29 Απρ 2011

Αναχρονισμοί της Πρωτομαγιάς

Αναχρονισμοί της Πρωτομαγιάς

* Την εργατική Πρωτομαγιά τη θεωρούν «δική τους» τα αριστερά κόμματα, με πρώτο το ΚΚΕ, όσο και τα συνδικάτα. Ιστορικά πράγματι η εργατική Πρωτομαγιά ανήκει στη σοσιαλιστική παράδοση και στην ιστορία του συνδικαλισμού. Πρωτομαγιά κατά τον θρύλο «σηκώθηκε» για πρώτη φορά τέλη του 19ου αιώνα στο Σικάγο η κόκκινη σημαία, άσπρο πουκάμισο βαμμένο στο αίμα σκοτωμένου εργάτη. Πρωτομαγιά κατά την Ιστορία έγιναν αγώνες εργατριών για το εργασιακό 8ωρο, το δικαίωμα στην αργία της Κυριακής, την απαγόρευση εργασίας των ανηλίκων.

* Σήμερα όμως έχει περάσει πολύ νερό κάτω από το γεφύρι της Ιστορίας. Τα σύμβολα απαιτούν επικαιροποίηση και δεν αρκεί η εκμετάλλευσή τους για να δικαιώσει τα τεράστια κενά στόχων και οραμάτων. Σήμερα ο συνδικαλισμός πάσχει από ένα είδος μετάλλαξης, καθώς διαχειρίζεται οικονομικά συμφέροντα διάφορων κλάδων, οι ηγεσίες είναι μοιρασμένες σε διάφορα κόμματα, και ιδίως αποτελέσματα από συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις θετικά για την κοινωνία θα βρει καμιά αν ψάξει μόνο πολλές δεκαετίες στο παρελθόν.

* Σήμερα τα αριστερά κόμματα, με πρώτο το ΚΚΕ, βουλιάζουν σε ένα μείγμα αναρχικής λογικής αντικρατισμού με ακροδεξιόστροφο λαϊκισμό και το τραγικότερο χωρίς πρόταση για τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. Η απουσία πρότασης οδηγεί σε πολλών ειδών ψεύδη. Τα πιο πολλά τα λέει το ΚΚΕ που δεν διστάζει στο φετινό μήνυμα της Πρωτομαγιάς να καλεί σε αγώνα για τον «σοσιαλισμό». Αναγνωρίζει ότι ψεύδεται καθώς απαντάει στο αυτόματο ερώτημα της κατάρρευσης του σοσιαλισμού ότι ξέρει, «έχει», λέει, «διδαχθεί, έχει βγάλει συμπεράσματα από τις κατακτήσεις και τα λάθη του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε στην Ευρώπη».

* Στον αγώνα για τον «σοσιαλισμό» καλεί την «εργατική τάξη», «τις αυτοαπασχολούμενες επαγγελματίες» και «τη φτωχή αγροτιά». Αδιανόητο αμάλγαμα σαν βάρκα ιδεών που κλυδωνίζεται. Ο σοσιαλισμός κρατικοποίησε τα μέσα παραγωγής και κατέρρευσε οικονομικά.

Ποιες «κατακτήσεις του σοσιαλισμού» υπόσχεται, διάβολε, στις «αυτοαπασχολούμενες επαγγελματίες»; Ο σοσιαλισμός έχτισε κοινωνίες αυταρχισμού, αστυνομοκρατίας και ακραίας κατάχρησης εξουσίας. Ποια «λάθη» έχει «διδαχτεί» το ΚΚΕ και ξέρει, λέει, πού να οδηγήσει την «εργατική τάξη» και ποια εργατική τάξη στην Ελλάδα σήμερα;


Την είδηση την βρήκαμε στις 29.4.11 στην εφημερίδα τα Νέα γραμμένη από την Άννα Φραγουδάκη http://www.tanea.gr/default.asp?pid=30&ct=19&artid=4628808