14 Μαΐ 2011

Θρησκευτικοί γάμοι για τα λεσβιακά ζευγάρια στη Δανία

Δανία - Η πλειοψηφία: επιτρέπει τους λεσβιακούς γάμους στην εκκλησία

Οι υποστηρίκτριες λένε πως η δημοσκόπηση δείχνει πως η κοινωνία είναι πιο "μπροστά" από τους φορείς λήψης αποφάσεων, όταν πρόκειται για τους γάμους των λεσβιών

Ενώ η Επισκοπή της χώρας είναι χωρισμένη στα δύο σχετικά με γαμήλιες τελετές στην εκκλησία για τα λεσβιακά ζευγάρια, η κοινωνία φαίνεται να την ευνοεί. Μια νέα δημοσκόπηση της Rambøll Analyse Danmark δείχνει πως το 75,8% της κοινωνίας εγκρίνει τελετές γάμου στην εκκλησία για τα λεσβιακά ζευγάρια. Το αποτέλεσμα δεν αποτέλεσε έκπληξη για την εθνική Lgbtiq ένωση. "Η κοινωνία είναι πολύ μπροστά από την Επισκοπή και τις πολιτικίνες της χώρας", είπε ο George Hinge, εκπρόσωπος της οργάνωσης πολιτικής της εκκλησίας, στην εφημερίδα Jyllands-Posten.

"Η πλειοψηφία της Δανίας πιστεύει πως δεν είναι σωστό να κοιτάμε το φύλο σε σχέση με μια γαμήλια τελετή εκκλησία, αλλά πως η ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύει την οποιαδήποτε θρησκευτική κοινότητα να συνάψει γάμο λεσβιακών ζευγαριών". Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Δανίας, περίπου 400 Πολιτκές Ενώσεις λεσβιακών ζευγαριών καταχωρούνται κάθε χρονιά. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αριθμητικά στοιχεία για το πόσα λεσβιακά ζευγάρια θα επέλεγαν μια τελετή στην εκκλησία. "Εκτιμούμε ότι ακριβώς όπως τα ετερό ζευγάρια, ο αριθμός αυτός είναι περίπου στο μισό. Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι ότι οι λεσβίες έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλες τις άλλες. Δεν θέλουμε να ισχύσει όλες οι κληρικές νυμφεύουν λεσβιακά ζευγάρια ενάντια στη θέλησή τις. Αλλά όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, όλες οι εφημέριες αναγκάζονται να μην το κάνουν, ακόμα κι αν θέλουν", δήλωσε ο Hinge.

Η Kresten Drejergaard, επισκόπισα της Επισκοπής Funen, ενθαρρύνει τις πολιτικίνες να καταλήξουν σε ένα νέο νόμο γάμου που να δίνει στα ζευγάρια τα ίδια δικαιώματα, ανεξαρτήτως του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Ο όρος “πολιτική ένωση” ακούγεται αδέξια ως έννοια και πρέπει να καταργηθεί, είπε η Drejergaard. "Ο γάμος και η πολιτική ένωση είναι ένα και το αυτό. Τα κριτήρια που πρέπει να είναι η αγάπη, και μια λεσβιακή σχέση είναι εξίσου ισχυρή όσο μια ετερό". Ο Per Stig Møller, ο υπουργός της εκκλησίας, θέλει να βρεθεί μια λύση που δεν θα έρχεται σε σύγκρουση με κανένα κομμάτι της κοινωνίας.

Η εκπροσώπισα της Φιλελεύθερης εκκλησίας, βουλευτής Per Bisgaard, είναι πεπεισμένη ότι μια τέτοια λύση είναι στο δρόμο - ενδεχομένως με τη μορφή ειδικής τελετής γάμου για τα λεσβιακά ζευγάρια. «Η κοινωνία ήταν πάντα πολύ πιο θετική απέναντι στους γάμους των λεσβιών από ότι οι εκπροσώπισες της εκκλησίας, και πιστεύω ότι είναι ο σωστός τρόπος για να προχωρήσουμε», είπε.

Η Νομική θεολόγος και ειδική στα εκκλησιαστικά Kristine Garde πιστεύει ότι τα θεολογικά επιχειρήματα κατά των τελετών γάμου σε λεσβιακά ζευγάρια, δεν είναι αντηχούν την άποψη της κοινωνίας της Δανίας, έστω και αν περισσότερο από το 80% της κοινωνίας είναι μέλος της καθιερωμένης εκκλησίας. "Η εκκλησία θα πρέπει να προσαρμοστεί όταν υπάρχει μια τέτοια ισχυρή δημόσια ένδειξη πως οι τελετές γάμου λεσβιακών ζευγαριών θα πρέπει να τεθούν στο ίδιο επίπεδο με τις τελετές των ετερό ζευγαριών", δήλωσε η Garde. "Θα πρέπει να υποθέσουμε ότι οι μελοντικά διορσιμένες εφημέριες, θα ερωτώνται αν θα νύμφευαν λεσβιακά ζευγάρια".


Την είδηση την βρήκαμε στις 10.5.11 και την μεταφράσαμε από την εφημερίδα The Copenhagen post στην http://www.cphpost.dk/news/national/88-national/51600-majority-allow-gay-church-marriages.html