17 Φεβ 2011

Η Γερουσία της Hawai είπε ναι στο γάμο των λεσβιών

Honolulu, η Lambda Νομική αντέδρασε με ευχαρίστηση στην τελική νομοθετική έγκριση σήμερα της SB 232, ένα νόμο για την ίδρυση Πολιτικών Ενώσεων για τα λεσβιακά ζευγάρια της Hawai. Με ψηφοφορία 18-5, η Γερουσία της Hawai έκανε δεκτές τροπολογίες που έγιναν πριν περάσει από την Βουλή το νομοσχέδιο στις 11 Φεβρουαρίου 2011 με ψήφους 31-19.

Ο νόμος προέρχεται από τη Γερουσία, τον οποίο ενέκρινε στις 28 Ιανουαρίου 2011 από ένα περιθώριο 19 - 6. Πηγαίνει τώρα στον Κυβερνήτη Abercrombie, ο οποίος όχι μόνο δεν έχει υποσχεθεί να τον υπογράψει, αλλά έκανε ενάντια εκστρατεία τη περασμένη χρονιά. Ο νέος νόμος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, 2012.

"Αυτή είναι μια μεγάλη μέρα για όλες τις οικογένειες της Hawai", δήλωσε η C. Jennifer Pizer, Εθνική Διευθύντρια στο Πρόγραμμα του Γάμου της Λάμδα Νομικής. "Συγχαίρουμε και ευχαριστούμε το νομοθετικό σώμα της Χαβάης που αποφάσισε η Πολιτεία να αναλάβει το σημαντικό αυτό βήμα. Είμαστε εδώ χάρη στην από χρόνια σκληρή δουλειά από μέλη της Lbtiq κοινότητας, οργανώσεων ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων και κομματικών ηγέτιδων. Ενάγουσες μας και χιλιάδες άλλες πληγείσες οικογένειες μπορούν να κοιμούνται πιο ήσυχα γνωρίζοντας πως το νομικό τις σύστημα τις καλύπτει πλήρως. Θα είναι χαρά μας να σταματήσουμε τις αγωγές μας και να στραφούμε στο να βοηθήσουμε τις οικογένειες να χρησιμοποιήσουν αυτό το σύστημα. Τουλάχιστον δεκατρείς άλλες Πολιτείες και μια εντυπωσιακή λίστα ξένων χωρών αποδεικνύουν πως καμιά δεν βλάπτεται και όλες οι οικογένειες βοηθούνται όταν όλες καλύπτονται από ευρεία προστατευτική νομοθεσία. Η Γερουσία ενήργησε σήμερα προς το καλύτερο συμφέρον όλης της Hawai με το πέρασμα της νομοθεσίας SB 232".

"Η ψηφοφορία της Γερουσίας δεν θα μπορούσε να πάει καλύτερα", δήλωσε η Loren Javier, Διευθύντρια της Δυτικής Περιφερειακής Lambda Νομικής. "Το νομοσχέδιο αυτό θα προσφέρει προστασία σε χιλιάδες οικογένειες. Όταν Κυβερνήτης
Abercrombie θα υπογράψει το νόμο, θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι, η Πολιτεία της Hawai θεωρεί ισάξιες όλες τις πολίτισες της. Μεγάλη πίστωση της σημερινής ψηφοφορίας πηγαίνει στα χιλιάδες μέλη της κοινότητας οι οποίες εδώ και χρόνια έχουν υπογράψει τις ώρες αιχμής, καλώντας τις εκπροσώπισές τις, και μοιράστηκαν τις ιστορίες τις με το νομοθετικό σώμα, την γειτονιά τις και τις οικογένειές τις. Σήμερα, είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην ισότητα".

Το Σύνταγμα της Hawai τροποποιήθηκε το 1998 για να επιτρέψει στο νομοθετικό σώμα να περιορίσει τον γάμο στα ετερό ζευγάρια, κάτι που έπραξε. Αυτό σήμαινε πως τα λεσβιακά ζευγάρια δεν μπορούσαν από την Hawai να απαιτήσουν στα δικαστήρια την πλήρη ισότητα του γάμου. Αν και οι Πολιτικές Ενώσεις είναι μικρότερης αξίας από ό, τι το καθεστώς του γάμου, θα προσφέρουν ένα πλήρες φάσμα της προστασίας του νόμου της Πολιτείας και υποχρεώσεις για λεσβιακά ζευγάρια, όπως η πρόσβαση σε οικογενειακό δικαστήριο για να διαλυθεί το νομικό καθεστώς με τάξη, με σαφή υποχρέωση να καταβάλουν στήριξη προς το παιδί και την διατροφή ως σύζυγοι, και άλλες ζωτικές προστασίες. Νόμοι που να προσφέρουν Πολιτικές Ενώσεις ήταν υπό σταθερή εξέταση στο νομοθετικό σώμα της Hawai κάθε χρονιά από το 2001.

Με το πέρασμα της SB232, σε πέντε Πολιτείες (CT, IA, MA, NH και VT) και τη Περιφέρεια της Κολούμπια επιτρέπουν στα λεσβιακά ζευγάρια να νυμφευθούν. Έξι Πολιτείες (CA, IL, NV, NJ, OR και WA) προσφέρουν ευρεία προστασία του κράτους-δικαίου, μέσω της πολιτικής ένωσης ή είναι υπό το καθεστώς του Συμφώνου Συμβίωσης, η Hawai θα είναι η έβδομη. Πέντε επιπλέον Πολιτείες μέλη (Χαβάη συν CO, ME, MD και WI) προσφέρουν πιο περιορισμένη προστασία μέσα από ένα καθεστώς μη γάμου. Άλλες (συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον της MD και της Νέας Υόρκης, και πιθανώς της NM και, για ορισμένους σκοπούς η RI) οι γάμοι θα απολαμβάνουν σεβασμό ή - και η κατάσταση μη γάμου που έγιναν από λεσβιακά ζευγάρια που έχουν τελεσθεί στο πλαίσιο άλλων Πολιτειών. Κατά συνέπεια, με βάση τις εκτιμήσεις του πληθυσμού από την Απογραφή των Ην. Πολιτιεών το 2010, τον Φεβρουάριο του 2011, περισσότερο από το 40% του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών κατοικεί σε μια χώρα, που προσφέρει στα λεσβιακά ζευγάρια, τουλάχιστον κάποιας μορφής νομικής προστασίας σε Πολιτειακό επίπεδο.


Την είδηση την βρήκαμε στις 16.2.11 και την μεταφράσαμε από την Lambda legal στην http://www.lambdalegal.org/news/pr/hi_20110216_approval-hawaii-civil-union-bill.html