11 Μαρ 2011

Η Βουλή θα υπερασπιστεί την DOMA

Η Βουλή των Ην. Πολιτειών θα υπερασπιστεί το Νόμο Υπεράσπσισης του Γάμου- DOMA, η οποία απαγορεύει την ομοσπονδιακή αναγνώριση του γάμου των λεσβιών.

Σήμερα, μια πενταμελής επιτροπή που διορίζεται από τον εκπρόσωπο της Βουλής John Boehner ψήφισε 3-2, οι κομματικές γραμμές να υπερασπιστούν τον νόμο. Η ολομέλεια ελέγχεται από το Ρεπομπλικανικό κόμμα.

Τον περασμένο μήνα, ο Γενικός Εισαγγελέας Eric Holder ανακοίνωσε πως η διοίκηση Ομπάμα δεν θα υπερασπιστεί πλέον την DOMA στο δικαστήριο με την αιτιολογία ότι παραβιάζει την ισότητα των δικαιωμάτων.

Ο κ. Boehner δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα: «Η συνταγματικότητα του νόμου αυτού πρέπει να καθορίζεται από τα δικαστήρια - όχι από τον πρόεδρο μονομερώς.

"Αυτή η ενέργεια της Βουλής, θα εξασφαλίσει πως το θέμα προχωρά κατά τρόπο σύμφωνο με το Σύνταγμά μας".

Ο Joe Solmonese, πρόεδρος της εκστρατείας Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είπε: "Προφανώς, τα πλάνα δράσης του Ρεπομπλικανικού κόμματος» είναι ένα πλήρες πρόγραμμα απασχόλησης για τις δεξιές δικηγορίνες για την υπεράσπιση των διακρίσεων.
"Με τη σημερινή ψηφοφορία, ο εκπρόσωπος Boehner έχει καταστήσει σαφές ότι η χαλκευμένη αντζέντα κατά της Ισότητας βοηθά της οικογένειες των Ην. Πολιτειών σε δύσκολες οικονομικές περιόδους, συμπεριλαμβανομένων των ζευγαριών που αγαπιούνται και τέλεσαν νόμιμους γάμους στις Πολιτείες τους".

Η απόφαση του προέδρου να μην υπερασπιστεί την DOMA είναι αποτέλεσμα των δύο υποθέσεων που ασκήθηκαν κατά της κυβέρνησης των Ην. Πολιτειών.

Οι υποθέσεις κατατέθηκαν στο Κονέκτικατ και στη Νέα Υόρκη από λεσβιακά ζευγάρια, υποστηρίχθηκαν από Lgbtiq ομάδες και μαζί υποστήριξαν ότι ο νόμος ήταν αντισυνταγματικός. Οι ενάγουσες ήταν πέντε λεσβιακά νυμφευμένα ζευγάρια και οι χήρες στερήθηκαν όλα τα ομοσπονδιακά δικαιώματα και την προστασία επειδή είναι νυμφευμένες με άτομα του ιδίου φύλου.

Η διοίκηση δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη από τον κ. Ομπάμα τον ίδιο, γιατί πιστεύει πως ο νόμος είναι αντισυνταγματικός. Ωστόσο, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι η αλλαγή του δεν αντανακλά τη θέση του προέδρου στο γάμο των λεσβιών.
Ο πρόεδρος εξακολουθεί να είναι «μάχεται» με τις προσωπικές του απόψεις επί του θέματος, εντούτοις, έχει περιγράψει με συνέπεια τη DOMA ως «περιττή» και «άδικη».


Την είδηση την βρήκαμε στις 10.3.11 και την μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2011/03/10/us-house-will-defend-gay-marriage-ban/

Η φωτογραφία είναι το έργο Diana and Callisto- Άρτεμις και Καλλιστώ του Fransois Bucher