29 Μαρ 2011

Η ΜΚΟ Rainbow House κατά Ρωσίας αρ, υποθ.12200/08 A

ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ

Αριθμός Υποθέσεως 12200/08

Zhdanov Aleksandr και House Rainbow κατά της Ρωσίας
κατατέθηκε στις 3 Μαρτίου 2008

Έκθεση των πραγματικών περιστατικών

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Ο πρώτος προσφεύγων, κ. Aleksandr Valeryevich Zhdanov, είναι Ρώσος υπήκοος ο οποίος γεννήθηκε το 1980 και ζει στην περιοχή Tyumen. Είναι ο Πρόεδρος της δευτέρης προσφεύγουσας, μιας περιφερειακής δημόσιας ένωσης προσώπων - ΜΚΟ για την προστασία των σεξουαλικών δικαιωμάτων των πολιτισών "Raduzhniy Dom» (Rainbow House), που δραστηριοποιείται στην περιοχή Tyumen. Η προσφεύγουσα-ων εκπροσωπούνται ενώπιον του Δικαστηρίου από τον κ. P. Chikov, δικηγόρος της Διαπεριφερειακής Ένωσης Οργανώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Agora», μια ΜΚΟ που είναι καταχωρημένη στο Καζάν.

Α. Οι συνθήκες της υπόθεσης
Τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης, όπως υποστηρίζουν η προσφεύγουσα-ων, μπορεί να συνοψιστούν ως εξής.

1. Γενικές πληροφορίες
Τον Απρίλιο του 2005 ο πρώτος προσφεύγων άνοιξε ένα Lgbtiq κλαμπ που άρχισε να οργανώνει εβδομαδιαία Lgbtiq πάρτυ.

Σε απροσδιόριστη μέρα η αστυνομία, με μασκοφόρους και ένοπλες δυνάμεις εισέβαλαν στο κλαμπ, διέταξε πως όλες-οι θα πρέπει να ξαπλώσουν στο πάτωμα και έσυραν τις επισκέπτριες του club στο λεωφορείο της αστυνομίας. Αρκετές ημέρες αργότερα η μίσθωση του κλαμπ διεκόπει ξαφνικά χωρίς καμία αιτιολογία.

Τον Αύγουστο του 2005 μια ομάδα Lgbtiq ακτιβιστριών κοινοποίησε στην διοίκηση της Tyumen για την πρόθεσή τις να κάνουν πορεία στις 5 Σεπτεμβρίου 2005. Στη συνέντευξη Τύπου της 17ης Αυγούστου 2005 ο επικεφαλής του Τμήματος Εσωτερικών της Περιφέρειας Tyumen είπε ότι ήταν εξαιρετικά έκπληκτος όταν έμαθε ότι μια Lgbtiq πορεία είχε προγραμματιστεί στη Tyumen. Και συνέχισε: «Κατά την προσωπική μου άποψη, η Tyumen δεν είναι ούτε ολλανδία, ούτε Άμστερνταμ, η πρώτη δεν μπορεί να κρατήσει μια Lgbtiq πορεία στην πόλη μας". Εκπροσώπισες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, επίσης, μίλησαν δημοσίως κατά της πορείας. Η Διοικητική Αρχή της Tyumen αρνήθηκε να δώσει άδεια για τη διεξαγωγή Lgbtiq πορείας.

Στις 20 Αυγούστου 2005 είχε αναγγείλει δημοσίως ότι η δημόσια περιφερειακή ένωση προσώπων-ΜΚΟ "Rainbow House" (η δεύτερη προσφεύγουσα) δημιουργήθηκε με στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των λεσβιών γκέι, αμφισεξουαλικών, τρανς και queer.

2. Η πρώτη άρνηση της καταχώρησης
Τον Ιούνιο 2006 o πρώτος προσφεύγων υπέβαλε αίτηση για την καταχώριση της δεύτερης προσφεύγουσας στο τοπικό τμήμα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσία Καταχώρησης-Ληξειαρχείου του Υπουργείου Δικαιοσύνης (στο εξής "η τοπική αρχή καταχώρησης").

Η τοπική αρχή καταχώρησης ανέθεσε σε ειδικές από το Ιστιντούτο Νομικών Σπουδών της Tyumen που ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας. Το Ινστιτούτο μελέτησε τα άρθρα του συνεταιρίζεσθαι της δεύτερης προσφεύγουσας και, στις 31 Ιουλίου 2006, εκπονήθηκε η γνωμάτευση ειδικών η οποία έχει ως εξής:
"Τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των πολιτισών με παραδοσιακό σεξουαλικό προσανατολισμό, της κοινωνίας [συνολικά], καθώς και του κράτους μπορεί να παραβιαστούν από δραστηριότητες που σχετίζονται με τους ακόλουθους δεδηλωμένους στόχους της [της δεύτερης προσφεύγουσας]:


Την είδηση την βρήκαμε στις 28.3.11 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα ECHR στην http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?item=1&portal=hbkm&action=html&highlight=12200/08&sessionid=68720967&skin=hudoc-cc-en