12 Μαρ 2011

Βία κατά των γυναικών στην Τουρκία

Τουρκικός Τύπος – Επισκόπηση – Εσωτερικές Εξελίξεις - Επικαιρότητα και οι "νύφες-κορίτσια"

"Ο δείκτης δημοκρατίας στην Τουρκία κινείται συνεχώς την περιοχή του 0. Ένας χλωμός ήλιος προβάλλει πού και πού το πρόσωπό του και πάνω που λέμε, να, θα λιώσουν τα χιόνια, η Βασίλισσα του Χιονιού του παραμυθιού του Άντερσεν επιστρέφει, μας δίνει δύο παγωμένα φιλιά, που ούτε σκοτώνουν την ελπίδα της δημοκρατίας, ούτε της επιτρέπουν να ανθίσει, αφήνοντάς μας να πορευόμαστε μέσα σε μια "βιώσιμη αθλιότητα" εις αναζήτηση της ουτοπίας της "δημοκρατικής Τουρκίας"…" γράφει η Σεζίν Ονέϊ στο άρθρο της με τίτλο "Εποχή πνευματικών παγετώνων" (Ταράφ, 10/3), εκφράζοντας την ανησυχία της για την πορεία εκδημοκρατισμού της Τουρκίας.

[...] Για τις νύφες-παιδιά

Σε όλα αυτά, ήρθε, στις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, να προστεθεί άλλη μια "αποκάλυψη" –φρικιαστική. Οι "νύφες-κορίτσια". Ήτοι, τα κορίτσια κάτω των 16 ετών που είναι "σύζυγοι" και ενδεχομένως μητέρες και ο αριθμός τις φτάνει σήμερα στην Τουρκία τα πέντε εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες (5.500.000).

Το γεγονός ότι κορίτσια σε παιδική ακόμα ηλικία, δίνονται από τις οικογένειές τις σε γάμο –για λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς κλπ- στις κλειστές κοινωνίες των χωριών της Ανατολής, είναι γενικώς γνωστό στην Τουρκία. Πριν από τρία χρόνια, η εφημερίδα "Χουριέτ" είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ στο οποίο ο αριθμός των κοριτσιών αυτών υπολογιζόταν σε 3.000.000. Όμως, πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Πληθυσμιακών Μελετών του Πανεπιστημίου Χατζέτεπε της Άγκυρας αποκάλυψε ότι ο αριθμός τις, στην πραγματικότητα ξεπερνάει τα πέντε εκατομμύρια. Το νούμερο αυτό δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη (8/3) από την πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών «Μαγικό Σκουπόξυλο» (Uçan Süpürge), Χαλιμέ Γκιουνέρ, σε πάνελ που οργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Σκοπός του εν λόγω πάνελ ήταν να ανακοινωθεί το Ερευνητικό Πρόγραμμα για τις "νύφες-παιδιά" που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης (Κέντρο Μελέτης για τα Προβλήματα Γυναικών, που επικεφαλής του είναι η καθηγήτρια Φατμαγκιούλ Μπερκτάϊ) σε 54 (από τους 81) νομούς της Τουρκίας και τα αποτελέσματά του μαζί με ένα σχετικό ντοκιμαντέρ αναμένεται να ανακοινωθούν τον Οκτώβριο του 2011.

Μερικοί άλλοι αριθμοί για τη βία που υφίστανται οι γυναίκες στην Τουρκία από τους συζύγους ή και τις οικογένειές τις είναι ότι 27 γυναίκες δολοφονήθηκαν τους δύο πρώτους μήνες του 2011 από τους νυν ή πρώην συζύγους τους και δύο κορίτσια -16 και 19 ετών- έπεσαν θύματα αδελφοκτονίας για "λόγους τιμής". Στην οκταετία 2002-2010 δολοφονήθηκαν συνολικά 4.280 γυναίκες κι αυτό σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία –της Αστυνομίας και της Στατιστικής Υπηρεσίας- που κατά γενική ομολογία δεν θεωρούνται ασφαλή. "Ποια γυναίκα στα χώματα αυτά νοιάζεται για την Ημέρα της Γυναίκας; Για την κοινωνία μας η σημερινή ημέρα δεν είναι μέρα για γιορτές αλλά ημέρα πένθους! Η βία και οι διακρίσεις που επιβάλουμε στις γυναίκες μας είναι το πρώτο πράγμα για το οποίο πρέπει να ντρεπόμαστε ως λαός" έγραφε στις 9 Μαρτίου ο Σεμίχ Ιντίζ στη "Μιλλιέτ" για να συμβάλλει λες στην απαισιοδοξία των "πνευματικών παγετώνων" της Σεζίν Ονέϊ.


Την είδηση την βρήκαμε στις 11.3.11 στις εφημερίδες: Milliyet, Cumhuriyet, Radikal, Taraf, Zaman, Yeni Çağ σε μετάφραση της Νίκης Σ.