21 Μαρ 2011

Οι πρώτες ολοκληρωμένες οδηγίες της Ευρ. νομοθεσίας κατά των διακρίσεων

Παρουσιάζεται σήμερα το πρώτο ολοκληρωμένο εγχειρίδιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας κατά των διακρίσεων

Το πρώτο ολοκληρωμένο εγχειρίδιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας κατά των διακρίσεων παρουσιάζεται σήμερα, 21 Μαρτίου, - Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων - στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Εγχειρίδιο για την ευρωπαϊκή νομοθεσία κατά των διακρίσεων, το οποίο εκδίδεται από κοινού από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αποτελεί τον πρώτο ολοκληρωμένο οδηγό της ευρωπαϊκής νομοθεσίας κατά των διακρίσεων. Βασίζεται στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περιλαμβάνει: το πλαίσιο και το ιστορικό της ευρωπαϊκής νομοθεσίας κατά των διακρίσεων (μεταξύ άλλων τις Συνθήκες του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα), τις κατηγορίες και τα κριτήρια δικαιολόγησης διακρίσεων, το πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας (μεταξύ άλλων σε ποιαν παρέχεται προστασία) και τα προστατευόμενα χαρακτηριστικά, όπως το φύλο, η αναπηρία, η ηλικία, η φυλή και η εθνικότητα.

Αποδέκτες του εγχειριδίου είναι νομικές, π.χ. δικαστίνες, εισαγγελείς, δικηγορίνες, αστυνομικίνες και φορείς που συμμετέχουν στην παροχή νομικών συμβουλών, όπως εθνικοί οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φορείς ισότητας και κέντρα νομικών συμβουλών.

Το εγχειρίδιο είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο (βλ. www.fra.europa.eu) και συνοδεύεται από CD-Rom το οποίο περιέχει τη σχετική νομοθεσία, εξειδικευμένη βιβλιογραφία, περιπτωσιολογικές μελέτες και περιλήψεις νομολογίας.
Κυκλοφορεί ήδη στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Σύντομα θα υπάρχουν διαθέσιμες οι εκδόσεις στα βουλγαρικά, τα τσεχικά, τα ουγγρικά, τα ιταλικά, τα ρουμανικά, τα ισπανικά και τα ελληνικά, ενώ υπάρχει η πρόθεση να κυκλοφορήσει σε όλες σχεδόν τις γλώσσες της ΕΕ καθώς και στα κροατικά.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Jean-Paul Costa, κατά τη σημερινή παρουσίαση του νέου εγχειριδίου στο πλαίσιο ενός σεμιναρίου για δικαστίνες και άλλους νομικές που πραγματοποιείται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε: "Το εγχειρίδιο θα δώσει τη δυνατότητα στα θύματα διακρίσεων να έχουν καλύτερη πρόσβαση στη δικαιοσύνη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παρουσιάζει ένα πολύπλοκο σύστημα κανόνων με απλό και ολοκληρωμένο τρόπο. Το επιτυχημένο αυτό έργο, αποτέλεσμα κοινών προσπαθειών, παρουσιάζεται την κατάλληλη στιγμή καθώς βρισκόμαστε στη φάση της προετοιμασίας για την προσχώρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων".

Ο διευθυντής του FRA Morten Kjaerum δηλώνει: Το εν λόγω εγχειρίδιο είναι ένα πρακτικό εργαλείο που έχει ως στόχο να βοηθήσει τις ανθρώπους να επιλύουν τις διαφορές τις σε εθνικό επίπεδο, καθώς σε αυτό το επίπεδο εφαρμόζεται τελικά η σχετική νομοθεσία. Η επίλυση των διαφορών στο επίπεδο αυτό είναι λιγότερο δαπανηρή, λιγότερο χρονοβόρα και λιγότερο οδυνηρή".

Το σημερινό σεμινάριο στο Δικαστήριο καλύπτει δύο θεματικές ενότητες: τα επιτεύγματα και τις προκλήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας κατά των διακρίσεων, και την εφαρμογή των ευρωπαϊκών αρχών κατά των διακρίσεων σε εθνικό επίπεδο. Το εναρκτήριο σεμινάριο θα βιντεοσκοπηθεί ζωντανά στο: www.fra.europa.eu, http://www.echr.coe.int/echr/fr/header/the+court/events+at+the+court/other+events

Το παρόν δελτίο Τύπου εκπονήθηκε από τη Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τον FRA. Δεν είναι δεσμευτικό για το Δικαστήριο.


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ιδρύθηκε το 1959 στο Στρασβούργο από τις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης με σκοπό την αντιμετώπιση των παραβιάσεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του 1950. Αποφάσεις, νομολογία και άλλες πληροφορίες σχετικά με το Δικαστήριο υπάρχουν στον δικτυακό τόπο του.

Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) έχει ως αποστολή να παρέχει τεκμηριωμένες συμβουλές στα θεσμικά όργανα, φορείς, υπηρεσίες και οργανισμούς της Κοινότητας και των χωρών μελών της. Τα στοιχεία που συλλέγει ο Οργανισμός πληροφορούν τις υπεύθυνες για τη χάραξη ευρωπαϊκής και εθνικής πολιτικής και προσιορίζουν το πλαίσιο για το διάλογο σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. www.fra.europa.eu

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το δικαστικό όργανο της ΕΕ, το οποίο ιδρύθηκε δυνάμει των Συνθηκών της ΕΕ. Ένα από τα καθήκοντά του είναι να παρέχει στα εθνικά δικαστήρια την ορθή ερμηνεία της νομοθεσίας της ΕΕ. www.curia.europa.eu


Την είδηδη την βρήκαμε στις 21.3.11 στην http://fra.europa.eu/fraWebsite/research/publications/publications_per_year/pub_handbook_caselaw_en.htm