7 Απρ 2011

Τρανς σκελετός ανακαλύφθηκε στην Τσεχία

Βρέθηκε η πρώτη τρανς ή άνθρωπος των σπηλαίων

Η αρχαιολόγος που ανακάλυψε τον 5000 χρόνων σκελετό πιστεύει πως μπορεί να είναι η παλαιότερη γνωστή τρανς άνθρωπος των σπηλαίων.

Ο ανδρικός σκελετός - που χρονολογείται μεταξύ του 2900-2500 προ κοινής χρονολόγησης - ανακαλύφθηκε θαμμένος σε μια όδό που συνήθως προορίζονταν μόνο για τον ενταφιασμό γυναικών του πολιτισμού Corded Ware στην Εποχή του Χαλκού.

Ο σκελετός βρέθηκε σε ένα προάστιο της Πράγας στην Τσεχία με το κεφάλι του να κοιτά προς την ανατολή και περιβάλλεται από ντόπιες κανάτες και δοχεία, τελετουργικά που ως τώρα παρατηρήθηκαν μόνο σε τάφους γυναικών.

"Από την ιστορία και την εθνολογία, γνωρίζουμε πως οι άνθρωποι αυτής της περιόδου έπαιρναν τις νεκρικές ιεροτελεστίες πολύ σοβαρά γι 'αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο η εν λόγω θέση να ήταν ένα λάθος", είπε η επικεφαλής αρχαιολόγος Kamila Remisova Vesinova.

"Πολύ πιο πιθανό είναι πως ήταν άνθρωπος με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, τρανς", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον πολιτισμό Corded Ware ο οποίος ξεκίνησε στα τέλη της Λίθινης Εποχής και κορυφώθηκε με την Εποχή του Χαλκού, οι γυναίκες παραδοσιακά θάβονταν με το σώμα γερμένο στην αριστερή πλευρά τις και τα κεφάλια τις να κοιτούν προς την ανατολή και οι άνδρες θάβονταν με το σώμα γερμένο στη δεξιά πλευρά τους κα με τα κεφάλια τους να κοιτούν προς τη δύση. Και τα δύο φύλα θάφονταν σε σκυφτή στάση.

Οι γυναίκες θάβονταν με περιδέραια κατασκευασμένα από δόντια, με κατοικίδια ζώα, με σκουλαρίκια από χαλκό, καθώς και κανάτες και ένα δοχείο ωοειδούς σχήματος που τοποθετούταν κοντά στα πόδια.

Οι άνδρες θάβονταν μαζί με όπλα, μαχαίρια και σφυριά μίας χρήσης καθώς και πολλές μερίδες τροφίμων και ποτών για να τους συνοδεύουν στην άλλη πλευρά.

"Αυτό που βλέπουμε εδώ δεν ανήκει στα παραδοσιακά πολιτισμικά πρότυπα των Corded Ware. Στο τάφο της οδού Terronska στην Πράγα το σώμα είναι θαμμένο με την αριστερή πλευρά και το κεφάλι να κοιτάζει προς τη Δύση. Ένα ωοειδές δοχείο, ένα σχήμα που συνδέεται με γυναικείες ταφές βρέθηκε επίσης στα πόδια του σκελετού. Κανένα από τα αντικείμενα που συνήθως συνοδεύουν ανδρικές ταφές (όπως όπλα, τσεκούρια μάχης από πέτρα και μαχαίρια από πυριτόλιθο) δεν βρέθηκαν στον τάφο.

"Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μία από τις προηγούμενες περιπτώσεις τάφων που θα μπορούσε να περιγραφεί ως "τρανς" ή "τάφος του τρίτου φύλου" είπε στην εφημερίδα "Czech Republic", η αρχαιολόγος Katerina Semradova σε μια συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 5 Μάρτη.

Είπε ότι οι αρχαιολόγες είχαν ανακαλύψει μια παλαιότερη περίπτωση (σκελετού) που χρονολογείται από τη Μεσολιθική περίοδο κατά την οποία μια γυναίκα πολεμίστρια ετάφη με ανδρικά ταφικά αντικείμενα.

Πρόσθεσε πως οι Σαμάνες της Σιβηρίας, ή των Ύστερων Χρόνων Γιατρίνες Μάγισσες, θάβονταν επίσης κατ' αυτό τον τρόπο, αλλά με πλουσιότερα ταφικά αξεσουάρ κατάλληλα για την διακεκριμένη θέση που κατείχαν στην κοινωνία.

"Αλλά το ότι αυτή η μετέπειτα ανακάλυψη (σκελετού) δεν ήταν μια από αυτές τις περιπτώσεις, μας οδηγεί να θεωρήσουμε πρόκειτε μάλλον για ένα σκελετό τρανς", είπε η κα. Semeradova.

Ο πολιτισμός Corded Ware (σχοίνινων υλικών) που πήρε το όνομά του από τη συχνή χρήση των διακοσμητικών σχοινιών σε κανάτες και δοχεία που βρέθηκαν και καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής, της Βόρειας και της Κεντρικής Ευρώπης.

Είναι επίσης γνωστός ως πολιτισμός των Μονών-Τάφων και των Πολεμικών Τσεκουριών, όνομα που οφείλεται στις χωριστές ταφές και τη συνήθεια των Mena να τοποθετούν στους τάφους πέτρινα τσεκούρια.


Την είδηση την βρήκαμε στις 6.4.11 και την μεταφράσαμε από την εφημερίδα Telegraph στην http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/8433527/First-homosexual-caveman-found.html