο. Οχι βέβαια για να αποθηκεύει τις αναμνήσεις της, αλλά για να καταγράφει και να μελετά τις εξαιρετικά γρήγορες διαδικασίες της φύσης· όπως τις κινήσεις των ηλεκτρονίων στο εσωτερικό ενός ατόμου, που γίνονται με ταχύτητα αττοδευτερολέπτου (ενός δισεκατομμυριοστού του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου). Ο τομέας του αττοδευτερολέπτου αποτελεί έναν από τους πιο πολλά υποσχόμενους τομείς της ατομικής και της μοριακής φυσικής. Οι τεχνολογίες με τις οποίες ασχολείται η γαλλίδα καθηγήτρια μας επιτρέπουν να παρατηρήσουμε σε πραγματικό χρόνο τις μετατοπίσεις των ηλεκτρονίων στο εσωτερικό των ατόμων και των μορίων και μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τη δομή της ύλης και την αλληλεπίδρασή της με το φως.


Την είδηση την βρήκαμε στις 27.2.11 από την εφημερίδα το Βήμα γραμμένη από τον Σπύρο Φράγκο στην http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=33&artId=328585&dt=27/02/2011