2 Απρ 2011

Αυθεντικότερες παρουσιάσεις των λεσβιών στις ταινίες

Οι ταινίες χρειάζεται να δείξουν ένα καλύτερο προφίλ για τις λεσβίες και τις αμφισεξουαλικές, λέει το αγγλικό Συμβούλιο Ταινιών

Μια σημαντική νέα μελέτη για τις ταινίες αποκάλυψε ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού της Αγγλίας θεωρεί ότι χρειάζονται μεγαλύτερες προσπάθειες για να δημιουργηθεί μια αυθεντική εικόνα των διαφορετικών ακροατηρίων-κοινού της χώρας - μεταξύ των οποίων οι λεσβίες και οι αμφισεξουαλικές.

Η ανεξάρτητη μελέτη που εκπονήθηκε από τον παγκόσμιο οργανισμό έρευνας, Harris Interactive, εξ ονόματος του αγγλικού Συμβουλίου Ταινιών, ρώτησε 4.315 πολίτισες για τις απόψεις τις σχετικά με την απεικόνιση των διαφορετικών ομάδων στις ταινίες, εστιάζοντας ειδικά σε εκείνες (τις ομάδες) που συμμετάσχουν σε μια ταινία.

Ένα μεγάλο ποσοστό των λεσβιών και αμφισεξουαλικών ερωτηθησών (70%) πιστεύουν ότι μια ταινία παρουσιάζει τα αρνητικά, εστιάζοντας σε αυτές που έχουν προβλήματα και όχι σε αυτές που είναι όπως οι καθημερινές άνθρωποι. Περίπου τέσσερις στις πέντε λεσβίες αμφισεξουαλικές του κοινού επίσης έχουν την αίσθηση ότι οι λεσβιακοί και αμφισεξουαλικοί χαρακτήρες στις ταινίες πολύ συχνά έχουν το σεξουαλικό προσανατολισμό ως κύριο γνώρισμα, ή πως οι λεσβιακοί αμφισεξουαλικοί χαρακτήρες πολύ συχνά παρουσιάζονται ως ένα στρατόπεδο (σεξουαλικού προσανατολισμού - το 80% LB πληθυσμού κατά του 63% του γενικού πληθυσμού, Παρουσιάζονται ως στρατόπεδο - το 79 LB% πληθυσμού, έναντι του 57% του γενικού πληθυσμού).

Πάνω από τρεις στις πέντε (64%), επίσης, πιστεύουν ότι οι λεσβίες στις ταινίες πολύ συχνά παρουσιάζονται ως ανδρική σεξουαλική φαντασιώση και όχι ως πραγματικές άνθρωποι.

Αυτά τα αποτελέσματα είναι ακόμα πιο σημαντικά αν συγκριθούν με το πόσο ισχυρά νοιώθει ο γενικός πληθυσμός πως ο ρόλος μιας ταινίας μπορεί να αλλάξει μια συμπεριφορά. Σχεδόν 7 στις 10 ανθρώπους (69%) πιστεύουν ότι μια ταινία έχει τη δύναμη να πει ιστορίες που εκπαιδεύουν τις ανθρώπους για τα πραγματικά γεγονότα της ζωής, αποδεικνύοντας ότι μια ταινία δεν περιορίζεται στο μας διασκεδάσει και να περάσει η ώρα, αλλά είναι ένα σημαντικό μέσο για να μας βοηθήσει να αλλάξουμε βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις και στερεότυπα στην κοινωνία.

Ενώ τα πράγματα έχουν βελτιωθεί κατά την τελευταία δεκαετία με το 71% του κοινού να υποστηρίζει ότι οι ταινίες έχουν γίνει πιο αυθεντικές στις παρουσιάσεις τις, των διαφορετικών ομάδων την τελευταία δεκαετία, ένα τεράστιο 90% της λεσβιακής και αμφισεξουαλικής κοινότητας πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά.

Ένα ενδιαφέρον εύρημα από τη μελέτη τονίζει επίσης ότι υπάρχει μεγάλη εμπορική ευκαιρία για κέρδη εάν οι διάφορες ομάδες εκπροσωπούνται πιο αυθεντικά στις ταινίες - 51% του λεσβιακού και αμφισεξουαλικού ακροατηρίου-κοινού λέει ότι θα παρακολουθήσει περισσότερες ταινίες, εάν αυτό συμβεί.

Η Mary Fitzpatrick, επικεφαλής της Διαφορετικότητας του αγγλικού Συμβουλίου Ταινιών και βασική χορηγός της έρευνας, δήλωσε: "Μια ταινία παραμένει ένα από τα δημοφιλέστερα χόμπι για τις ανθρώπους στην Αγγλία και η έρευνα υπογραμμίζει πως συχνά παραβλέπονται οι απόψεις, οι γνώμες και οι ανάγκες των διαφορετικών ομάδων που αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του κοινού της βιομηχανίας κινηματογράφου. Μια ταινία έχει την ικανότητα να αλλάξει τη συμπεριφορά και την γνώμη, γι 'αυτό εμείς όλες της κινηματογραφικής βιομηχανίας έχουμε την ευθύνη να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα αγνοηθούν αυτά τα ευρήματα.

«Τα ευρήματα μιλούν από μόνα τους και αποδεικνύουν ότι υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για τον κλάδο να παρουσιάσει με μεγαλύτερη ακρίβεια αυτές τις ομάδες στο χώρο του κινηματογράφου. Η έρευνα αυτή θα αποτελέσει σημαντικό μέρος της κληρονομιάς του αγγλικού Συμβουλίου Ταινιών και θα βοηθήσει να γίνει μια ισχυρή και δυναμική αλλαγή στον τρόπο στο οποίο οι διαφορετικές ομάδες παρουσιάζονται ώστε οι ταινίες να προχωρήσουν μπροστά".

Ο Andrew Pierce, δημοσιογράφος της εφημερίδας Daily Mail η οποία υποστήριξε την έρευνα, είπε: "Αυτή η έρευνα δείχνει ακριβώς πόσο ισχυρά μια ταινία μπορεί να αλλάξει τις απόψεις των ανθρώπων στην κοινωνία. Και είναι εξίσου ισχυρό το πώς είναι σαφές ότι οι ρόλοι ταινιών για τις λεσβίες, αμφισεξουαλικές συμβάλλουν στη διαιώνιση στερεοτύπων.

"Είναι σημαντικό πως τα ευρήματα αυτά θα έχουν την προσοχή που τους αξίζει και πως μεταβολές θα τεθούν σε εφαρμογή για να εξασφαλιστεί ότι θα περιλαμβάνουν διαφορετικές ομάδες στο χώρο του κινηματογράφου, η οποία (εφαρμογή) θα συμβάλει στην υπέρβαση της ξεπερασμένης και λανθασμένης στάσης απέναντι στις λεσβίες και τις αμφισεξουαλικές".


Την είδηση την βρήκαμε στις 29.3.11 και την μεταφράσαμε από την Diva magazine
στην http://www.divamag.co.uk/diva/update.asp#8204