13 Μαρ 2011

Νέα αναβολή για την δολοφονία της λεσβίας Zoliswa Nkonyana

Κέιπ Τάουν, η υπόθεση δολοφονίας μιας λεσβίας αναβλήθηκε - και πάλι

Μετά από πέντε χρονιές αναβολών, η δίκη των εννέα ανδρών που κατηγορούνται για τη δολοφονία της λεσβίας Zoliswa Nkonyana αναβλήθηκε και πάλι.

Η 19 χρονη Nkonyana, μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στο Κέιπ Τάουν, μετά την άρνηση της να χρησιμοποιήσει ανδρική τουαλέτα. Δολοφονήθηκε εξαιτίας της σεξουαλικότητάς της.

Οι εννέα κατηγορούμενοι, οι οποίοι ισχυρίζονται πως δεν είναι ένοχοι, ανέβαλαν τη δίκη τους πάνω από 30 φορές, μετά το θάνατο της λεσβίας θύματος τον Φεβρουάριο 2006.

Η τελευταία δίκη είχε προγραμματιστεί να αρχίσει στις 7 Μαρτίου, αλλά έκανε λανθασμένο ξεκίνημα, όταν ένας από τους κατηογορούμενους, ο Zolile Kobese, απέρριψε μια δήλωση που φέρεται να έκανε και να υπέγραψε το Φεβρουάριο 2006.

Ο δικαστής Raadiyah Wathen ανέβαλε την υπόθεση για σήμερα, ενώ έρευνες διενεργήθηκαν σε δείγματα χειρογράφου του Kobese.

Μετά την αναβολή, οι ακτιβίστριες άρχισαν να διαμαρτύρονται έξω από Περιφερειακό Δικαστήριο Khayelitsha. Η ακτιβίστρια Mary-Jane Matsolo της Εκστρατείας Treatment Action -TAC φώναξε: "Δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένη. Είναι μεγάλη αδικία".

Η εκπροσώπισα της TAC, δήλωσε: «Ως κοινότητα θα πρέπει να δυναμικές όσον αφορά τη διασφάλιση πως αυτού του είδους η παρωδία θεωρείται ως εντελώς απαράδεκτη, κάτι που, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, δεν πρόκειται να ανεχθούμε.

"Η Zoliswa ήταν υπερήφανη και ανοικτή ως μέλος της λεσβιακής κοινότητας. [αυτή] ήταν το θύμα ενός φόνου [...] δεν υπάρχει άλλος λόγος (για την δολοφονία της), εκτός από ότι ήταν λεσβία".


Την είδηση την βρήκαμε στις 10.3.11 και την μεταφράσαμε από την Diva magazine στην http://www.divamag.co.uk/diva/update.asp#8120