26 Απρ 2011

Η πρώτη επίσημη Ημέρα Υπερηφάνειας στην Ρωσία

Το δημαρχείο της Μόσχας επιτρέπει για πρώτη φορά, να παραγματοποιηθεί η Ημέρα Υπερηφάνειας Pride

Ο δήμαρχος της Μόσχας επέτρεψε για πρώτη φορά να πραγματοποιηθεί η Ημέρα Υπερηφάνειας στη ρωσική πρωτεύουσα, δήλωσε, την Τρίτη 26 του Απριλίου, ο Alexeyev, πρόεδρος Lgbtiq MKO. Μέχρι στιγμής, οι ρωσικές αρχές αρνήθηκαν τα συλλαλητήρια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Lgbtiq.

Η εκδήλωση, στην οποία μόνο ως 500 άτομα μπορούν να συμμετάσχουν, θα γίνει στις 28 Μαΐου στην πλατεία Bolotnaïa στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας, αλλά μακριά από τις κύριες περιοχές της πόλης, σύμφωνα με τον Alexeyev. «Καλούμε τη Ρωσία να είναι πιο ανεκτική απέναντι στις Lgbtiq, θα μιλήσουμε για τη συμβολή των μελών της κοινότητας μας στο πολιτισμό», δήλωσε ο Alexeyev.

Η ομοερωτικότητα δεν είναι πλέον ένα έγκλημα που τιμωρείται από το νόμο στη Ρωσία από το 1993, αλλά η λεσβοφοβία εξακολουθεί να είναι παρούσα στην πλειοψηφία της κοινωνίας.
Η ρωσική πρωτεύουσα δεν είναι η μόνη που επέτρεψε να γίνει η Ημέρα Υπερηφάνειας. Ο δήμαρχος της Αγίας Πετρούπολης, δήλωσε την Τρίτη, επέτρεψε επίσης τη συγκέντρωση Lgbtiq ακτιβιστριών την 1η Μαΐου.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ
Από την πρώτη διαμαρτυρία τις το 2006, οι Lgbtiq ακτιβίστριες δεν είχαν αποκτήσει το δικαίωμα να διαδηλώνουν, και όλες οι προσπάθειες τις στη συγκέντρωση έχουν γίνει ανεπίσημα χωρίς να ενημερωθεί η αστυνομία, υπό την ηγεσία του πρώην Δημάρχου της Μόσχας Iouri Loujkov, που έκανε λεσβοφοβικά σχόλια.

Η τελευταία προσπάθεια για Ημέρα Υπερηφάνειας στη Μόσχα είχε ως αποτέλεσμα σοβαρή βία εναντίον των διαδηλωτριών. Τελευταίο παράδειγμα, τον Ιούνιο του 2008, όταν η Lgbtiq παρέλαση έγινε στόχος προσβολών και δέχτηκαν ξυλοδαρμό οι διαδηλώτριες μελών της άκρας δεξιάς και ορθοδόξων.

Η στάση των ρωσικών αρχών έχει ήδη δεχτεί πολλές παρατηρήσεις. Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) επικύρωσε την απόφαση του Οκτωβρίου στην οποία αναφέρεται ότι η απαγόρευση αυτών των διαδηλώσεων αποτελεί διάκριση και παραβίαση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι.


Την είδηση την βρήκαμε στις 26.4.11 και την μεταφράσαμε από την Le Monde και την AFP στην http://www.lemonde.fr/international/article/2011/04/26/la-mairie-de-moscou-autorise-pour-la-premiere-fois-la-tenue-d-une-gay-pride_1512928_3210.html