21 Μαρ 2011

Ευρ. Κοινοβούλιο για την κατάσταση των Lbtq γυναικών

Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίο: Η κατάσταση των λεσβιών, αμφισεξουαλικών και τρανς γυναικών αξίζει ιδιαίτερης προσοχής

Μόλις εγκρίθηκε η έκθεση 2010 για την ισότητα των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε ότι η κατάσταση των λεσβιών, αμφισεξουαλικών και τρανς γυναικών, αξίζει ιδιαίτερης προσοχής.
Η έκθεση εξετάζει τα ζητήματα της ισότητας των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη χρονιά 2010. Δύο σημεία (αρχικά είχε διατυπωθεί από την Ομάδα των Πρασίνων - EFA) λαμβάνει ιδιαίτερη γνώση της κατάστασης στο θέμα του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας του κοινωνικού φύλου.

Με το κείμενο αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο "καλεί τις χώρες μέλη και την Επιτροπή να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις ευάλωτες ομάδες γυναικών: λεσβίες, αμφισεξουαλικές, τρανς, ανάπηρες, ηλικιωμένες, μετανάστριες, και των μειονοτικών γυναικών και των γυναικών που έχουν μικρή ή καθόλου κατάρτιση και είναι υπεύθυνες για εξαρτώμενα άτομα, όλες αυτές είναι συγκεκριμένες ομάδες που έχουν ανάγκη μέτρων προσαρμοσμένων στην κατάστασή τις".

Επίσης, το Κοινοβούλιο "σημειώνει ότι οι τρανς παραμένουν ιδιαίτερα περιθωριοποιημένες και θύματα της ομάδας που αντιμετωπίζει ένα υψηλό βαθμό στιγματισμού, αποκλεισμού και βίας, όπως αναφέρθηκε από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων". Το Κοινοβούλιο συνεχίζει να “ενθαρρύνει έντονα την Επιτροπή και τις χώρες μέλη να ακολουθήσουν τις συστάσεις του Οργανισμού για ισχυρότερη και σαφέστερη προστασία έναντι των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας κοινωνικού φύλου".

Σε ένα άλλο ψήφισμα που μόλις εκδόθηκε σχετικά με τη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε τις χώρες μέλη να “λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα, σε σχέση με την πρόσβαση σε τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART), για την εξάλειψη των διακρίσεων εις βάρος των γυναικών λόγω της οικογενειακής κατάστασης, του σεξουαλικού προσανατολισμού ή την εθνική ή πολιτισμική προέλευση”.


Την είδηση την βρήκαμε στις 8.3.11 και την μεταφράσαμε από Eu.Intergroup Lgbtiq στην http://www.lgbt-ep.eu/parliamentary-work/european-parliament-situation-of-lesbian-bisexual-and-transgender-women-deserves-specific-attention/


Η φωτογραφία είναι το έργο An Eclogue του Kenyan Cox 1856-1919