4 Φεβ 2011

Rita Boyadjian: μέχρι η απέλαση να μας χωρίσει

Γάμος λεσβιών στις Ην. Πολιτείες: μέχρι η απέλαση να μας χωρίσει;

LOS ANGELES (Reuters) - Η Rita Boyadjian επιθυμεί η ίδια ήταν σε καλύτερη διάθεση ώστε να γιορτάσει τους γάμους των λεσβιών φιλενάδων της στην Καλιφόρνια που άρχισε να νυμφεύει νόμιμα λεσβιακά ζευγάρια τον περασμένο μήνα.

Αλλά η εδώ και έξη χρονιές συντρόφισά της είναι Γερμανίδα της οποίας η φοιτητική άδεια-θεώρηση τελειώνει σύντομα στις Ην. Πολιτείες. Ακόμη και εάν επρόκειτο να νυμφευθούν νόμιμα στην Καλιφόρνια, η Margot (δεν είναι το πραγματικό της όνομά) δεν θα μπορούσε να μείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το γάμο των λεσβιών για λόγους μετανάστευσης.

Αυτό το μήνα το ζευγάρι που τα πηγαίνει καλά και η εννέα-μηνών κόρη τις θα πάνε στη Γερμανία, ώστε να μπορούν να παραμείνουν μαζί.

"Είναι λίγο γλυκόπικρο, πρέπει να είμαι ειλικρινής», δήλωσε η 38χρονη κα. Boyadjian, πρώτης γενιάς Αμερικανίδα η οποία είναι ιδιοκτήτρια μιας εμπορικής εταιρείας ψυχαγωγίας στο Hollywood.
"Είμαι πολύ χαρούμενη για τις φίλες μου και ξέρω ότι πολλές φίλες που νυμφεύονται το καλοκαίρι ... αλλά είμαι λυπημένη επειδή, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίζονται, εγώ πρέπει να φύγω."

Lgbtiq ακτιβίστριες εκτιμούν πως 40.000 διπλής εθνικότητας λεσβιακά ζευγάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σε νομικό κενό. Μια λύση, λένε,θα υπάρξει τις επόμενες χρονιές.

Όταν Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας ακύρωσε την απαγόρευση στο γάμο των λεσβιών τον Μάιο, θα γίνει η δεύτερη Πολιτεία μετά την Μασαχουσέτη που θα επιτρέψει το γάμο των λεσβιακών ζευγαριών, η κα. Boyadjian είπε ότι την πλημμύρισαν με συγχαρητήριες κλήσεις πολλές φίλες της πιστεύοντας πως τα προβλήματα του ζευγαριού έχουν επιλυθεί.

Αλλά οι Υπηρεσίες Ιθαγένειας και Μετανάστευσης των Ην. Πολιτειών -
USCIS επιβεβαιώνουν ότι τίποτα δεν αλλάζει με την απόφαση του δικαστηρίου της Καλιφόρνιας.

"Τα ζευγάρια είναι νυμφευμένα σύμφωνα με τη νομοθεσία της Πολιτείας της Καλιφόρνια. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει αυτούς τους γάμους για μεταναστευτικούς σκοπούς”, δήλωσε ο εκπρόσωπος των USCIS Chris Rhatigan στο Reuters.

Για τα διπλής εθνικότητας (δύο εθνοτήτων) ζευγάρια θα μπορούσαν τα πράγματα να γίνουν χειρότερα, εάν νυμφευθούν από εκείνη την στιμή δηλώνουν την πρόθεση να παραμείνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν μπορούμε να νυμφευθούμε στην Καλιφόρνια, χωρίς να διακυβεύεται το μέλλον των αιτήσεων άδειας παραμονής της Margot», δήλωσε η κα. Boyadjian.

Πράγματι, οι εξειδικευμένες νομικές προτείνουν αυτά τα ζευγάρια να μην βιαστούν να μπουν στο βωμό της Καλιφόρνια, η οποία, σε αντίθεση με τη Μασαχουσέτη, θα νυμφεύει λεσβίες που δεν κατοικούν στην Καλιφόρνια.

«Μη έντιμη και άδικη»
Η Rachel Tiven, διευθύντρια της ΜΚΟ Ισότητα στην Μετανάστευση, εναποθέτει τις ελπίδες της στο πέρασμα της Νομοθεσίας για Ενωμένες Οικογένειες των Ην. Πολιτειών στο Κογκρέσο "σύντομα στις επόμενες χρονιές". Αυτή η νομοθεσία θα επιτρέψει στις λεσβίες πολίτισες των Ην. Πολιτιεών που έχουν σχέση με μια γυναίκα που είναι άλλης εθνότητας - που έχει γεννηθεί στο εξωτερικό να παραχωρείται άσυλο- άδεια παραμονής στην σύζυγό τις.


Την είδηση την βρήκαμε στις 2.7.08 και την μεταφράσαμε από την Reuters γραμμένη από την Mary Milliken στην http://in.reuters.com/article/2008/07/02/idINIndia-34341920080702