9 Μαΐ 2011

ΟΗΕ Αντιμετωπίζοντας τις διακρίσεις στον σεξουαλικό προσανατολισμό Α'

Αντιμετωπίζοντας τις διακρίσεις στον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα κοινωνικού φύλου. Μέρος Α'

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι δεσμευμένα για την καταπολέμηση όλων των μορφών διακρίσεων. Με τα χρόνια, ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην αντιμετώπιση των φυλετικών διακρίσεων και των διακρίσεων λόγω φύλου, καθώς και των διακρίσεων που βασίζονται στο καθεστώς της υγείας, της αναπηρίας, ή της διάκρισης θρησκευτικών πεποιθήσεων. Πιο πρόσφατα, τα Ηνωμένα Έθνη ανησυχούν όλο και περισσότερο με την επικράτηση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας κοινωνικού φύλου.

Λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικές και τρανς (Lgbtiq) είναι ευάλωτες σε μια σειρά παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της λσεβοφοβικής βίας, φόνων, βιασμών, αυθαίρετης κράτησης και διαδεδομένων διακρίσεις στο χώρο εργασίας και στην πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες όπως η στέγαση και η υγειονομική περίθαλψη. Σε περισσότερες από 70 χώρες, οι νόμοι ποινικοποιούν το να είσαι λεσβία, εκθέτοντας εκατομμύρια Lgbtiq sτον κίνδυνο της σύλληψης, της φυλάκισης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, της εκτέλεσης. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, η Ύπατη Αρμόστρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι επικεφαλής διαφόρων υπηρεσιών του ΟΗΕ έχουν όλες μιλήσει, ζητώντας την παγκόσμια αποποινικοποίηση της λεσβιοσύνης, ομοερωτικότητας και περαιτέρω μέτρα για την προστασία των ανθρώπων από τη βία και τις διακρίσεις βάσει του σεξουαλικού τις προσανατολισμού ή την ταυτότητα κοινωνικού φύλου.

Οι οργανώσεις του ΟΗΕ για τις συνθήκες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των οποίων ο ρόλος είναι να ελέγξουν τη συμμόρφωση των χωρών μελών-μερών προς τις υποχρεώσεις τις που απορρέουν από τις Διεθνείς Συμβάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχουν σταθερά κρίνει πως οι χώρες έχουν υποχρέωση που απορρέει από υφιστάμενες διατάξεις της Σύμβασης για την προστασία των ανθρώπων από τη βία και τις διακρίσεις βάσει του σεξουαλικού τις προσανατολισμού.
Ομοίως, οι ειδικές εισηγήτριες, ανεξάρτητες ειδικές και ομάδες εργασίας που διορίζεται από τον τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να υποβάλουν έκθεση για τις προκλήσεις που δέχονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχουν εκδώσει δεκάδες δηλώσεις εκθέσεων, και έχουν απευθύνει έκκληση τονίζοντας την τρωτότητα των Lgbtiq στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλώντας τις χώρες να καταργήσουν ή να μεταρυθμίσουν τους νόμους και τις πολιτικές διάκρισεις.

Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ
"Ως γυναίκες και άνδρες με συνείδηση, απορρίπτουμε τις διακρίσεις εν γένει, και ιδίως τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας κοινωνικού φύλου. Όταν πρόσωπα απειλούνται, κακοποιούνται ή φυλακίζονται λόγω του σεξουαλικού τις-τους προσανατολισμού, πρέπει να μιλήσουμε ανοικτά ... Σήμερα, πολλά έθνη έχουν σύγχρονα συντάγματα που εγγυώνται τα βασικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Και όμως, η λεσβιοσύνη, ομοερωτικότητα θεωρείται ποινικό αδίκημα σε περισσότερες από 70 χώρες. Αυτό δεν είναι σωστό. Ναι, αναγνωρίζουμε ότι η κοινωνική στάση είναι βαθιά. Ναι, η κοινωνική αλλαγή έρχεται συχνά μόνο με το χρόνο. Αλλά ας μην υπάρχει καμία σύγχυση: όπου υπάρχει ένταση μεταξύ των πολιτιστικών συμπεριφορών και των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα δικαιώμτα πρέπει να νικούν. Η προσωπική αποδοκιμασία, ακόμη και η αποδοκιμασία της κοινωνίας, δεν αποτελεί δικαιολογία για τη σύλληψη, τη κράτηση, τη φυλάκιση, την παρενόχληση ή τα βασανιστήρια σε καμιά, ποτέ".
Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-Moon, 10 Δεκέμβρη 2010

Ανώτερες υπάλληλοι των Ηνωμένων Εθνών
"Νόμοι ποινικοποίησης της λεσβιοσύνης, ομοερωτικότητας αποτελούν σοβαρή απειλή για τα θεμελιώδη δικαιώματα των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς, εκθέτοντάς τις στον κίνδυνο της σύλληψης, της κράτησης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, των βασανιστηρίων και των εκτελέσεων. Συνήθως, οι ποινικές κυρώσεις που συνοδεύονται από μια σειρά άλλων μέτρων διάκρισης που επηρεάζουν την πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα των ατομικών, πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων. Γνωρίζουμε επίσης ότι η ποινικοποίηση διαιωνίζει το στίγμα και συμβάλλει σε ένα κλίμα λεσβοφοβίας, μισαλλοδοξίας και βίας". - Ύπατη Αρμόστρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Navi Pillay, 1 Φεβρουαρίου 2011

"Καλώ όλες τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για την εξάλειψη του στιγματισμού και των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν οι λεσβίες, γκέι, τρανς. Θα πρέπει επίσης να δημιουργήσουν κοινωνικό και νομικό περιβάλλον που να διασφαλίζει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να καταστεί δυνατή η καθολική πρόσβαση στην πρόληψη, τη θεραπεία, τη φροντίδα και την υποστήριξη "-. Διευθυντής του UNAIDS Michel Sidibι, 17 Μαΐου 2010


Την είδηση την βρήκαμε στις 6.5.11 και την μεταφράσαμε από την Ohchr.org στην http://www.ohchr.org/EN/Issues/Discrimination/Pages/LGBT.aspx

Η φωτογραφία είναι το έργο: The Judgement of Paris του Anselm Feuerbach το 1870