24 Φεβ 2011

Οι Ην. Πολιτείες είπαν ναι στο γάμο των λεσβιών

Οι Ην.Πολιτείες δεν θα Υπερασπιστούν πλέον το Νόμο κατά του Γάμου των λεσβιών

Η κυβέρνηση Ομπάμα είπε πως ένας ομοσπονδιακός νόμος που απαγορεύει την αναγνώριση του γάμου των λεσβιών είναι αντισυνταγματικός και έχει δώσει οδηγεία στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να μην υπερασπιστεί το νόμο πλέον στις δικαστικές υποθέσεις σε όλη τη χώρα.

Η απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα 23.2.11 αποτελεί μια μεγάλη νίκη για τις Lgbtiq ακτιβίστριες.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προέβαλε το επιχείρημα πως διατήρησαν την υπεράσπιση του νόμου περί γάμου για δύο χρόνια σε δικαστήρια σε όλες τις Πολιτείες. Οι δικηγορίνες της Κυβέρνησης είπαν πως ενεργούσαν από μια αίσθηση νομικού προηγούμενου και όχι από ηθική υποχρέωση.

Όλα άλλαξαν στις 23.2.11 όταν ο Γενικός Εισαγγελέας Eric Holder είπε στο Κογκρέσο ότι ο Ομπάμα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διοίκηση δεν μπορεί πλέον να υπερασπιστεί τον ομοσπονδιακό νόμο που ορίζει τον γάμο ως μόνο μεταξύ μιας γυναίκας και ενός άνδρα.

NPR Παρόμοιες Ιστορίες

Είναι σωστή ή λάθος η απόφαση του Λευκού Οίκου;

"Μετά από προσεκτική εξέταση, που περιλαμβάνει επανεξέταση της σύστασής μου, ο πρόεδρος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δίνεται μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων ενός τεκμηριωμένου ιστορικού των διακρίσεων, τις κατηγοριοποιήσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό που πρέπει να υπόκεινται σε ένα πιο αυξημένο επίπεδο ελέγχου", Είπε ο Γενικός Εισαγγελέας Eric Holder σε δήλωση που δημοσιεύθηκε στις 23.211.

Στο Λευκό Οίκο, ο εκπρόσωπος Jay Carney, δήλωσε πως ο ίδιος ο Ομπάμα εξακολουθεί να «παλεύει» με την προσωπική του άποψή για το γάμο των λεσβιών, αλλά ήταν πάντα προσωπικά αντίθετος την Υπεράσπιση του Νόμου του Γάμου-DOMA ως «άσκοπη και άδικη».

Από τώρα και στο εξής, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα αγωνιστεί για να υποστηρίξει τον νόμο του γάμου του 1996 στο δικαστήριο. Αλλά η κυβέρνηση θα συνεχίσει την επιβολή του νόμου πέρα από την συγκεκριμένη περιφέρεια εκτός εάν το Κογκρέσο τον καταργεί ή ένας ομοσπονδιακός δικαστής τον θέσει εκτός.

"Το μεγαλύτερο μέρος του νομικού τοπίου έχει αλλάξει στα 15 χρόνια αφ' ότου το Κογκρέσο πέρασε" την υπεράσπιση του νόμου περί γάμου, είπε ο κ. Holder σε μια δήλωση. Σημείωσε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι νόμοι που ποινικοποιούν την λεσβιακή συμπεριφορά είναι αντισυνταγματικοί και ότι το Κογκρέσο έχει ήδη καταργήσει την πολιτική των ενόπλων δυνάμεων "μη ρωτάς, μη λες".

Ο κ. Holder έγραψε στον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου John Boehner (R-OH) ότι ο Ομπάμα έχει συμπεράνει πως η Υπεράσπιση του Νόμου του Γάμου αποτυγχάνει να ανταποκριθεί σε αυστηρά-ακριβή κριτήρια υπό τα οποία τα δικαστήρια βλέπουν με καχυποψία κάθε νομό που στοχεύει σε μειονοτικές ομάδες που έχουν υποστεί ένα ιστορικό διακρίσεων.

Ο γενικός εισαγγελέας είπε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε υπερασπιστεί το νόμο στο δικαστήριο μέχρι σήμερα, επειδή η κυβέρνηση ήταν σε θέση να προωθήσει λογικά επιχειρήματα για το νόμο βασιζόμενη σε λιγότερο αυστηρά-ακριβή κριτήρια.


Την είδηση την βρήκαμε στις 23.2.11 και την μεταφράσαμε την NPR γραμμένη από την Carrie Johnson από την Washington που περιέχει υλικό από την Associated Press στην http://www.npr.org/2011/02/23/133996797/u-s-will-no-longer-defend-anti-gay-marriage-law