13 Απρ 2011

Λεσβοφοβία και ρατσισμός

Λεσβοφοβία και ρατσισμός "χειροτερεύουν σε χαοτικά περιβάλλοντα »
Οι άνθρωποι είναι πιο ρατσιστίστριες και λεσβοφοβικές όταν το περιβάλλον τις είναι χαοτικό, σύμφωνα με νέα έρευνα στην Ολλανδία.

Οι επιστημόνισες δοκίμασαν 40 άτομα στο σιδηροδρομικό σταθμό της Ουτρέχτης κατά τη διάρκεια της απεργίας καθαριστριών που είχαν αφήσει το σταθμό βρώμικο και σπαρμένο με περιττώματα. Επέστρεψαν να επαναλάβουν το πείραμα αφότου η απεργία τελείωσε και ο σταθμός ήταν καθαρός. Ο Δρ Diederik Stapel και ο Δρ Siegwart Lindenberg, κοινωνικοί επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Tilburg στην Ολλανδία, ζήτησε από τις συμμετέχουσες να σχολιάσουν τις κοινωνικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Μουσουλμανίδων, των Lgbtiq και των Ολλανδέζων. Οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος, ενώ ο σταθμός ήταν βρώμικος ήταν πιθανότερο να συμφωνήσουν τόσο με θετικά όσο και με αρνητικά στερεότυπα. Η μικρής κλίμακας πείραμα εξέτασε επίσης τις υποσυνήδητες απαντήσεις στη φυλή. Όλα τα άτομα ήταν λευκές, αλλά όταν τις ζητήθηκε να λάβουν μια θέση σε μια σειρά από καρέκλες, μία καρέκλα στο τέλος ήταν κατειλημμένη από ένα μαύρο ή λευκή Ολλανδέζα. Στο βρώμικο σταθμό, οι άνθρωποι κατά μέσο όρο μακριά από τον μαύρο από ότι στην λευκή, ενώ στο καθαρό σταθμό δεν υπήρχε στατιστική διαφορά.

Ο Δρ Stapel και ο Δρ Lindenberg λένε πως στερεότυπα μπορεί να είναι «ένας τρόπος να αντιμετωπίσει το χάος, μια διανοητική συσκευή καθαρισμού». «Το μήνυμα είναι σαφές," είπε ο Δρ Stapel. «Σημάδια διαταραχής δεν θα αυξήσουν απλώς την αντικοινωνική συμπεριφορά, αλλά θα οδηγήσουν σε στερεότυπα και διακρίσεις."Οι ερευνήτριες λένε επιπτώσεις της εργασίας δεν είναι ακόμη σαφείς για χρήση στη δημόσια πολιτική. «Μια ερώτηση που θα πρέπει να απαντήσουμε είναι πόσο καιρό αυτά τα είδη των επιπτώσεων διαρκούν", είπε ο Δρ Stapel. "Υπάρχει πιθανότητα οι άνθρωποι μπορεί να προσαρμοστούν γρήγορα στη διαταραχή, έτσι θα ήμουν πολύ προσεκτικός στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι που ζουν σε βρώμικα και διαταραγμένες-αναταραγμένες περιοχές είναι πιο προκατηλημένοι εξ' αιτίας αυτών". Και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι που ζουν σε διαρκή αναταραχή την συνηθίζουν και δεν θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα που βρήκαμε. Η αναταραχή – διαταραχή στον καθορισμό μας είναι κάτι που είναι απροσδόκητο".

Το να είσαι θύμα της διάκρισης μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην υγεία και στην ποιότητα ζωής. Ωστόσο, το να είσαι θύμα διακρίσεων εξαρτάται από φαινομενικά ασήμαντα θέματα, όπως τα σκουπίδια στους δρόμους; Στην παρούσα μελέτη, δείξαμε, σε δύο υπαίθρια πειράματα, πως τα διαταραγμένα πλαίσια (όπως τα σκουπίδια ή ένα σπασμένο πεζοδρόμιο και ένα εγκαταλελειμμένο ποδηλάτο) προωθούν πράγματι τα στερεότυπα και τις διακρίσεις σε πραγματικές καταστάσεις της ζωής και, σε τρία εργαστηριακά πειράματα, ότι είναι μία αυξημένη ανάγκη που διαμεσολαβεί για τη δομή των επιπτώσεων αυτών (αριθμός θεμάτων: από 40 έως 70 ανά πείραμα). Τα ευρήματα αυτά προωθούν κατά πολύ τις γνώσεις μας για τις επιπτώσεις του φυσικού περιβάλλοντος για τα στερεότυπα και τις διακρίσεις και έχουν σαφείς πολιτικές επιπτώσεις: Διαγνώστε τη περιβαλλοντική διαταραχή νωρίς και επεμβείτε άμεσα.

Η μελέτη, «Αντιμέτωπες με το χάος: Πώς τα Διαταραγμένα Πλαίσια Προωθούν τα στερεότυπα και τις διακρίσεις», δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.


Την είδηση την βρήκαμε στις 8.4.11 και την μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2011/04/08/racism-and-homophobia-worse-in-chaotic-environments/