29 Μαρ 2011

Γάμος και σύμφωνο συμβίωσης δεν είναι ισότιμες συνθήκες

Γάμος και σύμφωνο συμβίωσης είναι «μη ισότητα», διαπιστώνει Lbtiq έρευνα

Οκτώ στις εννέα που είναι σε λεσβιακές σχέσεις πιστεύουν πως το Σύμφωνο Συμβίωσης παρέχει λιγότερα δικαιώματα και παροχές, από ότι ένας παραδοσιακός γάμος, σύμφωνα με νέα έρευνα της Lbtiq κοινότητας.

Η έρευνα, που διενεργήθηκε από την ιρλανδική γαμήλια ιστοσελίδα Mrs2be.ie, διαπίστωσε ότι μόλις το 7% των ανθρώπων που έχουν λεσβιακές σχέσεις πίστευαν ότι οι λεωφόροι της νομοθεσίας συμφώνου συμβίωσης που άνοιξε πέρισυ - σύμφωνα με την οποία ζευγάρια θα μπορούν να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης από τον Απρίλιο - ήταν ίσες με αυτές των παντρεμένων ζευγαριών.

Το 72% των ερωτηθεισών, πάντως, δήλωσε ότι ο νόμος ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση-, ενώ σχεδόν 27% θεώρησε ότι είναι «εντελώς ανεπαρκής» και άφησε σημαντικά ζητήματα χωρίς επίλυση.

Από τα 215 πρόσωπα που ρωτήθηκαν, 59 - περίπου 36,6% - δήλωσαν την πρόθεσή τις να έχουν μια σχέση Συμφώνου Συμβίωσης ούτως ή άλλως. Από αυτές, το 62% είπαν ότι ήθελαν να γιορτάσουν τη δέσμευσή της στη σύντρόφισά τις, ενώ το 27% είπαν ότι ήθελαν να επωφεληθούν από τις νομικές και οικονομικές παροχές του συμφώνου συμβίωσης.

Ακριβώς κάτω από 18% από εκείνες που σχεδιάζουν να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης δήλωσαν ότι είχαν βιώσει κάποια μορφή διάκρισης από τους προμηθευτές του γάμου με βάση την σεξουαλικότητά τους, ενώ το 3,2 τοις εκατό είπαν ορισμένοι προμηθευτές είχε αρνηθεί να ασχοληθεί μαζί τους σε αυτή τη βάση.

Ακριβώς κάτω από 18 τοις εκατό εκείνοι που προγραμματίζουν μια αστική συνεργασία είπε ότι είχαν δοκιμάσει κάποια μορφή διάκρισης από τις υπαλλήλους των ληξιαρχείων του τμήματος Γάμων βάσει της σεξουαλικότητάς τις, ενώ 3.2% είπαν πως μερικές υπάλληλοι είχαν αρνηθεί παντελώς να εξετάσουν αυτή την βάση του γάμου.

Η έρευνα επίσης διαπίστωσε ότι 67% των ερωτηθεισών ψήφισαν στις γενικές εκλογές του περασμένου μήνα με βάση τη θέση κάθε κόμματος σχετικά με τον γάμο των λεσβιακών ζευγαριών, ενώ το 25%, δήλωσε πως η ψήφος τις δεν επηρεάστηκε από τις πολιτικές των κομμάτων.

Το - 55% σε 42% - θεώρησε πως η Ιρλανδία θα νομοθετήσει για την πλήρη ισότητα γάμου κατά τη διάρκεια της θητείας της σημερινής κυβέρνησης. Το πρόγραμμα για την κυβέρνηση έχει συμφωνηθεί μεταξύ του Fine Gael και του υπουργείου Εργασίας όπου συμφώνησαν να παραπέμψουν το θέμα σε συνταγματική συνέλευση.


Την είδηση την βρήκαμε στις 27.3.11 και την μεταφράσαμε από την The Journal στην http://www.thejournal.ie/marriage-and-civil-partnership-not-equal-lgbt-survey-finds-2011-03/

Η φωτογραφία είναι το έργο Two nudes in an interior του Etty William