22 Απρ 2011

Υεμένη: Χιλιάδες γυναίκες έλαβαν μέρος χθες στις διαδηλώσεις

Υεμένη : Χιλιάδες γυναίκες έλαβαν μέρος χθες στις διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Σάλεχ

Χιλιάδες γυναίκες έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Σαναά και σε άλλες πόλεις της Υεμένης το Σάββατο, εξοργισμένες από τις δηλώσεις του προέδρου ’λι Αμπντάλα Σάλεχ σύμφωνα με τον οποίο η συμμετοχή των γυναικών μαζί με τους άνδρες στις κινητοποιήσεις με κεντρικό αίτημα την ανατροπή του εναντιώνεται στο Ισλάμ.

Οι γυναίκες -πολλές ντυμένες με μαύρα φορέματα και τα πρόσωπα καλυμμένα εντελώς - αντέτειναν ότι η συμμετοχή τις στις διαδηλώσεις δεν παραβιάζει τα κελεύσματα της θρησκείας και αξίωσαν από το Σάλεχ να παραιτηθεί όπως κάνουν εδώ και σχεδόν τρεις μήνες.

"Φαίνεται ότι ο πρόεδρος Σάλεχ απέτυχε σε όλες τις προσπάθειές του να πείσει τις φύλαρχους και τις επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας να χτυπήσουν όσες ζητούν να αποχωρήσει κι έτσι επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τη θρησκεία, ειδικά αφού είδε ότι χιλιάδες γυναίκες έλαβαν μέρος στις κινητοποιήσεις", δήλωσε η Σαμία αλ Αγμπάρι, ηγετικό στέλεχος του κινήματος κατά του προέδρου.

Ο Σάλεχ, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι θα ξεσπάσει εμφύλιος κι η Υεμένη θα διαλυθεί εάν αναγκαστεί να φύγει χωρίς να έχει φροντίσει να υπάρξει εύτακτη μεταβίβαση της εξουσίας, κάλεσε την αντιπολίτευση να επανεξετάσει τη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της πολιτικής κρίσης. Ωστόσο, επιτέθηκε στην ηγεσία της, χαρακτηρίζοντας τα στελέχη της ψεύτες και κακοποιούς κι επιχειρώντας να απευθυνθεί στις θρησκευτικές ευαισθησίες των πιστών στη συντηρητική ισλαμική χώρα επικρίνοντας την ανάμιξη γυναικών και ανδρών που δε σχετίζονται συγγενικά στις διαδηλώσεις στη Σαναά.

Περίπου 5.000 γυναίκες αντέδρασαν διαδηλώνοντας εναντίον του στην πρωτεύουσα χθες, ενώ ανάλογος αριθμός καταγράφηκε στη βιομηχανική πόλη Τάιζ, νότια της πρωτεύουσας. "Ω νεολαία, η τιμή των γυναικών δυσφημείται", φώναζαν ορισμένες από τις γυναίκες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, σε μια αναφορά στις δηλώσεις του Σάλεχ. Μερικές γυναίκες πήραν μαζί τους τις κόρες τις. Μια από αυτές είχε βαφτεί με τα χρώματα της σημαίας της Υεμένης σε σχήμα καρδιάς στο μάγουλό της και είχε γράψει τη λέξη "Φύγε" στο μέτωπο.

"Αν ο Σάλεχ είχε διαβάσει το Κοράνι δε θα έκανε τέτοιες κατηγορίες", είπε μια διαδηλώτρια, που είπε πως ονομάζεται Μάγδα. "Ζητάμε να δικαστεί σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο".

Πάνω από 116 διαδηλώτριες έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και ανάμεσα σε αντιτιθέμενες στον πρόεδρο Σάλεχ και τις υποστηρίκτριές του. Δυτικές αναλύτριες εκφράζουν φόβους ότι η σύγκρουση ενδέχεται να κλιμακωθεί στη χώρα των 23 εκατ. ανθρώπων όπου σχεδόν όλες οι πολίτισες διαθέτουν όπλα.

Στη ’ντεν, ένας ένοπλος σκότωσε ένα στρατιώτη, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Ένας αξιωματούχος επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στην αλ Κάιντα. Αργά την Παρασκευή στην επαρχία Αμράν, ένοπλοι επιτέθηκαν σε φυλακή, σκότωσαν τρεις δεσμοφύλακες κι απελευθέρωσαν 20 θανατοποινίτισες, σύμφωνα με έναν τοπικό αξιωματούχο. Ο ίδιος είπε ότι οι αρχές συνέλαβαν τους 19 από τις δραπέτες, εξαιρουμένου ενός ισλαμιστή που είχε καταδικαστεί για την δολοφονία ενός μέλους της ευάριθμης εβραϊκής μειονότητας στη χώρα το 2008.

Στο μεταξύ ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση Σαρκοζί είναι "εξαιρετικά ανήσυχη" για τη συνεχιζόμενη βία στην Υεμένη και στη Συρία, αλλά τόνισε ότι η πολιτική του Παρισιού στην Μέση Ανατολή "δεν έχει στόχο να προωθήσει αλλαγή καθεστώτων" στην περιοχή.


Την είδηση την βρήκαμε στις 17.4.11 από την εφημερίδα Ναυτεμπορική στην http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1957767

Συνήθως μετά από κάθε επανάσταση ή κρίση ζητούν από τις γυναίκες να ξαναμπούν στο σπίτι, το γεγονός πως τα πρόσωπά τις παρέμειναν καλυμένα δείχνει το πόσο δρόμο πρέπει να διανύσει η ισότητα στη Συρία.