19 Απρ 2011

Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία προσπάθησε να «θεραπεύσει» λεσβίες

Η Royal Air Force προσπάθησε να «θεραπεύσει» λεσβίες, αποκαλύπτουν τα στοιχεία των εγγράφων

Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία Γυναικών θεώρησε τις λεσβίες εργαζόμενες ως ψυχικά ασθενείς και προσπάθησε να τις «θεραπεύσει» με ψυχολογική θεραπεία, έχουν αποκαλύψει πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα.

Στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία Γυναικών (WRAF) οι ηγέτιδες κλήθηκαν να σκεφτούν διπλά για τις εργαζόμενες με "ανδρικά χαρακτηριστικά" και ενημερώθηκαν για να “παρακολουθούν” τις γυναίκες που προσλάμβαναν οι οποίες αθλούνταν. Οι διοικήτριες κλήθηκαν να κατασκοπεύσουν εκείνες για τις οποίες υπήρχαν υπόνοιες πως είναι λεσβίες και κατάλογοι παρατηρήσεων καταρτίστηκαν μέχρι τη δεκαετία του 1990, ανέφερε η Daily Mail.

Τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν έρθει στο φως αφότου τα Εθνικά Αρχεία Εγγράφων που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1950 - όταν η λεσβιοσύνη ήταν παράνομη – τελείωσε η περίοδος της μυστικότητα τους.

Τα έγγραφα – ήταν καταχωρημένα σε ένα ανεπίσημο αρχείο με τον τίτλο "Διεστραμένες" που ήταν κακογραμμένος στο εξώφυλλο - περιελάμβανε έγγραφα από το 1950 με τον τίτλο «ένα ιδιαίτερο πρόβλημα», ο οποίος περιγράφει τις ανησυχίες για τις εργαζόμενες λεσβίες. Οι λεσβίες είχαν θεωρηθεί ως απειλή που θα "διαφθείρουν" άλλες γυναίκες και είχαν περιγραφεί ως “διεστραμμένη πρακτική".

Όπως αναφέρθηκε από την εφημερίδα Daily Mail, τα έγγραφα αναφέρουν: "Καμιά δεν μπορεί πραγματικά να βοηθήσει άλλη γυναίκα να αποστασιοποιηθεί από τους κινδύνους της λεσβιοσύνης εκτός και αν η ίδια πιστεύει ότι είναι ηθικά λάθος και έχει μια σαφή ιδέα γιατί.

"Για τις ατυχής λεσβίες που πάσχουν από την βαθύτερη ανωμαλία, η ψυχολογική θεραπεία είναι πολύ συχνά χρήσιμη. Θυμηθείτε όμως ότι το μόνο που μπορεί να είναι χρήσιμο, είναι εάν η ασθενής έχει επαρκείς γνώσεις για να θέλει να θεραπευτεί.

"Για τις ευτυχώς σπάνιες περιπτώσεις διεστραμμένης πρακτικής ή της αποπειραθείσας δωροδοκίας άλλων γυναικών με τη συζήτηση ή με το παράδειγμα, η απαλλαγή από την υπηρεσία θα είναι το μόνο μάθημα".

Το έγγραφο κατέληγε ως εξής: "Είναι αναμφίβολα καλύτερα οι γυναίκες αυτού του τύπου να μην προσληφθούν στην υπηρεσία".

Ένα έγγραφο του 1967 περιγράφει τις διαδικασίες για εκείνες που υποψιάζονταν πως είναι λεσβίες που είχαν έδρα στο εξωτερικό για να επαναπατριστούν και να υποβληθούν σε ιατρική θεραπεία ή να απομακρυνθούν αμέσως.

Άλλα έγγραφα αποκαλύπτουν τις γυναίκες που μοιράστηκαν ένα κρεβάτι που δεν τις υποψιάστηκαν αμέσως ως λεσβίες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ήταν ένας συνήθης τρόπος για να ζεσταθούν, αλλά τις ζήτησαν "να σταματήσουν αμέσως" αυτή την πρακτική.

Μια υπάλληλος της WRAF το 1960 περιέγραψε την τακτική σοκ που χρησιμοποιούταν στην αντιμετώπιση της υποψίας για λεσβίες. Είπε στη Daily Mail: "Η αστυνομία έφτασε αιφνιδιαστικά και επέταξε δωμάτια από τα οποία κατασκόπευε τις ύποπτες. Λίγες γνώριζαν τι συνέβαινε και αν ρωτούσαν, τις είπαν πως κάτι κακό είχε διευθετηθεί".

Η απαγόρευση να υπηρετούν οι λεσβίες στις ένοπλες δυνάμεις τερματίστηκε το 2000, ενώ η λεσβιοσύνη δεν είχε νομιμοποιηθεί στην Αγγλία και την Ουαλία μέχρι το 1967. Τα έγγραφα αποκαλύπτουν πως 13 λεσβίες απολύθηκαν από την WRAF λόγω λεσβιοσύνης το 1955 και 60 απολύθηκαν το 1970.


Την είδηση την βρήκαμε στις 18.4.11 και την μεταφράσαμε από την Diva magazine στην http://www.divamag.co.uk/diva/update.asp#8274