6 Απρ 2011

Ευρ. Κοινοβούλιο προστασία λεσβιών αιτουσών άσυλο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί την ειδική προστασία των Lgbtiq αιτουσών άσυλο

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν σήμερα τον εκσυγχρονισμό του πανευρωπαϊκού συστήματος για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου.

Μεταξύ των μέτρων που εγκρίθηκαν σήμερα είναι, η συμπερίληψη των αιτουσών άσυλο με αναπηρία που διώκονται λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας του κοινωνικού φύλου τις.

Στην έκθεση που συνέταξε η Γαλλίδα κεντροαριστερή ευρωβουλευτίνα Sylvie Guillaume (Σοσιαλιστικό και Δημοκρατικό κόμμα), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μια σειρά τροπολογιών ώστε να εξασφαλιστεί ότι στις λεσβίες, αμφισεξουαλικές, γκέι ή τρανς που ζητούν άσυλο στην ΕΕ, θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν την παροχή συμβουλών από ειδικές για τις υπηρεσίες, προσωπικό ασύλου λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας κοινωνικού φύλου, προστασία της ιδιωτικής ζωής των διεκδικητριών (άσυλο), εγγύηση ότι η κλινική εξέταση θα σέβεται πλήρως την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ακεραιότητα, για παράδειγμα σε υποθέσεις που αφορούν ανηλίκες ή τρανς και τη διασφάλιση πως οι αιτήσεις από τις λεσβίες αιτούσες άσυλο δεν θα καταργούνται «ταχύρυθμα» για να τις επαναφέρουν στη χώρα καταγωγής τις.

Η Sirpa Pietikäinen, μέλος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Αντιπροεδρίνα της διακομματικής ομάδας για Lgbtiq, σχολίασε: "Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη που η κεντροδεξιές συναδέλφίσες μου συμφώνησαν στην ανάγκη ιδιαίτερης προστασίας, ανεξάρτητα από τη γενική θέση τις για το άσυλο. Οι Lbtiq που εγκαταλείπουν χώρες όπως η Ουγκάντα​​, η Ονδούρα, το Ιράκ, και η Ινδονησία πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης προστασίας λαμβάνοντας υπόψη την πολιτιστική ευαισθησία. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την πλήρη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο ασύλου".

Ο Rui Tavares ευρωβουλευτής, Συντονιστής Πολιτικών Ελευθεριών της αριστερής πολιτικής ομάδας GUE - NGL και Αντιπρόεδρος της Προεδρίας της Διακομματικής Ομάδας για τις Lbtiq, πρόσθεσε: "Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δείχνει ότι οι διατάξεις παροχής ασύλου χρειάζονται ανανέωση για να αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα: 76 χώρες ποινικοποιούν τις λεσβιακές πράξεις, και 7 προβλέπουν θανατική ποινή (ίσως και 8 σύντομα με την Ουγκάντα​​). Λυπάμαι που άλλες προοδευτικές διατάξεις δεν πέρασαν, αλλά το σημερινό κείμενο θα φέρει τελικά μεγαλύτερη δικαιοσύνη για τις Lbtiq αιτούσες άσυλο".

Το κείμενο που εγκρίθηκε σήμερα είναι η επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε πρώτη ανάγνωση. Οι διατάξεις ασύλου θα τροποποιηθούν ουσιαστικά μόλις οι κυβερνήσεις της ΕΕ εξετάσουν το κείμενο και συμφωνήσουν με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Την είδηση την βρήκαμε στις 6.4.11 και την μεταφράσαμε την Europian Parliament Intergroup on Lgbtiq στην http://www.lgbt-ep.eu/press-releases/european-parliament-calls-for-special-protection-of-lgbt-asylum-seekers/