17 Μαρ 2011

Η κατάργηση της DOMA

Το κύμα επίδρασης κατάργησης της DOMA

Πώς απόφαση του Ομπάμα θα μπορούσε να επηρεάσει το δίκαιο του γάμου, το οικογενειακό δίκαιο, το εκπαιδευτικό και το εργατικό δίκαιο.

Στις 4 Μάρτη, ο Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, John Boehner, ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει μια νομική συμβουλευτική ομάδα που θα της επιτρέψει η Βουλή των Αντιπροσώπων να υπερασπιστεί την DOMA (νόμο Υπεράσπισης του Γάμου) στο δικαστήριο. Αυτή την εβδομάδα, αυτή η ομάδα ψήφισε υπέρ της πρότασης Boehner. Η κίνηση αυτή ήταν η άμεση απάντηση στην απόφαση της διοίκησης Ομπάμα τον Φεβρουάριο να σταματήσει την υπεράσπιση του Άρθρου 3 της DOMA. "Αυτή η δράση από τη Βουλή θα διασφαλίσει πως το θέμα προχωρά κατά τρόπο σύμφωνο με το σύνταγμά μας", δήλωσε ο Boehner. Αλλά, αν θέλει πραγματικά να καταπολεμήσει την απόφαση Ομπάμα, ο Boehner κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να επικεντρωθεί σε άλλα παρά στη DOMA.

Η διοίκηση έχει πει ότι θα υποστηρίξει ότι όλοι οι νόμοι που εισάγουν διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, -συμπεριλαμβάνει αλλά δεν περιορίζεται στη DOMA- απαιτούν "αυξημένη επιτήρηση"(*Α), ενός ανώτερου δικαστηρίου να επανεξετάσει τους ισχύοντες νόμους που κατατάσσουν-ταξινομούν τα πρόσωπα με απαγορευμένους τρόπους (για παράδειγμα, τη φυλή ή το φύλο). Ιστορικά, τα ομοσπονδιακά δικαστήρια έχουν πλήρη σεβασμό προς τα νομοθετικά σώματα στα θέματα του νόμου του σεξουαλικού προσανατολισμού, που εφαρμόζουν μόνον σε «λογική βάση» την αναθεώρηση των συνταγματικών διατάξεων που προσφεύγουν στα δικαστήρια. Η ορθολογική βάση υποχρεώνει το δικαστήριο να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα ενός νόμου, και τα δικαστήρια αποφαίνονται πως το κριτήριο αυτό μπορεί να γίνει δεκτό σε ένα σύνταγμα για λόγους που το νομοθετικό σώμα δεν είχε ποτέ ως στόχο.

Το επιχείρημα της κυβέρνσης Ομπάμα για περίπτωση αυξημένης επιτήρησης επικρατήσει στα ομοσπονδιακά δικαστήρια-ίσως, τελικά, ακόμη και στο Ανώτατο Δικαστήριο, να αναστρέψει αυτό το τεκμήριο ορθολογικής-βάσης. «Όταν το δικαστήριο θεωρεί ότι ένας νόμος είναι αντισυνταγματικός και πρέπει να αντιμετωπίζεται με καχυποψία, και τοποθετήσει την επιβάρυνση στην κυβέρνηση ώστε τουλάχιστον να δείξει πως οι πραγματικοί λόγοι για τις διακρίσεις που ένας νόμος επισύρει ήταν ουσιαστικά η προώθηση ένος σημαντικού στόχου της κυβέρνησης, είναι δύσκολο για τα δικαστήρια να υποστηρίξουν το νόμο”, λέει ο Jon Davidson, νομικός διευθυντής της Lambda Legal.

Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει δραστικά μια σειρά θεμάτων διακρίσεων των λεσβιακών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων του γάμου, της παιδοθεσίας, των θετών γονέων, της δημόσιας εκπαίδευσης και του χώρου εργασίας. Η απόφαση για τη DOMA, με άλλα λόγια, θα μπορούσε να επηρεάσει κάθε πτυχή της νομοθεσίας των δικαιωμάτων των λεσβιών - που ακυρώνει ακόμη και μερικά από τα πιο έκδηλα συντάγματα σχετικά με τα βιβλία.

Γάμος. Στο δίκαιο του γάμου, η αυξημένη επιτήρηση-έλεγχος θα μπορούσε να παρέχει τα αναγκαία εφόδια για να νικήσει έναν αριθμό των "μίνι-DOMA" που έχουν γραφτεί στις νομοθεσίες ή τα συντάγματα των 40 Πολιτειών. Για παράδειγμα, στην υπόθεση της Perry κατά Σβαρτσενέγκερ- κατά την οποία το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνια ακύρωσε την Πρόταση 8, μια εθνική πρωτοβουλία ψηφοφορίας για την τροποποίηση του Συντάγματος της Καλιφόρνια την οποία ακύρωσε εκ των προτέρων στο Ανώτατο Δικαστήριο της California επιτρέποντας στα λεσβιακά ζευγάρια να νυμφευθούν, οι ενάγουσες ζήτησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο να επανεξετάσει την απόφασή του για προσωρινή παρεμπόδιση της αποφάσεως, επικαλούμενες τη θέση της κυβέρνησης Ομπάμα για αυξημένη επιτήρηση-έλεγχο ως βάση που θα επιτρέψει μια δικαστική απόφαση από κατώτερο δικαστήριο. (Οι ιδιώτισες-ες υπερασπίστριες της Prop 8 αντιτάχθηκαν στο αίτημα αυτό, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο έχει ακόμη αποφανθεί επ 'αυτού).

Γονείς και οικογένεια. Η αυξημένη επιτήρηση-έλεγχος θα μπορούσε να επηρεάσει επίσης θέματα του οικογενειακού δικαίου, όπως η παιδοθεσία και η επιμέλεια. Τρεις Πολιτείες -Μίτσιγκαν, Μισισιπή, και Γιούτα- απαγορεύουν την παιδοθεσία σε λεσβιακά ζευγάρια, είτε με ρητή αναφορά αποκλεισμού από τη διαδικασία ή αποκλείονται μόνο πρόσωπα που συζούν εκτός γάμου (οι Πολιτείες που χρησιμοποιούν την τελευταία αυτή μέθοδο δεν επιτρέπουν σε λεσβιακά ζευγάρια να νυμφευθούν) .

Ενώ οι Πολιτείες δεν απαγορεύουν ρητώς στα οικογενειακά δικαστήρια τη χορήγηση επιμέλειας και επισκέψεων στις λεσβίες γονείς, τα δικαστήρια σε υποθέσεις επιμέλειας θεώρησαν την σεξουαλικότητα μιας γονέα ως βάση για την άρνηση της επιμέλειας ή περιορισμού των επισκέψεων, κάτι που η αυξημένη επιτήρηση-έλεγχος θα απέτρεπε πιθανώς.

Τέλος, σε έξι από τις επτά Πολιτείες, τα λεσβιακά ζευγάρια απαγορεύεται να συνάψουν γάμο. Η αυξημένη επιτήρηση-έλεγχος θα μπορούσε να βοηθήσει την νομική προσφυγή και, ενδεχομένως, να ανατρέψει τους νόμους αυτούς.

Εκπαίδευση. Η αυξημένη επιτήρηση-έλεγχος θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στον τομέα του δικαίου της εκπαίδευσης, καθιστώντας ευκολότερη την δικαστική προσφυγή των συνταγμάτων που απαιτούν τα σχολεία να διδάσκουν ότι η λεσβιοσύνη είναι επικίνδυνη, απαράδεκτη ή και παράνομη. Στην Αριζόνα, για παράδειγμα, το νομοθετικό σώμα έχει απαγορεύσει κάθε κύκλο σπουδών που "προβάλει το λεσβιακό τρόπο ζωής", "απεικονίζει την λεσβιοσύνη ως ένα θετικό εναλλακτικό τρόπο ζωής" ή "δείχνει ότι ορισμένες μέθοδοι του σεξ είναι ασφαλείς μέθοδοι του λεσβιακού σεξ. "Η Νότια Καρολίνα απαιτεί από το σχολείο στο πρόγραμμά του για την υγεία-παιδεία να αποκλείει οποιαδήποτε αναφορά της λεσβιοσύνης, παρά μόνο στο πλαίσιο των οδηγιών που αφορούν τα Σεξουαλικά Μεταδισόμενα Νοσήματα. Το Τέξας, η Αλαμπάμα, και το Μισισιπή εντέλουν τα δημόσια εκπαιδευτικά προγράμματα να διδάσκουν ότι η λεσβιακή συμπεριφορά είναι παράνομη, αν και αυτό είναι αναληθές: Το Ανώτατο Δικαστήριο του Τέξας ακύρωσε το νόμο κατά της λεσβιοσύνης και, κατ' επέκταση, όλους τους υπόλοιπους αντιλεσβιακούς νόμους, στην υπόθεση Lawrence κατά Τέξας 2003.

Πέρα από την εκπαιδευτική πολιτική, όπως εμφανίζεται στα βιβλία, τα δημόσια σχολεία έχουν μηνυθεί πως αγνοούν την αντιλεσβιακή βία και τη παρενόχληση, που απαγορεύει στις φοιτήτριες τη διαμόρφωση συμμαχιών μεταξύ Lgbtiq και ετερό, και αρνούνται στις Lgbtiq σπουδάστριες την ευκαιρία να φέρουν την συντρόφισά τις σε μια γιορτή ή στον επετειακό χορό. Παρά το γεγονός ότι οι περιπτώσεις αυτές αφορούν συνήθως την Πρώτη Τροποποίηση (*Β) αξιώσεις ή διακανονισμό εκτός δικαστηρίου, η αυξημένη επιτήρηση-έλεγχος θα παρέχει επιπλέον νομική ισχύ εναντίον σχολείων που ακυρώνουν επετειακές γιορτές ή χορούς για να αποφευχθεί η δυνατότητα των λεσβιακών ζευγαριών να παρευρεθούν σε αυτές, που τιμωρεί τις μαθήτριες που μιλούν για την λεσβιοσύνη στα σχολεία, ή εκφοβίζει τις μαθήτριες που φορούν ρούχα που δηλώνουν υποστήριξη για τα δικαιώματα των λεσβιών.

Διακρίσεις στο χώρο εργασίας. Η θέση της διοίκησης του Ομπάμα για τα δικαιώματα των λεσβιών, θα καταστήσει επίσης ευκολότερο για τις ενάγουσες να ασκήσουν αγωγή με επιτυχία στις κυβερνήσεις σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικό επίπεδο, η οποία τις εμπνέει ή αναχαιτίζει την προβολή λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού. Ενώ ορισμένες χώρες μέλη ήδη έχουν εκ του νόμου προστασία φραγής της ιδιωτικής και της δημόσιας εργοδοσίας από το να εμπλακεί σε διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, περισσότερες από τις μισές δεν το κάνουν. Η δήλωση της κυβέρνησης σχετικά με την αυξημένη επιτήρηση-έλεγχο θα μπορούσε έτσι να είναι σημαντική σε υποθέσεις όπως της Collins κατά Brewer, μιας επιτυχούς νομικής προσφυγής που άσκησε η Lambda ενάντια σε έναν νόμο της Αριζόνα 2009 για εξάλειψη της οικογενειακής κάλυψης υγείας για τις συντρόφισες συμφώνου συμβίωσης (σε μια Πολιτεία όπου οι λεσβίες δεν μπορούν να νυμφευθούν). Οι ενάγουσες, οι οποίες τώρα αγωνίζονται για να αποκρούσουν μια έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο Ninth Circuit, επικαλέστηκαν την πρόσφατη αλλαγή θέσης της διοίκησης του Ομπάμα ως μια επιπλέον βάση για να επιβεβαιώσουν την προηγούμενη απόφαση.


Την είδηση την βρήκαμε στις 12.3.11 και την από την The New Republic γραμμένη από τον Joseph Landau, πρώην βοηθό διαχείρησης της New Republic και νυν αναπληρωτή καθηγητή στη Νομική Σχολή Fordham, στην http://www.tnr.com/article/politics/85085/obama-doma-gay-marriage-law?page=0%2C0

*Α Αυστηρή επιτήρηση- έλεγχος είναι τα πιο αυστηρά πρότυπα του δικαστικού ελέγχου που χρησιμοποιείται από τα δικαστήρια των Ην. Πολιτειών όταν αναθεωρούν-επανεξετάζουν έναν ομοσπονδιακό νόμο. Μαζί με τα χαμηλότερα πρότυπα-κριτήρια της επανεξέτασης της ορθολογικής βάση και απαιτούν ενδιάμεσο έλεγχο, αυστηρή επιτήρηση-έλεγχος είναι μέρος μιας ιεραρχίας προτύπων-κριτηρίων που εγκρίνονται από τα δικαστήρια σε βάρος δηλούμενου συμφέροντος της κυβέρνησης στο πλαίσιο ενός συνταγματικού δικαιώματος ή αρχής που έρχεται σε σύγκρουση με τον τρόπο με τον οποίο το συμφέρον συνεχίζεται έπεται. Αυστηρή επιτήρηση-έλεγχος εφαρμόζεται βάση των συνταγματικών συγκρούσεων σε ένα θέμα ανεξάρτητα από το αν ένας νόμος ή μια ενέργεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των Ην. Πολιτειών, της Πολιτειακής κυβέρνησης, ή ένός τοπικού δήμου εμπλέκεται στο θέμα.


*Β Πρώτη Τροπολογία - μια τροπολογία του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία εξασφαλίζει το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, περιλαμβάνει την ελευθερία του συνέρχεσθαι, του Τύπου, του λόγου και της θρησκείας

Η φωτογραφία είναι το έργο Do be quiet! του Victor Adam