20 Απρ 2011

Το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε την υποβοηθούμενη γονιμοποίηση στις λεσβίες Christina και Daniela Bauer

Το Ανώτατο Δικαστήριο ζητεί το Συνταγματικό Δικαστήριο να απορίψει την απαγόρευση της ιατρικώς υποβοηθούμενης γονιμοποιήσης στα ζευγάρια λεσβιών

Νομική επιτροπή LAMBDA (RKL): "μαγευτική και πρωτοποριακή απόφαση"
Με την εισαγωγή του συμφώνου συμβίωσης από την 1η Ιανουαρίου 2010 η Αυστρία απαγόρευσε ρητά την ιατρικώς υποβοηθούμενη γονιμοποίηση για τα λεσβιακά ζευγάρια. Το ανώτατο αυστριακό δικαστήριο ζητεί πλέον από το Συνταγματικό Δικαστήριο να απορρίψει την απαγόρευση ως αντισυνταγματική. Η νομική επιτροπή LAMBDA (RKL), της πολιτικής οργάνωσης της Αυστρίας για τα Lbtiq δικαιώματα, είναι ικανοποιημένη.

Η Christina Bauer, αυστριακή πολίτισα, και η Daniela Bauer, μια Γερμανίδα πολίτισα, το 2008 σύναψαν σύμφωνο συμβίωσης στη Γερμανία και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην πόλη Wels στην Άνω Αυστρία. Η Christina θέλει να κάνει ένα παιδί με ιατρικώς υποβοηθούμενη γονιμοποίηση και η Daniela συμφωνεί. Και οι δύο είναι πολύ ανυπόμονες να ζήσουν μια ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή με το παιδί της Christina.

Αλλά με την εισαγωγή του συμφώνου συμβίωσης την 1η Ιανουαρίου, 2010 στην Αυστρία απαγορεύτηκε
ρητά η ιατρικώς υποβοηθούμενη γονιμοποίηση για τα λεσβιακά ζευγάρια. Με ποινή: έως και 36.000 ευρώ, - ή μέχρι και 2 εβδομάδες φυλάκισης. Η απαγόρευση αυτή απαγορεύει στις λεσβίες την ιατρικώς υποβοηθούμενη γονιμοποίηση στηριζόμενη και μόνο στη βάση ότι ζουν με μια γυναίκα, αντί ενός άνδρα. Έτσι, αυτές νομικά αποκλείονται από κάθε αναπαραγωγικό δικαίωμα, δεδομένου ότι εύλογα δεν αναμένεται από μια λεσβία να συμμετάσχει σε σεξουαλική επαφή με έναν άνδρα, επειδή έρχεται σε αντίθεση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό της και ως ζευγάρι, έρχεται σε αντίθεση με την υπόσχεσή τις για πίστη.

Η Daniela και η Christina Bauer για το 2010 ζήτησαν από το Επαρχιακό Δικαστήριο της Wels να καταγραφεί η συγκατάθεση της Daniela για την ιατρικώς υποβοηθούμενη γονιμοποίηση (που είναι, μια από τις προϋποθέσεις για τη νόμιμη ιατρικώς υποβοηθούμενη γονιμοποίηση) σύμφωνα με το δίκαιο της Αυστρίας. Το Επαρχιακό Δικαστήριο αρνήθηκε το Μάρτη του 2010 και το Περιφερειακό Δικαστήριο της Wels, σε έφεση, επιβεβαίωσε την πρωτόδικη άρνηση τον Ιούνιο του 2010. Το εφετείο δεν διέβλεψε ούτε παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ούτε παραβίαση της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δεν υπάρχει καμία τέτοια απαγόρευση στη Γερμανία).

Το Ανώτατο Δικαστήριο διαφωνεί και στην σημερινή απόφασή του που ισχύει και για το Συνταγματικό Δικαστήριο ζητά να διαγράψει, ως αντισυνταγματική, από τον νόμο της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (άρθρο 2 παράγρ. 1) τη φράση "πρόσωπα του αντιθέτου φύλου" (OGH 22.03.2011, 3 Ob 147 / 10d).

Ο νόμος, το Ανώτατο Δικαστήριο, είπε, "απαγορεύει στις γυναίκες που ζουν σε μια σχέση συμφώνου συμβίωσης με γυναίκα την ιατρικά υποβοηθούμενη γονιμοποίηση και τις αποκλείει από την απόκτηση και την ανατροφή παιδιών". Το Ανώτατο Δικαστήριο παραπέμπει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το οποία τόνισε ότι τα δικαιώματα "να συλλάβουν ένα παιδί και να κάνουν χρήση της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για το σκοπό αυτό" προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (άρθρο 8) Και ότι η επιθυμία για ένα παιδί, αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική πτυχή της ύπαρξης ή της ταυτότητα ενός προσώπου (SH κατά Αυστρίας το 2010).

Επιπλέον, το ΕΔΑΔ έκρινε πέρυσι ότι και λεσβιακά ζευγάρια είναι «οικογένεια» και απολαμβάνουν την προστασία του θεμελιώδους δικαιώματος στην οικογενειακή ζωή (άρθρο 8 ΕΣΔΑ) (Schalk & Kopf κατά Αυστρίας 2010, PB & JS κατά Αυστρίας 2010). Τα παιδιά γίνονται μέρος μιας οικογένειας, το Ανώτατο Δικαστήριο, λέει, είτε εκ γενετής είτε από παιδοθεσία. Η παιδοθεσία από το ένα μέρος ενός λεσβιακού ζευγαριού δεν είναι μόνο νόμιμη στην Αυστρία, αλλά ακόμη και ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα σε όλη την Ευρώπη (EB κατά Γαλλίας 2008). Έτσι, δεν φαίνεται λογικό να απαγορεύσει στις γυναίκες που ζουν σε μια λεσβιακή σχέση τη γέννηση ενός παιδιού μέσω ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Ο νόμος, το Ανώτατο Δικαστήριο, λέει, είναι αντισυνταγματικός "στο μέτρο που αποκλείει την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για μια γυναίκα που ζει σε μια σχέση συμφώνου συμβίωσης με την συντρόφισά της και ως εκ τούτου, με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό της, τις αρνείται την δυνατότητα να εκπληρώσουν την επιθυμία τις να έχουν ένα μωρό".

Το Συνταγματικό Δικαστήριο πρέπει τώρα να αποφασίσει για δύο προσφυγές, καθώς πέρυσι η Daniela και η Christina Bauer οι ίδιες είχαν ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο την κατάργηση της εκ του νόμου απαγόρευσης.
Σε αυτήν την υπόθεση των δύο γυναικών η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπεραμύνθηκε έντονα της απαγορεύσεως σε γραπτή παρατήρηση προς το Συνταγματικό Δικαστήριο εξέδωσε με ομόφωνη απόφαση όλων των ομοσπονδιακών υπουργίνων και υπογράφεται δια χειρός Καγκελαρίας.

"Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι μαγευτική και πρωτοποριακή ", λέει ο Δρ Helmut Graupner, πρόεδρος της RKL και δικηγόρος των δύο λεσβιών, "Έχουμε την βεβαιότητα ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο θα λάβει τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο σοβαρά όσο το Ανώτατο Δικαστήριο”.


Την είδηση την βρήκαμε στις 14.4.11 και την μεταφράσαμε από την http://www.rklambda.at/e/index.htm