8 Απρ 2011

Ευρ. Συνθήκη προστασίας των Lbt γυναικών από την βία

Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τη βία κατά των γυναικών να συμπεριλάβει την προστασία των λεσβιών, αμφισεξουαλικών και τρανς γυναικών

Η Υπουργική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανακοίνωσε χθες ότι ενέκρινε μια νέα Συνθήκη για την προστασία των γυναικών από τη βία στις 6 Απριλίου 2011.

Θεωρεί ότι αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση της βίας λόγω φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας του κοινωνικού φύλου και της πλήρους προστασίας των γυναικών σε όλη την Ευρώπη τόσο από ενδοοικογενειακή βία όσο και άλλων περιστάσεων, όπως η βία σε δημόσιους χώρους, ο καταναγκαστικός γάμος, ο βιασμός, τα εγκλήματα «τιμής» και ο ακρωτηριασμός των σεξουαλικών οργάνων.

Λεσβίες, αμφισεξουαλικές και τρανς γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο που συνδέονται με τη βία λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, φύλου, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, ιδίως τα εγκλήματα μίσους, λόγω διασταυρούμενων διακρίσεων, όπως έχει αναγνωριστεί από τις αρχές του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Συνεπώς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το άρθρο της μη διάκρισης, της Συνθήκης προστατεύει τις Lbt γυναίκες χωρίς διακρίσεις και καλύπτει τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου.

ΜΚΟ χρησιμοποίησαν το καθεστώς της παρατηρήτριας στην επιτροπή ειδικών που συνέταξαν τη Συνθήκη για να υποστηρίξουν την ανάγκη να καλύπτεται ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα του κοινωνικού φύλου. Βλέπουμε τη συμπερίληψη αυτών των αιτιών, ως ιδιαίτερης συμβολικής σημασίας – η Συνθήκη αποτελεί την πρώτη νομικά δεσμευτική διεθνή συμφωνία που καλύπτει το πεδίο του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας κοινωνικού φύλου. Επιπλέον, μια τέτοια ενσωμάτωση επιβεβαιώνει ότι τα δικαιώματα των Lbtiq αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Συνθήκη θα είναι πλέον ανοικτή προς υπογραφή στις 11 Μαϊου στην Κων/πολη, και θα τεθεί σε ισχύ όταν επικυρωθεί από 10 χώρες μέλη.
Η Linda Freimane, προεδρίνα της ILGA, δήλωσε:
"Χαιρετίζουμε θερμά την έγκριση της Συνθήκης και την αναγνώριση ότι οι λεσβίες, αμφισεξουαλικές και τρανς γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στη βία και απαιτούνται ειδικά μέτρα προστασίας.
Καλούμε τις κυβερνήσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, τις χώρες μέλη να κυρώσουν τη Συνθήκη το συντομότερο δυνατόν.

Ενώ γιορτάζουμε αυτή τη σημαντική πρόοδο, είμαστε συγκλονισμένες ότι σε όλες οι Πολιτείες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Αγίας Έδρας αντιτίθενται να συμπεριλάβουν την προστασία των Lbt γυναικών από τη βία στη Συνέλευση, αυξάνοντας τα ανησυχητικά ερωτήματα σχετικά με το βαθμό της προσήλωσής τις στα εν λόγω θεμελιώδη δικαιώματα όπως το δικαίωμα στη ζωή, καθώς και το δικαίωμα προστασίας από τη βία.


Την είδηση την βρήκαμε στις 8.4.11 και την μεταφράσαμε από την ILGA στην http://ilga-europe.org/home/news/for_media/media_releases european_convention_on_violence_against_women_to_include_protection_for_lesbian_bisexual_and_trans_women