2 Φεβ 2011

Ολλανδία αναφορά στον λεσβιασμό στα θρησκευτικά σχολεία

Εξηγήστε για τις Lgbtiq στα παιδιά, λέει ο Ολλανδός βουλευτής

Τα θρησκευτικά δημοτικά σχολεία πρέπει να αναφέρον τον λεσβιασμό στα μαθήματα σεξουαλικής εκπαίδευσής τους, ακριβώς όπως κάνουν άλλα ολλανδικά σχολεία, σύμφωνα με το φιλελεύθερο βουλευτή Boris van der Ham. Η άποψή του είναι ότι οι μαθήτριες στα ορθόδοξα χριστιανικά ή ισλαμικά πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολεία χρειάζονται αυτού του είδους την εκπαίδευση όπως και κάθε παιδί.

Η επιχειρηματολογία του βουλευτή συμπίπτει με τη συζήτηση στις 2.12.10 για το θέμα. Σε κοινή επιστολή προς το κοινοβούλιο, έξι ΜΚΟ που εμπλέκονται στην σεξουαλική εκπαίδευση ζητούν ο λεσβιασμός, ομοερωτισμός να συμπεριληφθεί ως υποχρεωτικό θέμα στα μαθήματα σεξουαλικής εκπαίδευσης. Οι Lgbtiq ΜΚΟ, επισημαίνουν ότι τα περισσότερα σχολεία αγνοούν Lgbtiq σχέσεις. Στο Άμστερνταμ, 82% των σχολείων βρέθηκαν αποσιωπούν το θέμα.

"Η σεξουαλική εκπαίδευση έχει μόνο μια ελάχιστη αναφορά στο εθνικό πρόγραμμα σπουδών. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε πολλά σχολεία να την αποφεύγουν," είπε ο κ. Van der Ham στην ιστοσελίδα ειδήσεων nu.nl. Τα δημόσια χρηματοδοτούμενα μη κατηχητικά σχολεία, επίσης, ξεγλιστρούν από το να δίνουν αυτού του είδους της εκπαίδευσης, είπε και προτείνει να κόβεται η χρηματοδότηση όταν τα σχολεία αφήνουν εκτός την υποχρεωτική σεξουαλική εκπαίδευση από το πρόγραμμα σπουδών.

Ελευθερία εναντίον της ελευθερίας;
Η θρησκευτική ελευθερία δεν είναι επίμαχη εν προκειμένω. Η θέση του κ. Van der Ham είναι ότι τα σχολεία έχουν τη δυνατότητα να καθορίσουν τον τρόπο που διδάσκουν, αλλά δεν μπορούν να αλλάξουν τους στόχους που καθορίζονται στο εθνικό πρόγραμμα σπουδών. Εκπαιδεύτριες σε κατηχητικά σχολεία συχνά ανησυχούν ότι η διδασκαλία για τον λεσβιασμό μπορεί να παράξει ανεπιθύμητες ιδέες στο μυαλό των παιδιών, και πως θα ενοχλήσει τις γονείς.

Ο βουλευτής Van der Ham, από την άλλη πλευρά, θεωρεί πως η σεξουαλική αγωγή εξηγεί τον λεσβιασμό κάτι που είναι απαραίτητο για την καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των λεσβιών. "Βοηθά επίσης τις έφηβες Lgbtiq να αισθάνονται σεβαστές", είπε ο φιλελεύθερος βουλευτής.

"Πάρα πολλά παιδιά μεγαλώνουν με λεσβοφοβική ηθική. Στις πόλεις αυτό συμβαίνει σε οικογένειες μεταναστριών, ενώ στα χωριά πολλές ολλανδικές οικογένειες έχουν τέτοιες προκαταλήψεις. Εναπόκειται στα σχολεία να διορθώσουν τα ψευδή στοιχεία".

Κορίτσια και αγόρια
Ο κ. Van der Ham ασκεί πιέσεις επειδή η καλύτερη σεξουαλική εκπαίδευση δεν είναι μόνο προς το συμφέρον των λεσβιών, αλλά και για να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων. "Είναι σημαντική για να αντιμετωπίζουν με σεβασμό τα αγόρια τη σεξουαλική ανεξαρτησία των κοριτσιών”.

Η έρευνα δείχνει ότι το ένα τέταρτο των κοριτσιών και των γυναικών ηλικίας μεταξύ 15 και 25 έχουν υποστεί κάποια μορφή σεξουαλικής βίας.

Πριν από δύο εβδομάδες η Αναπληρώτρια Υπουργίνα Δημόσιας Υγείας Jet Bussemaker ανακοίνωσε ότι στον προϋπολογισμό υπάρχουν επιπλέον χρήματα για την διαπαιδαγώγηση των αγοριών σε θέματα φύλου.

Σε μια επιστολή για τη πολιτική σεξουαλικής υγείας στην ολλανδική Κάτω Βουλή η υπουργίνα έγραψε ότι θέλει να αντιμετωπιστούν τα επικρατούντα διπλά ηθικά πρότυπα. Έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί έφηβοι σκέφτονται πως τα αγόρια είναι ωραίο να έχουν πολλές ερωτικές συντρόφισες, αλλά τα κορίτσια με την ίδια συμπεριφορά κατονομάζονται ως εργαζόμενες στο σεξ.


Την είδηση την βρήκαμε στις 10.12.10 και την μεταφράσαμε από την Radio Netherlands Worldwide στην http://www.rnw.nl/english/article/explain-gays-and-lesbians-kids-dutch-mp-says