18 Φεβ 2011

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ουγκάντα, Υεμένη, σύνορα Καμπότζης-Ταϊλάνδης

Ανθρώπινα δικαιώματα: την Ουγκάντα, την Υεμένη, τα σύνορα Καμπότζης-Ταϊλάνδης

Σύνοδος Ολομέλειας
Διακρίσεις εις βάρος των Lgbtiq στην Ουγκάντα, η δίωξη των ανήλικων παραβάτιδων στην Υεμένη και oι συνοριακές συγκρούσεις μεταξύ της Καμπότζης
και της Ταϊλάνδης ήταν όλα αντικείμενο επειγουσών συζητήσεων και ψηφισμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 17.2.11.

Ουγκάντα

Μετά τη σειρά "διορθωτικών" βιασμών σε λεσβίες, ξυλοδαρμούς και επιθέσεις σε Lgbtiq καθώς και τη δολοφονία ενός γκέι ακτιβιστή στην Ουγκάντα τον Ιανουάριο, οι ευρωβουλευτίνες έκαναν πρόσκληση για το σημερινό ψήφισμα ώστε οι αρχές να διεξάγουν έρευνες και να προσαγάγουν τους δράστες στη δικαιοσύνη.

Προσθέτουν ότι η Ευρ. Ένωση πρέπει να λάβει υπόψη την δυσμενή μεταχείριση της Ουγκάντα προς τις Lgbtiq στις διμερείς σχέσεις της και καλούν τις χώρες μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ "να επαναλάβουν την αρχή ότι οι
Lgbtiq που διατρέχουν κίνδυνο δίωξης πρέπει να εξετάζονται υπό το καθεστώς της πρόσφυγα".

Η τραγωδία αυτή υπαγορεύθηκε από τη δημοσίευση στην τοπική εφημερίδα "Rolling Stone", τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2010 μιας λίστας με ονόματα και τις διευθύνσεις πάνω από εκατό δήθεν Lgbtiq. Η εφημερίδα υποκινούσε τις αναγνώστριες να βλάψουν
τις Lgbtiq ή ακόμη και να τις κρεμάσουν. Lgbtiq ομάδες μαζί με τον κ. Kato, μήνυσαν την εφημερίδα και κέρδισαν δίκη, αλλά στις 26 Ιανουαρίου 2011 ο κ. Kato δολοφονήθηκε.

Εν τω μεταξύ, το Κοινοβούλιο της Ουγκάντα εξετάζει ένα «αντι-Lgbtiq νόμο" που κατατέθηκε το 2009, με στόχο την τιμωρία των Lgbtiq πράξεων μεταξύ με ποινή από επτά χρονιές έως ισόβια κάθειρξη ή με τη θανατική ποινή.

Οι ευρωβουλευτίνες λυπούνται έντονα για το γεγονός ότι οι αρχές της Ουγκάντα δεν έχουν "τίποτα να πουν" για τις διακρίσεις κατά των Lgbtiq. Το ψήφισμα τονίζει ότι είναι υποχρεωμένη βάσει του διεθνούς δικαίου για την προστασία όλων των ανθρώπων - ανεξαρτήτως του σεξουαλικού τις προσανατολισμού ή της ταυτότητας κοινωνικού φύλου". Το Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένως προσπαθήσει - μέχρι στιγμής ανεπιτυχώς - να συμπεριλάβει ρητή αναφορά στην προστασία των δικαιωμάτων σεξουαλικού προσανατολισμού στο πλαίσιο της αναθεώρησης της δεύτερης Συμφωνίας του Κοτονού - Cotonou (διέπει εταιρική σχέση της ΕΕ με 79 χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού).

Στην Αφρική, η λεσβιοσύνη, ομοερωτισμός είναι νόμιμη μόνο σε 13 χώρες και αποτελεί ποινικό αδίκημα σε 38 άλλες. Τιμωρείται με θάνατο στη Μαυριτανία, τη Σομαλία, το Σουδάν και τη βόρεια Νιγηρία.

Σε ένα ψήφισμα σχετικά με την Υεμένη, οι ευρωβουλευτίνες καλούν τον πρόεδρο της χώρας να σταματήσει την εκτέλεση του Muhammed Taher Thabet Samoum, έναν νεαρό άντρα που έχει καταδικαστεί για ένα φόνο που φέρεται να διέπραξε κάτω από την ηλικία των 18 ετών.

Γενικότερα, το Κοινοβούλιο προτρέπει την κυβέρνηση της Υεμένης να σταματήσει την εκτέλεση νεαρών παραβάτιδων κάτω των 18 ετών, δεδομένου ότι αυτό παραβιάζει τη νομοθεσία της Υεμένης και των υποχρεώσεων της χώρας σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υεμένη έχει συχνά προβλήματα στον προσδιορισμό της ηλικίας των ανήλικων παραβάτιδων, δεδομένου ότι πολλές, όπως ο Muhammed Taher, δεν διαθέτουν πιστοποιητικό γεννήσεως. Η εκτέλεση του ήταν η πρώτη που είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Δεκέμβριο και στη συνέχεια τέθηκε σε αναμονή μετά από πιέσεις της διεθνούς κοινότητας.

Ταϊλάνδης-Καμπότζης συνόρων

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης ένα ψήφισμα που καταδικάζει τις συγκρούσεις στα σύνορα μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της
Καμπότζης και της Ταϊλάνδης και προτρέποντας τις δύο πλευρές να μειώσουν τις εντάσεις, να επαναλάβουν το διάλογο και να αποδεχθούν τη βοήθεια που προσφέρει η Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), που προεδρεύει στην Ινδονησία.

Ο ναός της Preah Vihear, που θεωρείται από την UNESCO ως μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς, είναι το κέντρο των επαναλαμβανόμενων συνοριακών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών. Οι ευρωβουλευτίνες χαιρετίζουν την απόφαση της UNESCO να στείλει ειδική απεσταλμένη στην περιοχή και το γεγονός ότι η
Καμπότζη και η Ταϊλάνδη έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν στην έκτακτη συνεδρίαση της ASEAN.

Σε συνέντευξη τύπου σήμερα, ο καμποτζιανός πρωθυπουργός Hun Sen ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δώσει μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός με την Ταϊλάνδη κατά τη σύνοδο της ASEAN στις 22 Φεβρουαρίου.


Την είδηση την βρήκαμε στις 17.2.11 και την μεταφράσαμε από την Europarl στην http://www.europarl.europa.eu/en/pressroom/content/20110216IPR13786/html/Human-rights-Uganda-Yemen-Thai-Cambodian-border