8 Μαρ 2011

Ημέρα υπενθύμισης της μάχης των γυναικών

Σήμερα είναι η 100η επέτειος της παγκόσμιας ημέρας υπενθύμισης της μάχης των γυναικών για τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε όλους τους τομείς της ζωής, για να γιορτάσουν τα πολλά επιτεύγματα οι ακτιβίστριες και να επισημάνουμε τις πολλές υπόλοιπες αδυναμίες του σήμερα.

Με την ευκαιρία αυτή, η Διακομματική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Lgbtiq δικαιώματα υπενθυμίζει ότι οι γυναίκες που είναι λεσβίες, αμφισεξουαλικές ή και τρανς συχνά αντιμετωπίζουν αυξημένες προκαταλήψεις, διακρίσεις και κοινωνικό αποκλεισμό -τόσο λόγω του είναι γυναίκες όσο και του ό,τι ανήκουν σε μια μειονότητα.

Η Ulrike Lunacek, Πράσινη ευρωβουλευτίνα από την Αυστρία και συμπροεδρίνα της Lgbtiq Intergroup, δήλωσε: «Σήμερα η Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ανακοινώση ενημέρωσης για την κατάσταση των γυναικών στις διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο. Θα υποστηρίξει το έργο των αντιπροσωπειών του Κοινοβουλίου σε αυτές τις χώρες, ενημερώνοντάς τις για την κατάσταση των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των λεσβιών, αμφισεξουαλικών και τρανς γυναικών. Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας σε πλήρη αλληλεγγύη με τις αδελφές μας σε όλο τον κόσμο, καθώς και εναντίον εκείνων που θέλουν εμείς να παρέμεινουμε αόρατες και στην ντουλάπα-σιωπηρές".

Η Sophie in't Veld, Φιλελεύθερη ευρωβουλευτίνα από την Ολλανδία και Αντιπροεδρίνα της Διακομματικής Ομάδας Lgbtiq, συνέχισε: «Δυστυχώς, στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, είμαστε ακόμη πολύ μακριά από την επίτευξη πραγματικής ισότητας των γυναικών. Η θρησκεία χρησιμοποιείται συχνά ως πρόσχημα για την περιστολή των δικαιωμάτων των γυναικών, ιδίως τα σεξουαλικά δικαιώματα και της αναπαραγωγικής υγείας σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες δεν έχουν αυτονομία πάνω από τις ζωές και τα σώματά τις, αυτό είναι μια ανωμαλία. Η επιλογή συντρόφισας, η σεξουαλικότητα και ο οικογενειακός προγραμματισμός, πρέπει να είναι η προσωπική, ατομική και ελεύθερη απόφαση της κάθε γυναίκας και άνδρα σε όλο τον κόσμο".

Η Sirpa Pietikäinen, ευρωβουλευτίνα από την Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Φινλανδία και Αντιπροεδρίνα της Διακομματικής
Lgbtiq Ομάδας , κατέληξε: «Ο ρόλος των γυναικών στη δημόσια ζωή, που συμπεριλαμβάνει την πολιτική, αυξάνεται σταθερά τα τελευταία 100 χρόνια. Αλλά οι ανισότητες παραμένουν: οι γυναίκες, ενώ αποτελούν το 62% των Φινλανδών βουλευτίνων-ών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ακριβώς το 0% των Μαλτέζων ευρωβουλευτίνων είναι γυναίκες. Ισότητα σε ολόκληρη την ΕΕ για τις γυναίκες στην πολιτική, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη!".


Την ειδήση την βρήκαμε στις 8.3.11 και την μεταφράσαμε από την Lgbt Intergroup EP EU στην http://www.lgbt-ep.eu/news-stories/international-womens-day/