29 Απρ 2011

Καταφύγιο κακοποιημένων γυναικών τηλ: 2310- 551-041

Καταφύγιο για κακοποιημένες γυναίκες

Ενα καταφύγιο προστασίας και υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών έχει δημιουργήσει εδώ και τρεις μήνες μία ομάδα εθελοντριών της Θεσσαλονίκης. Νομικοί, γιατρίνες και ψυχολόγοι παρέχουν καθημερινά τις υπηρεσίες τις στα γραφεία του κέντρου, επί της Εγνατία 38, στοχεύοντας στην άμεση καταπολέμηση κάθε μορφής κακοποίησης.

"Την επόμενη σχεδόν ημέρα της καταχώρησης του τηλεφώνου του καταφυγίου στις πληροφορίες τηλεφωνικού καταλόγου δεχτήκαμε τις πρώτες κλήσεις από γυναίκες που ζητούσαν τη βοήθειά μας. Μέχρι στιγμής έχουν απευθυνθεί σε εμάς 27 θύματα κακοποίησης. Αυτό δείχνει την έκταση του προβλήματος αλλά και την ανυπαρξία δομών στήριξης για τις γυναίκες θύματα, οι οποίες βιώνουν έναν καθημερινό εφιάλτη", εξηγεί στην «Α» ο πρόεδρος του Κέντρου Στήριξης Κακοποιημένων Γυναικών, Γιώργος Τοπουζίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλειοψηφία των γυναικών που απευθύνθηκαν στο κέντρο είναι μεταξύ 25-37 ετών, προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, και είχαν πέσει θύματα κακοποίησης από το σύζυγο ή το σύντροφό τις. "Οπως μας είπαν, αρχικά δίσταζαν να ζητήσουν βοήθεια, γιατί φοβόντουσαν τι θα τις συνέβαινε την επόμενη ημέρα. Ακόμη, όμως, κι όταν βρήκαν το κουράγιο και πήραν την απόφαση να μιλήσουν, δεν έβρισκαν κάποια δομή που να μπορεί να τις στηρίξει", συμπληρώνει.

Στις δομές του κέντρου, ωστόσο, κατάφεραν να βρουν κάθε είδους βοήθεια, και μάλιστα, το 15% των γυναικών κατέθεσε μήνυση εναντίον των συντρόφων τις, καταφέρνοντας έτσι να βάλουν τέλος στον εφιάλτη της κακοποίησης.

Εθελόντριες επιστημόνισες

Ο πυρήνας των εθελοντριών του κέντρου αποτελείται από πέντε δικηγορίνες, πέντε ψυχολόγους, δύο κοινωνικές λειτουργούς και τέσσερις γιατρίνες διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ στο έργο τις συνδράμουν με τις δωρεές τους περισσότερα από 55 μέλη.

"Οι εθελόντριές μας παραμένουν στο πλευρό των γυναικών μέχρι να καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τις. Παράλληλα, σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε μία εκστρατεία ενημέρωσης, με στόχο να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία και να συμβάλουμε αποτελεσματικά στη μείωση των φαινομένων κακοποίησης, τα οποία παρατηρούνται πλέον ολοένα και συχνότερα", αναφέρει ο κ. Τοπουζίδης.

Η ενημέρωση των πολιτισών για τη λειτουργία του κέντρου αποτελεί βασικό εργαλείο, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι γυναίκες θύματα κακοποίησης ή το περιβάλλον που θέλει να τις βοηθήσει δε γνωρίζει πού να απευθυνθεί.

Επιπλέον, το Κέντρο Στήριξης Κακοποιημένων Γυναικών έχει δημιουργήσει ειδική μονάδα τράπεζας αίματος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, από όπου θα παρέχεται αίμα σε κάθε κακοποιημένη γυναίκα που έχει ανάγκη, ανεξάρτητα από το νοσοκομείο στο οποίο θα νοσηλεύεται. "Απώτερος στόχος μας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου Κέντρου Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών στη Θεσσαλονίκη, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών θυμάτων δεν έχει ένα μέρος να μείνει κι έτσι διστάζει να καταγγείλει την κακοποίηση", καταλήγει ο πρόεδρος του κέντρου.

Το κέντρο λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και τα Σάββατα από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι Τηλ. επικοινωνίας: 2310- 551-041.


Την είδηση την βρήκαμε στις 29.4.11 στην εφημερίδα Αγγελειοφόρος γραμμένη από την Λαμπρινή Παπαδοπούλου στην http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=90603