18 Φεβ 2011

Αγγλία, Μια ευχάριστη αλλαγή κατά των διακρίσεων

Αγγλία, Μια ευχάριστη αλλαγή κατά των διακρίσεων

Λιγότερο από 50 χρονιές πριν, η λεσβιοσύνη, ομοερωτισμός ήταν παράνομη στην Αγγλία. Το τελευταίο μισό αιώνα έχει γίνει μια επανάσταση στην κοινωνική στάση δεδομένου ότι ένας πρωτοποριακός γραμματέας του Εργατικού κόμματος, ο Roy Jenkins, αποποινικοποίησε τη λεσβιοσύνη, ομοερωτισμό από την Νομοθεσία Σεξουαλικών Αδικημάτων το 1967. Αυτή την εβδομάδα, η υπουργίνα Ισότητας, Lynne Featherstone, αναμένεται να χτυπήσει έναν άλλο πυλώνα του αρχαίου και άχαρου οικοδομήματος των θεσμοθετημένων προκαταλήψεων ανακοινώνοντας νομικές τροποποιήσεις ώστε οι Lgbtiq να τελούν γάμους.

Οι αντίπαλες του γάμου των λεσβιών, οι οποίες προέρχονται κυρίως από τις τάξεις των εκκλησιών ή κόμματα της Δεξιάς, υποστηρίζουν ότι η Πολιτική Σχέση- Σύμφωνο Συμβίωσης, η οποία έγινε νόμιμη το 2004, έχει ήδη δώσει στα λεσβιακά ζευγάρια την ουσία της ισότητας με τα ετερό ζευγάρια, ιδίως όσον αφορά τα δικαιώματα στην σύνταξη και στην κληρονομιά. Μπορεί να είναι σωστό να επισημάνω ότι οι επιπτώσεις από τυχόν αναμενόμενη αλλαγή είναι πιθανό να είναι κατά κύριο λόγο συμβολικές. Αλλά τα σύμβολα είναι σημαντικά και για όσο διάστημα ο θεσμός του γάμου παραμένει στην αποκλειστική αρμοδιότητα μιας γυναίκας και ενός άνδρα, το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι τα λεσβιακά ζευγάρια εξακολουθούν να είναι κατά κάποιο τρόπο διαφορετικά, Β 'κατηγορίας και μόλις σχεδόν ίσα.

Ιδιαίτερη προσοχή γύρω από την αναμενόμενη αλλαγή της νομοθεσίας θα επικεντρωθεί για το αν οι εκκλησίες θα πρέπει τώρα να επιτρέψουν οι λεσβιακοί γάμοι να πραγματοποιηούνται στους χώρους λατρείας. Σίγουρα, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς απαντά η Εκκλησία της Αγγλίας, η οποία παραμένει πικρά διχασμένη για τη χειροτονία των λεσβιών κληρικών. Αν οι αλλαγές στο δίκαιο, πιέσουν την Εκκλησία της Αγγλίας να αποσαφηνίσει τις μπερδεμένες απόψεις και συχνά υποκριτικό τρόπο σκέψης της σχετικά με το ζήτημα της σεξουαλικής ισότητας, τόσο το καλύτερο. Αλλά σε μια εποχή που οι πολιτικοί γάμοι αυξάνονται χωρίς κανένα θρησκευτικό στοιχείο, αυτό είναι συγχρόνως ένα περιφερειακό θέμα.

Πολύ πιο σημαντικό από οτιδήποτε είναι πως οι εκκλησίες πρέπει να δουν ότι η Αγγλικανική εκκλησία είναι τώρα “αντιμέτωπη” με μια κοινωνία που προηγείται στον τομέα της ισότητας των σεξουαλικών μειονοτήτων. Αν η κυβέρνηση συνασπισμού καταφέρνει να εμμείνει στις προτάσεις της κα. Featherstone , αυτές θα πιστωθούν στο ενεργητικό της.


Την είδηση την βρήκαμε στις 14.2.11 και την μετφράσαμε από την The Independent στην http://www.independent.co.uk/opinion/leading-articles/leading-article-a-welcome-blow-against-discrimination-2213884.html